Lørdag 22. oktober 2011
Mellom lavkarbo og Idol
Medieforsker Henrik G. Bastiansen advarer Dagbladet mot et knefall for forbrukerjournalistikken. Dagbladet-veteran Sissel Benneche Osvold tror avisa har funnet sin plass hos lesere som etterspør lavkarbo.

- Dagbladet har sviktet sitt kjernepublikum, sier Henrik G. Bastiansen, medieforsker ved Høgskulen i Volda.


Torsdag ble det kjent at Lars Helle forlater Dagbladet for å ta over sjefredaktørstolen i Stavanger Aftenblad. Dermed må Dagbladet nok en gang jakte på en ny redaktør. I løpet av de siste elleve årene har fem redaktører forlatt avisa: Harald Stanghelle, John Olav Egeland, Thor Gjermund Eriksen, Anne Aasheim og Lars Helle. Helle klarte imidlertid å snu en negativ opplagstrend - med nyheter og forbrukerjournalistikk som oppskrift. Det gjenstår å se om etterfølgeren vil fortsette å utvikle «du-journalistikkens», men ifølge Henrik G. Bastiansen har Dagbladet allerede mistet sin posisjon som ei viktig kulturavis. Nå advarer han mot et knefall for forbrukerjournalistikken:


- Mens Dagbladet tidligere var ei kultur- og debattavis, har den nå omfavnet forbrukerjournalistikken. Jeg tror folk vil føle seg snytt om de åpner ei avis som bare består av reisetips og forbrukerstoff. Da kunne man like gjerne kjøpt et ukeblad, sier Bastiansen.


Utfordret av andre


Medieforskeren råder avisa til å fortsette satsingen på nyheter.


- Uten denne satsingen ville Dagbladet samtidig undergravet sin egen rolle som dagsavis. Nå blir det spennende å se om etterfølgeren klarer å videreutvikle Dagbladet og fortsette opplagsøkningen, sier Bastiansen.


Hege Duckert, mangeårig journalist og tidligere kulturredaktør i Dagbladet, påpeker at Dagbladet de siste årene er blitt utfordret av andre aviser på områder som debatt og kultur.


- Det er blitt vanskelig for Dagbladet å opprettholde den enerådende posisjonen som ei kulturradikal avis. Det skyldes at avisa møter sterk konkurranse på kultur- og debattstoff fra aviser som Aftenposten, Morgenbladet og Klassekampen, sier hun.


Det er Helge Rønning, medieprofessor og mangeårig litteraturkritiker i Dagbladet, enig i. Rønning trekker fram Aftenposten som et eksempel på ei avis som har brukt store ressurser på å bygge opp en solid kultur- og debattavdeling.


- Men når det er sagt, så står det fremdeles mange viktige artikler i Dagbladet.


- Har Dagbladet sviktet sitt kjernepublikum?


- Nei, for avisa har ikke lenger noe kjernepublikum, sier Rønning og påpeker at Dagbladets største utfordring er å avklare hvordan forbrukerjournalistikken og kultur- og debattstoffet skal kombineres. Også det populærkulturelle feltet kan være en utfordring for Dagbladet, mener han:


- Avisa må også finne en adekvat måte å integrere kulturstoffet på. Å ha et hovedoppslag på kultursidene som omhandler dietten til den tidligere modellen Anna Anka, er neppe veien å gå.


Funnet sin plass


Tidligere kommentator i Dagbladet, Sissel Benneche Osvold, er forsiktig med å uttale seg om avisa.


- Som tidligere ansatt skal man passe seg for å mene for mye om arbeidet til dem som driver Dagbladet i dag og skal få avisa til å lønne seg. Men nisjen som en gang ga plass for landets eneste kulturradikale avis, finnes ikke lenger. Jeg har alltid satt pris på Dagblad-schizofrenien, altså spenningen mellom kvalitativt tøys og tull, harde nyheter og kultur og debatt, sier hun.


Benneche Osvold mener imidlertid Dagbladet nå har funnet sin plass hos lesere som åpenbart etterspør lavkarbo og idoldeltakere.


- Dette er noe alle medier bærer preg av. Selv leser jeg nå aviser på telefon; verden forandrer seg, sier hun.

Artikkelen er oppdatert: 22. oktober 2013 kl. 10.43
Torsdag 22. august 2019
Kulturrådet har lagt ned innkjøpsordningen for tidsskrifter. Det kan føre til færre tidsskrifter i norske biblioteker, mener Norsk bibliotek­forening.
Onsdag 21. august 2019
Kulturrådet krever at de som søker om tidsskriftstøtte, skal honorere sine bidragsytere etter vedtatte minstesatser. – Urealistisk, mener Tidsskrift­foreningen.
Tirsdag 20. august 2019
Astrup Fearnleys sponsor anklages for folkerettsbrudd, mens Nasjonal­museet tar imot støtte fra skatte­paradis. Kunstnere mener debatten om «giftige donasjoner» må reises også her hjemme.
Mandag 19. august 2019
Medvirking og mediebruk er viktig i den kommende kulturmeldingen for barn og unge.
Lørdag 17. august 2019
Det internasjonale kunstfeltet er i ferd med å kutte sine bånd til rike filantroper. Det nye begrepet er «giftige donasjoner».
Fredag 16. august 2019
Det danske medie­konsernet Aller tok ut 100 millioner kroner i utbytte og konsern­bidrag fra Dagbladet i fjor. – Det virker ikke som avisa har behov for presse­støtte, sier medieviter.
Torsdag 15. august 2019
Lørdag åpner egyptiske Mohamed El Masrys utstilling i Oslo. Men kunstneren selv nektes visum fordi UDI frykter at han vil søke asyl. – Et angrep på min kunstneriske frihet, sier han.
Onsdag 14. august 2019
Terror fra ytre høyre har påvirket hvordan svenskene snakker om innvandring. – Sveriges historie med høyreekstrem vold har preget landet mer enn vi tror, sier Bjarne Riiser Gundersen.
Tirsdag 13. august 2019
Terrorforskere ber mediene tone ned omtalen av den terrorsiktede 21-åringen etter moskéskytingen i helga.
Mandag 12. august 2019
Fem studieplasser på journalistikk­utdanningen ved Oslomet reserveres til søkere med minoritetsbakgrunn. I år har bare to studenter kommet inn via kvoten.