Tirsdag 21. august 2012
På tokt for de fattige
KAMPKLAR: Ordfører Juan Manuel Sánchez Gordillo tømmer spanske supermarkeder og gir maten til sultne spanjoler. - Vi kjemper en krig for de fattige, sier «Spanias Robin Hood».

Den økonomiske krisa har på ingen måte tatt sommerferie i Spania. Den nasjonale arbeidsledigheten har bikket 25 prosent. Økonomien krymper med 0,4 prosent. Og statsminister Mariano Rajoy annonserte i juli at 65 nye milliarder euro skal kuttes i statsbudsjettet i løpet av de neste to årene.


Bak alle tallene finnes en lang rekke menneskelige skjebner. Nå vil kommunistordføreren Juan Manuel Sánchez Gordillo fra byen Marinaleda i Andalucía lette situasjonen for Spanias trengende gjennom supermarked-raid, okkupasjoner av banker og protestmarsjer.


- Vi kjemper en krig for de fattige, sier Gordillo som blir kalt «Spanias Robin Hood» av spanske medier.


Matraid


Gordillo, som også er en av lederne for bondefagforeningen i Andalucía og sitter i det spanske parlamentet for venstreradikale Izquierda Unida, tar i bruk metoder Robin of Locksley ville ha applaudert. Tidligere denne måneden var Gordillo til stede da aktivister stormet et supermarked, fylte handlevogner med matvarer og forlot butikken uten å betale.


Maten ble deretter distribuert til ulike «matbanker» som deler ut mat til fattige spanjoler. Syv aktivister ble arrestert som en følge av aksjonen.


- Vi stjal for å gi til de fattige, fordi de rike allerede stjeler, sier Gordillo. Han har nå planer om at liknende aksjoner skal få bein å gå på i tida som kommer.


- Vi skal okkupere alle bankene og supermarkedene vi kan i Andalucía. Kjeltringene som forårsaket denne krisa må betale for konsekvensene, sier han til Financial Times.


Spansk unntak


Gordillo har lang erfaring fra kampen mot de rike. I tretti år har han vært ordfører i den spanske annerledesbyen Marinaleda. Byen har blitt drevet som et kommunistisk jordbrukskooperativ siden fattige bønder okkuperte området fra en lokal aristokrat på 1980-tallet. Byen drives gjennom direkte demokrati med folkemøter hvor beslutninger tas om lønninger, skatter og priser på kommunale tjenester.


De fleste i Marinaleda er ansatt i byens jordbrukskooperativ, og situasjonen for byens arbeidere skiller seg dramatisk fra uføret store deler av resten av landet befinner seg i. Mens arbeidsledigheten i Andalucía er på 34 prosent totalt, står kun tre-fire prosent av Marinaledas innbyggere uten arbeid.


Gordillo er selv en kontroversiell figur i Spania og har blitt arrester syv ganger. Han har også overlevd to attentatforsøk fra spanske høyreekstremister. Nå håper han Marinaleda kan tjene som forbilde for resten av Spania.


- Euroen er en svindel som beriker noen få og gjøre resten fattige. Familier sulter og bønder blir ruinert. Vi ber om en endring av hele den politiske modellen.


Vil stoppe kuttene


Denne helgen marsjerte Gordillo sammen med hundrevis av tilhengere gjennom Andalucía i protest mot kuttpolitikken regjeringen presser på spanjolene. Andalucía er en av provinsen som er aller hardest rammet av krisa.


På veien skulle Gordillo gi ordførere i andre kommuner klare råd for hvordan de bør håndtere den dramatiske situasjonen: Ikke betal gjeldsavdrag. Stopp oppsigelsene. Ikke kast folk ut av hjemmene. Og ignorer sentralregjeringens krav om budsjettkutt.


Gordillo har fått mye oppmerksomhet i Spania de siste ukene. Aksjonene har samtidig satt sinnene i kok i Spanias regjeringsparti, Partido Popular. I løpet av sine syv måneder med makta til har partiet, til EUs glede, gjennomført dramatiske kutt i offentlige budsjetter. En talsmann for partiet anklager Gordillo for å spille rollen som Robin Hood samtidig som han gjennom sin stilling som lønnet ordfører er «Sheriffen av Nottingham». Gordillo fnyser av kritikken han får.


- De sier jeg er farlig. Hva med bankfolkene som slipper unna med bedrageri? Er ikke det farlig? Bankene som låner fra Den europeiske sentralbanken for en prosent og selger gjelda videre til spanjoler for seks prosent - er ikke de farlige?

Artikkelen er oppdatert: 22. oktober 2013 kl. 10.49
Tirsdag 25. juni 2019
SANKSJONER: USA øker presset på Iran. – De kan komme til forhandlingsbordet, eller de kan se økonomien sin bli knust, sier USAs spesialutsending til landet.
Mandag 24. juni 2019
PRESS: Donald Trump går til nye skritt i den økonomiske krigføringen mot Iran. Amerikanske myndig­heter er overrasket over hvor hardt sanksjonene ­rammer økonomien i landet.
Lørdag 22. juni 2019
DRONEDUELL: Gjensidige anklager kan ha stanset USAs angrep på en iransk radar- og rakettbase.
Fredag 21. juni 2019
JUBLER: Nytt ­ambisiøst klimamål feires av de røde partiene i Danmark. Men stemningen i regjeringsforhandlingene er laber.
Torsdag 20. juni 2019
VIL MED: Sosial­liberale Radikale Venstre gjorde et brakvalg. De kan ha mye å tape på sosialdemokratenes plan om å danne solo-regjering.
Onsdag 19. juni 2019
HARDE ANKLAGER: Amerikanske myndig­heter legger fram stadig flere beviser som skal vise at Iran står bak sabotasjeaksjonene i Persia-gulfen.
Tirsdag 18. juni 2019
IKKE OVER: Demonstrantene i Sudan er tilbake der de startet, med små demonstrasjoner i gater og smug. Aktivistene nøyer seg ikke med at den avsatte president nå stilles for retten.
Mandag 17. juni 2019
ANSPENT: USA vil skape «internasjonal konsensus» etter tankskip-­angrepet utenfor Iran og støttes av Storbritannias regjering. Jeremy Corbyn stemples som «patetisk og antiamerikansk» for å advare mot krigshissing.
Fredag 14. juni 2019
TETT NETT: Faren til den fengslede svenske dataaktivisten Ola Bini mener USA og Ecuador konstruerer et fiktivt samarbeid mellom sønnen og Julian Assange.
Torsdag 13. juni 2019
UAVKLART: Forhandlingene mellom protestbevegelsen og hæren er gjenopptatt. –Uakseptabelt etter massakren, sier sudansk aktivist til Klassekampen.