Fredag 17. februar 2012
Innbyr Siv til nytt forlik
ÅPEN: Nikolai Astrup frykter tida løper ut for klimaforliket og vil ha Frp med på et nytt og breiere forlik i Stortinget. - Da må kuttene ta utenlands, svarer Frps Per-Willy Amundsen.

- Frp er enige i 99 prosent av klimaforliket. Det er ingen hensikt å holde dem utenfor et nytt forlik, sier Høyres klimapolitiske talsmann Nikolai Astrup.


Høyremannen frykter de stadige utsettelsene av klimameldingen i praksis gjør de ambisiøse målene fra klimaforliket umulige å oppfylle.


Det baner vei for et nytt forlik i Stortinget, mener Astrup. Og denne gangen vil Høyre har med Fremskrittspartiet på laget.


- Vi skal ikke overdrive avstanden mellom oss og Fremskrittspartiet. Det er ikke stor forskjell på Ap og Frp i klimapolitikken, sier stortingsrepresentanten.


Frp var i sin tid det eneste partiet på Stortinget som sa nei til å underskrive klimaforliket.


Klimapolitisk talsmann Per-Willy Amundsen sier partiet er villig til å bli med på nytt forlik, men stiller klare krav.


- Vi vil ikke gå med på tiltak som skader norsk næringsliv, norske arbeidsplasser og norsk industri. Kuttene må tas utenlands, der de har størst effekt. I det opprinnelige klimaforliket er det nedfelt et mål om at to tredeler av klimakuttene må tas innenlands.


Det nekter Per-Willy Amundsen å være med på.


- Norge kan ikke drive med selvskading når ingen andre land i verden vil være med på å ta klimakutt, sier han.


Nikolai Astrup sier Høyre vil stå fast på dagens klimaforlik så lenge som mulig, men frykter tida nå renner ut.


- Det er ikke Frp, men regjeringen som truer klimaforliket. Blir forliket vedtatt i juni, kan tiltakene først settes i kraft i 2014. Da er det ikke sikkert det verken er mulig eller ønskelig å forsøke å nå de vedtatte målene innen tida.


Han mener det har en egenverdig at et nytt klimaforlik blir så bredt som overhodet mulig.


- Særlig for næringslivet, som planlegger i et langt tidsperspektiv, er stabilitet viktig.

Artikkelen er oppdatert: 22. oktober 2013 kl. 10.45
Onsdag 8. april 2020
TENKER NYTT: Ap-leder Jonas Gahr Støre sier Norge ikke var godt nok forberedt på pandemi. Han ber om grundig evaluering når krisa er over.
Tirsdag 7. april 2020
KRISETID: I hvor stor grad skal krise­tiltakene fortsette etter påske? Tida er inne for en langsiktig strategi og ­retning for landet, mener flere i ­opposisjonen.
Mandag 6. april 2020
ENIG: Sju av ti nordmenn støtter regjeringens strenge korona­tiltak, viser en undersøkelse. Flesteparten av dem som er uenige, vil stramme enda mer inn.
Lørdag 4. april 2020
SPESIALIST: Hun var laboratorielege ved et sykehus i Aleppo. – Jeg kan jobbe og vil bidra i denne krisa, sier Itab Khalayli.
Fredag 3. april 2020
I FELT: Hver kveld siden 15. mars har Mohamed El Morabet gått gatelangs for å hindre bråk, slåsskamper og ­spredning av koronaviruset.
Torsdag 2. april 2020
BREMS: I morgen legger regjeringen fram en plan for kontantstøtte til korona­rammede bedrifter. SV, Rødt og LO vil ha klare regler som forhindrer at kapitalister beriker seg på ordningen.
Onsdag 1. april 2020
FRITT: Riksadvokaten instruerer politiet om å ikke prioritere saker som handler om besittelse av narkotika under pandemien.
Tirsdag 31. mars 2020
SPREDNING: Flere av dem som har dødd av korona­viruset, bodde på sykehjem. – Deltidskrisa kan ha forsterket korona-krisa, sier Mette Nord.
Mandag 30. mars 2020
DEBATT: Velferdsstatsforkjemper Linn Herning advarer mot å prioritere korona­tiltak over ressurssvake grupper. Hun ber venstresida våkne.
Lørdag 28. mars 2020
MØRKT: Koronakrisa kan gi rekordmange konkurser i år. Nå åpner staten lommeboka og vil gi direkte pengestøtte til bedrifter som er rammet.