Fredag 12. april 2013
Skal aldri fly mer med Ryanair
ANGRER: Utenriksminister Espen Barth Eide dro på påskeferie med Ryanair. Men både han og en rekke andre statsråder lover aldri å reise med det utskjelte flyselskapet igjen.

- Det stemmer at jeg reiste med Ryanair på påskeferie med familien i år. Etter det som nå har kommet fram om arbeidsforholdene i selskapet, er jeg glad for at Samferdselsdepartementet og Luftfartstilsynet tar tak i saken, sier utenriksministeren.


Denne uka sa statsminister Jens Stoltenberg fra Stortingets talerstol at han aldri har flydd med selskapet og at han heller aldri kommer til å gjøre det.


Selskapet har vært i hardt vær denne uka. Ryanair beskyldes for å operere med «slavekontrakter» for sine ansatte, og saksøkes nå av en tidligere kabinansatt på Rygge.


Eide følger oppfordringen, og sier at han ikke vil fly med det utskjelte flyselskapet igjen.


- Så lenge de meget alvorlige spørsmålene som nå stilles om arbeidsforholdene i Ryanair er uavklarte, vil jeg nok ikke det. Lov og rett skal gjelde i norsk arbeidsliv, sier utenriksministeren.


- Aldri, aldri mer!


Eide er ikke den eneste statsråden som har reist med det utskjelte flyselskapet.


Andre statsråder som har reist med Ryanair er fornyingsminister Rigmor Aasrud (Ap) og de tre SV-statsrådene Heikki Holmås, Bård Vegar Solhjell og Kristin Halvorsen.


Felles for dem er at det er flere år siden, og at de forteller at de har bestemt seg for ikke å bruke flyselskapet framover.


- Jeg har flydd med Ryanair for mange år siden og bestemte meg da for aldri, aldri å gjøre det igjen! Jeg stiller meg solidarisk med de ansatte, skriver Holmås på en SMS fra Washington D.C.


Kunnskapsminister Kristin Halvorsen (SV) sier hun tror hun har flydd én gang med Ryanair for mange år siden, men legger til at hun ikke er helt sikker.


- På bakgrunn av det jeg nå har fått vite om hvordan de ansatte blir behandlet, vil jeg ikke fly med selskapet, sier Halvorsen.


Også justisminister Grete Faremo har fløyet med Ryanair.


- Privat er det mer enn ti år siden jeg fløy en eller to ganger med dem. Jeg ser ikke for meg at det er aktuelt å bruke selskapet i tida framover, sier Faremo.


Giske boikotter


Blant statsrådene som, slik som Stoltenberg, «aldri har flydd med Ryanair og aldri kommer til å gjøre det», er næringsminister Trond Giske (Ap), arbeidsminister Anniken Huitfeldt (AP), samferdselsminister Marit Arnstad (Sp) og barne- og likestillingsminister Inga Marte Thorkildsen (SV).


Det er samferdselsministeren som er ansvarlig statsråd for arbeidsforhold i flytrafikken. Arnstad lover å rydde opp.


- Ryanairsaken viser en viktig side ved økt konkurranse og globalisering av luftfarten. Jeg er opptatt av at flyselskap som omfattes av norske regler skal overholde disse. Det blir nå viktig å sikre at flygende personell med hjemmebase i Norge får de rettigheter som norsk arbeidsmiljølov skal sikre for alle yrkesgrupper, sier hun.


Også i opposisjonen står Ryanair lavt i kurs. Hans Olav Syversen, parlamentarisk leder i KrF, sier til Klassekampen at han selv har flydd Ryanair én gang, for fire år siden, men at det ikke er aktuelt framover dersom de «opprettholder dagens regime». KrF har sendt inn skriftlig spørsmål til samferdselsminister Marit Arnstad, der de vil ha svar på hvordan og hvor raskt hun vil rydde opp i forholdene i Ryanair.


Borten Moe vil ikke svare


Venstreleder Trine Skei Grande sier at hun ikke har reist med Ryanair, og at det «overhodet ikke er aktuelt før Ryanair har ordnet opp i arbeidsforholdene».


Oljeminister Ola Borten Moe opplyser at han ikke har flydd med Ryanair på tjenestereise som oljeminister, men ønsker ikke å kommentere om han bruker det utskjelte flyselskapet privat.


Finansminister Sigbjørn Johnsen, helseminister Jonas Gahr Støre, forsvarsminister Anne-Grete Strøm-Erichsen, fiskeriminister Lisbeth Berg-Hansen, kommunalminister Liv Signe Navarsete, landbruksminister Trygve Slagsvold Vedum og kulturminister Hadia Tajik har ikke hatt anledning til å svare på Klassekampens spørsmål torsdag.

Artikkelen er oppdatert: 22. oktober 2013 kl. 10.52
Fredag 20. september 2019
UTÅLMODIG: USAs ambassadør har møtt representanter fra utenrikskomiteen med klar beskjed: Norge må bruke mer penger på Forsvaret, eller risikere å stå alene.
Torsdag 19. september 2019
EKSTREMT: I kjølvannet av terrorangrepet mot moskeen i Bærum gikk antall tips til politiet om netthat og høyre­radikaliserte personer rett til værs.
Onsdag 18. september 2019
VIL SNAKKE: Flere LO-forbund har kontant avvist å inkludere MDG i en rødgrønn koalisjon i 2021. Nå inviterer MDG fagbevegelsen til samtaler.
Tirsdag 17. september 2019
KRAV: LO har krevd at Foodora gir fast ansettelse til et bud som ble innleid fra selskapet Easy Freelance under streiken.
Mandag 16. september 2019
ADVARSEL: Stasjonssjefen på Kongsberg advarte mot konsekvensene av politireformen. – Jeg forstår innbyggernes følelse av at de har tapt noe, sier Håvard Revå.
Lørdag 14. september 2019
LØFTEBRUDD: Politireformen ga løfter som ikke ble holdt. I Numedal kryper utryggheten inn i husene til folk. Frykten er at det som er blitt ødelagt, ikke lar seg reparere.
Fredag 13. september 2019
SKILLE: Private barnehager kan selv velge ut hvilke barn de vil tildele plass. Noen stiller som krav at foreldrene må kjøpe aksjer for å få barnehageplass.
Torsdag 12. september 2019
VINNAR: Etter ein knusande val­siger i Nordkapp vil SV og Senterpartiet ta frå Rica-gruppen kontrollen over Nord­kapplatået.
Onsdag 11. september 2019
NØTT: Mens LO-leder Hans-Christian Gabrielsen er avvisende til et mulig nasjonalt MDG-samarbeid, vil ikke Mette Nord i Fagforbundet utelukke en slik allianse.
Tirsdag 10. september 2019
OPPVASK: Etter nok et smertefullt valg ber tidligere Ap-topp Helga Pedersen partiet om å alliere seg med MDG for å vinne regjeringsmakt i 2021.