Torsdag 8. september 2011
Reint bord i Trondheim
VALGVIND: De rødgrønne leder klart på Klassekampens ferske partibarometer i Trondheim. Og nå smiler til og med SV-erne igjen.

- Det er oppmuntrende at folk i Trondheim slutter opp om vårt budskap om å satse på skoler, sykehjem og barnehager framfor skattekutt, sier Rita Ottervik.


Ap gjør reint bord i Trondheim på Klassekampens ferske partibarometer med en oppslutning på 43,4 prosent. Dermed holder ordfører Ottervik oppslutningen fra rekordvalget for fire år siden.


Også SV har grunn til å smile igjen, etter flere nitriste målinger i trønderhovedstaden. Mens partiet nasjonalt går fra krisemåling til krisemåling, har SV vokst gjennom valgkampen i Trondheim.


- Dette er vanvittig oppløftende etter flere dårlige målinger. Det viser at mobiliseringen vår faktisk nytter, sier varaordfører Knut Fagerbakke.


Skuffende for Høyre


Høyre går fram over fem prosent fra katastrofevalget i 2007 og får en oppslutning på 20,5 prosent på målingen. Partiet er likevel langt fra toppnivået tidligere i valgkampen. Også Frp går tilbake fra 14,7 til 13,1 prosent.


Dermed kan de borgerlige se langt etter et maktskifte i Trondheim. Sammen med alliansepartnerne SV og Senterpartiet har Ap klart flertall i bystyret med 35 mandater. I tillegg beholder Rødt sine tre mandater, til tross for at Trondheim bystyre reduseres fra 85 til 67 mandater.


Miljøpartiet De Grønne, som også inngår i den rødgrønne koalisjonen, får på sin side én prosent, og faller med det helt ut av bystyret i Trondheim.


I SV er humøret på topp, til tross for at partiet ligger an til å gå tilbake fra 8,2 prosent sist til 6,9 prosent nå. Etter flere krisemålinger både lokalt og nasjonalt har partiet vokst gjennom valgkampen i Trondheim.


- Jeg håper fortsatt at vi kan tangere oppslutningen fra sist, og at vi nå løfter oss lover godt for de siste fire dagene fram mot valget, sier Fagerbakke.


- Dere går solid tilbake, men du er likevel fornøyd?


- Det er klart at når vi har hatt flere katastrofemålinger nede på femtallet, blir dette en opptur. Og jeg utelukker som sagt ikke at vi kan holde oppslutningen fra sist hvis vi mobiliserer god i innspurten.


Ikke sympati


Også Ap-ordfører Ottervik gleder seg over at det går bedre for SV etter en tung tid.


- Jeg håper alle våre koalisjonspartnere gjør et godt valg. Vi har samarbeidet godt de siste fire årene, og jeg er glad for at mange trondhjemmere nå støtter opp om den kursen vi har staket ut for byen, sier hun.


Ottervik avviser at Ap nå gjør det godt på målingene på grunn av sympati etter terrorangrepene 22. juli.


- Jeg tror ikke folk stemmer på et parti fordi de synes synd på det. Men jeg håper jo at så mange som mulig nå ser verdien av å stemme etter de tragiske angrepene på Oslo og Utøya, sier hun.


Trondheims-ordføreren håper nå på historisk høy valgdeltakelse når byens befolkning går til urnene søndag og mandag.


- Målinger er tross alt bare målinger. Nå gjelder det at de som ønsker fortsatt satsing på sykehjem og skoler kommer seg opp av sofaen og faktisk stemmer, sier hun.

Artikkelen er oppdatert: 22. oktober 2013 kl. 10.43
Tirsdag 20. august 2019
KRISE: – Dersom andre partier ikke synes at Granavolden-erklæringen er god nok, så får de trekke seg fra regjeringen, sier Venstre-ordfører Lena Landsverk.
Mandag 19. august 2019
ADVARSEL: Russland har rustet opp. Hvis ikke Norge følger etter, vil USA ta over kontrollen i norske nærområder. – Da mister vi stadig mer råderett, sier forsvarssjef Haakon Bruun-Hanssen.
Lørdag 17. august 2019
AVLYSER: Hurtigruten må avlyse to planlagte cruise til Frans Josefs land fordi Russland nekter skipene å seile i russisk farvann.
Fredag 16. august 2019
AVFALL: Landbruket er blant de beste i klassen i plast-retur. Likevel blir mer enn 2000 tonn brukt plast hvert år ikke levert til retur.
Torsdag 15. august 2019
VARME: Da broren til den terrorsiktede la ut en video der han deler sin desperasjon, strømmet norske muslimer til kommentarfeltet for å dele kondolanser, lykkeønskninger og hjertesymboler.
Onsdag 14. august 2019
SKUFFET: – Vi trenger en regjering som står imot muslimhets gjennom handlinger og ikke bare ord, sier Irfan Mushtaq. Her forteller han hvordan han opplevde den dramatiske eid-helga.
Tirsdag 13. august 2019
HØYREEKSTREM: Skribent Lasse Josephsen mener Philip Manshaus ble radikalisert på nettet. Han tror det kommer flere angrep fra unge høyreekstreme menn.
Mandag 12. august 2019
HAT: Samtidig som hver tredje nordmann har utpregede fordommer mot muslimer, har regjeringen avvist en egen strategi mot islamofobi. Nå må den komme, krever Venstres Abid Raja.
Lørdag 10. august 2019
STORKOALISJON: Norge ønsker seg en så stor og tung koalisjon i Persiabukta som mulig, sier forsvars- ministeren.
Fredag 9. august 2019
SKILLE: Jonas Gahr Støre (Ap) mener andelen heltidsansatte blir høyere når Ap har ordføreren i kommunen. Tall fra Kommunenes Sentralforbund viser at han trolig har rett.