Tirsdag 21. august 2012
På tokt for de fattige
KAMPKLAR: Ordfører Juan Manuel Sánchez Gordillo tømmer spanske supermarkeder og gir maten til sultne spanjoler. - Vi kjemper en krig for de fattige, sier «Spanias Robin Hood».

Den økonomiske krisa har på ingen måte tatt sommerferie i Spania. Den nasjonale arbeidsledigheten har bikket 25 prosent. Økonomien krymper med 0,4 prosent. Og statsminister Mariano Rajoy annonserte i juli at 65 nye milliarder euro skal kuttes i statsbudsjettet i løpet av de neste to årene.


Bak alle tallene finnes en lang rekke menneskelige skjebner. Nå vil kommunistordføreren Juan Manuel Sánchez Gordillo fra byen Marinaleda i Andalucía lette situasjonen for Spanias trengende gjennom supermarked-raid, okkupasjoner av banker og protestmarsjer.


- Vi kjemper en krig for de fattige, sier Gordillo som blir kalt «Spanias Robin Hood» av spanske medier.


Matraid


Gordillo, som også er en av lederne for bondefagforeningen i Andalucía og sitter i det spanske parlamentet for venstreradikale Izquierda Unida, tar i bruk metoder Robin of Locksley ville ha applaudert. Tidligere denne måneden var Gordillo til stede da aktivister stormet et supermarked, fylte handlevogner med matvarer og forlot butikken uten å betale.


Maten ble deretter distribuert til ulike «matbanker» som deler ut mat til fattige spanjoler. Syv aktivister ble arrestert som en følge av aksjonen.


- Vi stjal for å gi til de fattige, fordi de rike allerede stjeler, sier Gordillo. Han har nå planer om at liknende aksjoner skal få bein å gå på i tida som kommer.


- Vi skal okkupere alle bankene og supermarkedene vi kan i Andalucía. Kjeltringene som forårsaket denne krisa må betale for konsekvensene, sier han til Financial Times.


Spansk unntak


Gordillo har lang erfaring fra kampen mot de rike. I tretti år har han vært ordfører i den spanske annerledesbyen Marinaleda. Byen har blitt drevet som et kommunistisk jordbrukskooperativ siden fattige bønder okkuperte området fra en lokal aristokrat på 1980-tallet. Byen drives gjennom direkte demokrati med folkemøter hvor beslutninger tas om lønninger, skatter og priser på kommunale tjenester.


De fleste i Marinaleda er ansatt i byens jordbrukskooperativ, og situasjonen for byens arbeidere skiller seg dramatisk fra uføret store deler av resten av landet befinner seg i. Mens arbeidsledigheten i Andalucía er på 34 prosent totalt, står kun tre-fire prosent av Marinaledas innbyggere uten arbeid.


Gordillo er selv en kontroversiell figur i Spania og har blitt arrester syv ganger. Han har også overlevd to attentatforsøk fra spanske høyreekstremister. Nå håper han Marinaleda kan tjene som forbilde for resten av Spania.


- Euroen er en svindel som beriker noen få og gjøre resten fattige. Familier sulter og bønder blir ruinert. Vi ber om en endring av hele den politiske modellen.


Vil stoppe kuttene


Denne helgen marsjerte Gordillo sammen med hundrevis av tilhengere gjennom Andalucía i protest mot kuttpolitikken regjeringen presser på spanjolene. Andalucía er en av provinsen som er aller hardest rammet av krisa.


På veien skulle Gordillo gi ordførere i andre kommuner klare råd for hvordan de bør håndtere den dramatiske situasjonen: Ikke betal gjeldsavdrag. Stopp oppsigelsene. Ikke kast folk ut av hjemmene. Og ignorer sentralregjeringens krav om budsjettkutt.


Gordillo har fått mye oppmerksomhet i Spania de siste ukene. Aksjonene har samtidig satt sinnene i kok i Spanias regjeringsparti, Partido Popular. I løpet av sine syv måneder med makta til har partiet, til EUs glede, gjennomført dramatiske kutt i offentlige budsjetter. En talsmann for partiet anklager Gordillo for å spille rollen som Robin Hood samtidig som han gjennom sin stilling som lønnet ordfører er «Sheriffen av Nottingham». Gordillo fnyser av kritikken han får.


- De sier jeg er farlig. Hva med bankfolkene som slipper unna med bedrageri? Er ikke det farlig? Bankene som låner fra Den europeiske sentralbanken for en prosent og selger gjelda videre til spanjoler for seks prosent - er ikke de farlige?

Artikkelen er oppdatert: 22. oktober 2013 kl. 10.49
Tirsdag 23. juli 2019
RISIKO: En tidligere britisk flåteadmiral ber Storbritannias nye statsminister sette brexit til side for å håndtere krisa i Persiabukta.
Mandag 22. juli 2019
RADIKALISERES: Der ledere i høyre­ekstreme miljøer de siste årene har manet til kulturkamp og skolering, opp­fordrer stadig flere i høyreekstreme nettsamfunn til voldsbruk.
Lørdag 20. juli 2019
FASTLÅST: Iran har trappet gradvis opp sine reaksjoner på USAs sanksjoner, men det kan koste dem dyrt. – Irans eneste alternativ er å forhandle med USA, sier iransk forsker.
Fredag 19. juli 2019
Offerspill: Tyrkia er ute av F-35-samarbeidet etter russisk ­våpenkjøp. – En pris Erdogan kan være villig til å betale for å nærme seg Russland, ­mener ekspert.
Torsdag 18. juli 2019
FORTSETTER: – Det blir ikke fred i Jemen, før Emiratene og Saudi-Arabia trekker seg helt ut av landet vårt, sier sentral Houthi-politiker til Klassekampen.
Onsdag 17. juli 2019
SAMMEN: EUs utenriksministre erklærer samlet støtte til atomavtalen. Dette til tross for nye trusler fra Iran om å gå bort fra forpliktelsene i avtalen.
Tirsdag 16. juli 2019
MOTSTAND: President Donald Trumps plan om å deportere 2000 utviste innvandrere utfordres av aktivister og landets største byer.
Mandag 15. juli 2019
KANDIDAT: EU-statsledernes kom­promissforslag til kommisjonen er i fare. – Tragisk om sosialdemokratene stemmer for en konservativ kandidat, mener dansk europapolitiker.
Lørdag 13. juli 2019
NOK: Dersom ikke migranters menneskeretter i Libya kan sikres, må støtta stoppes, krever flyktningorganisasjoner.
Fredag 12. juli 2019
ANSPENT: Onsdag forsøkte Iran å ta en britisk oljetanker i arrest, sier det britiske forsvarsdepartementet. Iran avfeier anklagene, men en iransk forsker advarer mot en ny oljetankerkrig.