Onsdag 16. november 2011
Advokatenes brød og sirkus
BEKYMRET: 171 bistandsadvokater er oppnevnt i forbindelse med 22. juli. Cathrine Grøndahl, som selv er en av dem, er redd advokatene og klientene ikke har samme interesser.

I sofaen på kafé Stockfleths sitter en jente og skjelver i hele kroppen. Hun har nettopp stått ansikt til ansikt med mannen som for snart fire måneder siden bare var centimeter fra å bli hennes drapsmann.


- Der er du. Dette var vel ikke lett. Vil du ha en kaffe?, spør bistandsadvokat Cathrine Grøndahl.


Fengslingsmøtet med terrorsiktede Anders Behring Breivik er avsluttet og Grøndahl møter klientene sine på kafeen rundt hjørnet for tinghuset.


- Man blir litt mor. Vil jo passe på dem, sier hun til Klassekampen når vi står i køen for å bestille kaffe.


Konflikt og ansvar


Grøndahl er bistandsadvokat i det som blir etterkrigstidens største rettssak.


- Det er rart dette med å være bistandsadvokat. Det er veldig opplagt hva en forsvarer skal gjøre, men hvilken rolle har egentlig bistandsadvokaten?, spør hun.


Grøndahl er redd for at advokatene bare kan gjøre det som allerede er vondt enda verre for sine klienter.


- Vi advokater er jo fokusert på konflikt og på å plassere ansvar, men klientene kan være opptatt av helt andre ting.


For noen av ungdommene som var på Utøya begynner hverdagen så smått å fungere igjen. De kommer seg på skolen og har flere gode dager.


- Men vi blir jo opptatt av alt det som ikke går bra, og da kan vi holde dem fast i rollen som offer, sier Grøndahl.


«Psykiske reaksjoner er momenter i utmåling av oppreisning. Jo verre virkninger, jo større blir oppreisningen», skriver Grøndahl i en artikkel du kan lese i dagens Klassekampen. Dette er en forkortet utgave av en artikkel hun har i det nyeste nummeret av tidsskriftet Samtiden, hvor hun problematiserer nettopp bistandsadvokatenes rolle.


Spørsmålene rundt bistandsadvokatenes rolle er noe Grøndahl har tenkt over lenge, men som blir aktualisert med 22. juli.


Ofrene står sterkere


Bistandsadvokater er noe man ser mer og mer av. Retten til å få oppnevnt bistandsadvokat har blitt kraftig utvidet de siste årene. Norsk rettsvesen er nemlig i endring. En strafferettssak, som saken mot Anders Behring Breivik, er en sak mellom den norske stat og den tiltalte, men de siste 10-15 årene har ofrene fått en stadig viktigere rolle i straffesaker. De har fått større plass i straffeprosessen og flere rettigheter, blant annet knyttet til innsyn i saksdokumentene. Som hovedregel har også fornærmede rett å forklare seg før tiltalte. Og det blir vanligere at bistandsadvokater tar ordet underveis i rettssaken.


- Dette gjør bistandsadvokatenes rolle viktigere. Tidligere kom bistandsadvokaten inn når det gjaldt spørsmålet om erstatning. Men etter at rettighetskatalogen for fornærmede har blitt vesentlig utvidet spiller den en stor rolle hele veien, sier professor i jus ved Universitetet i Oslo, Ulf Stridbeck.


Nå er bistandsadvokaten delaktig både under etterforskningen og rettssaken. Ved mandagens fengslingsmøte i Oslo tingrett var Cathrine Grøndahl og flere av de andre bistandsadvokatene til stede.


Fristende media


Cathrine Grøndahl frykter at bistandsadvokaten, som kan «oversette» offerets følelse av urett til juridiske krav, kan få en større rolle i ofrenes personlige drama enn det de burde ha.


- Jeg vet at straffeprosessen ofte kan bli en skuffelse for ofrene. Straffen og erstatningen svarer ikke til det de trenger på et dypere plan, sier hun.


Noen av bistandsadvokatene som representerer ofre og pårørende etter terrorangrepet 22. juli har varslet at det kan bli aktuelt med søksmål mot staten for manglende beredskap. Grøndahl mener kritikken av beredskap i seg selv kan være verdifull, men er skeptisk til hvorvidt en lang rettsprosess som det vil gagne ofrene.


«Et annet spørsmål er om det vil være en god psykisk strategi for klienten å fronte en slik jakt på andre syndebukker i langtrukne rettsprosesser», skriver Grøndahl.


Mange av bistandsadvokatene til ofrene etter 22. juli har også spilt en svært offentlig rolle som kritikere av beredskap og myndigheter.


- Det er fristende for advokater å figurere i media, men vi må alltid huske på at dette er klientens sak, ikke vår. Vi har det med å tro at vi vet hva som er best for andre, sier Grøndahl.

Artikkelen er oppdatert: 22. oktober 2013 kl. 10.44
Torsdag 20. juni 2019
MÅLING: 7 av 10 på Stovner er svært negative til den nye bomringen i Oslo. Innvandrerbutikkene i sentrum frykter å miste kunder.
Onsdag 19. juni 2019
HISTORISK: Arbeiderpartiet ligger an til å gjøre historiens dårligste lokalvalg. Deler av partiet åpner nå for en lederdiskusjon.
Tirsdag 18. juni 2019
NEI: Venstre og KrF sier ja til Rita Otterviks (Ap) invitasjon til reforhandling av asylforliket, men Ap sentralt ønsker ingen endring.
Mandag 17. juni 2019
I FELLA: Arifi M. Ali studerte og jobbet for å slippe å gå på Nav. Nå tvinger høy kommunal husleie henne til å søke sosialhjelp.
Lørdag 15. juni 2019
GIR LITE I KASSA: Samferdselsministeren vil kutte bompenger ved å stanse arkitekttegnede T-banestasjoner og blomsterkasser i Oslo. Besparelsen kan gi 2,56 meter ny E 18.
Fredag 14. juni 2019
SÅRBART: Ei reservevasskjelde for hovudstaden har blitt utgreidd sidan 1965. No vil Oslo-politikarane utgreia meir. Vass­direktøren åtvarar.
Torsdag 13. juni 2019
ALARM: Over 2000 er blitt sjuke av bakterieinfisert drikkevatn på Askøy. Mattilsynet slår alarm om gamle ­leidningsnett og dårlege reservevatn fleire stadar.
Onsdag 12. juni 2019
TVIL: Unge Venstre var den ivrigste pådriveren for å gå inn i Erna Solbergs regjering. Nå har ungdoms­partiet holdt krisemøte om regjeringsdeltakelsen.
Tirsdag 11. juni 2019
TAUSE: Nordkapp kommune gikk inn for privatisering av Nordkapplatået etter hemmelige møter med Scandic og Rica. Nå vil ingen fortelle hva som skjedde på møtene.
Lørdag 8. juni 2019
TIL BUNNS: Venstre får 1,5 prosent og gjør sin dårligste måling noensinne. Med slike tall ville partiet blitt utradert fra Stortinget. Trine Skei Grande vil ikke kalle målingen krise.