Fredag 12. august 2011
Hyller flerkulturen
LIBERALE: Mens Frp står samlet om en stram innvandringspolitikk, strides partiet om flerkultur. - Norsk kultur er i konstant endring, og det er i hovedsak en bra ting, sier Tord Lien.

- For femti år siden var selvbestemt abort og homofili ulovlig, og staten kastrerte tatere og sigøynere. Det viser at det er positivt at norsk kultur hele tiden er i endring, sier Ove Vanebo.


Lederen for Fremskrittspartiets ungdom er en av flere liberale Frp-politikere som irriterte seg kraftig da stortingsrepresentant Christian Tybring-Gjedde og styremedlem i Oslo Frp Kent Andersen i fjor høst skrev den omstridte kronikken «Drøm fra Disneyland».


I kronikken tar de to et ramsalt oppgjør med det flerkulturelle Norge, og skriver om viktigheten av å bevare norsk kultur slik den var på 60-tallet.


Det falt i dårlig jord hos partiets liberalistiske fløy, som er langt mer optimistiske på vegne av det flerkulturelle Norge enn Tybring-Gjedde og Andersen.


- Jeg driter i om folk går i moskeen eller kirken, om de spiser fårikål eller kebab så lenge det er oppslutning rundt liberale grunntanker som ytringsfrihet og demokrati, sier stortingsrepresentant Tord Lien.


Beklaget ordlyden


I går valgte Tybring-Gjedde i et innlegg i Aftenposten å beklage ordlyden i sine tidligere uttalelser i lys av terrorangrepene i Oslo og på Utøya 22. juli. Men stortingsrepresentanten understreket samtidig at han står «fjellstøtt» bak det politiske innholdet i den omstridte kronikken.


Gjedde roses likevel av partikolleger etter retretten.


- Jeg ble glad da jeg i går ble orientert om at Tybring-Gjedde hadde skrevet en kronikk der han ryddet opp i tidligere uttalelser. Å ta selvkritikk på ord og uttrykk er en styrke for en politiker, sier Siv Jensen til VG Nett.


Ove Vanebo og Tord Lien stiller seg bak partilederens ros.


- Jeg vil berømme ham for å være voksen nok til å se kritisk på sine tidligere uttalelser etter tragedien 22. juli, sier Fpu-leder Vanebo.


- Jeg er glad for at Christian i dag kommuniserer at han tok for hardt i. Siv Jensen har gitt uttrykk for at vi skal se nærmere på hvilken tone vi legger oss på i integreringsdebatten, og det ser jeg positivt på, sier Lien.


Store uenigheter internt


Mens Fremskrittspartiet står samlet bak ønsket om å føre en stram innvandringspolitikk, deler det seg i to i synet på flerkultur.


Mens ledende Frp-politikere som Per-Willy Amundsen og Christian Tybring-Gjedde har uttrykt stor bekymring på vegne av norsk kultur, er man på partiets liberalistiske fløy mer positive til utviklingen i det flerkulturelle Norge.


- Norsk kultur er hele tida i endring, og har fått mange gode innspill og impulser fra andre kulturer. Det har i hovedsak vært en bra ting, sier Tord Lien.


Han understreker at samfunnet trenger noen felles, liberale verdier som grunnplanke, men sier han har stor tro på at det er mulig også i et flerkulturelt samfunn.


- Jeg tror alle som bor i landet vårt, uavhengig av statsborgerskap, religion og etnisitet vil se at liberale verdier som ytringsfrihet og demokrati er til det beste for alle, sier han.


Frps liberalister har sitt utspring i ungdomsorganisasjonen FpU, som tradisjonelt har vært mer innvandringspositive enn moderpartiet.


Dagens Fpu-formann Ove Vanebo er også grunnleggende optimistisk i sitt syn på det flerkulturelle Norge.


- Vi må ikke legge skjul på at vi står overfor store utfordringer knyttet til for eksempel kvinnesynet i islam, men jeg er sterk i tro på at det er mulig å integrere folk på en god måte i Norge, og at også islam med tida vil sekulariseres, sier han.

Artikkelen er oppdatert: 22. oktober 2013 kl. 10.42
Mandag 17. juni 2019
I FELLA: Arifi M. Ali studerte og jobbet for å slippe å gå på Nav. Nå tvinger høy kommunal husleie henne til å søke sosialhjelp.
Lørdag 15. juni 2019
GIR LITE I KASSA: Samferdselsministeren vil kutte bompenger ved å stanse arkitekttegnede T-banestasjoner og blomsterkasser i Oslo. Besparelsen kan gi 2,56 meter ny E 18.
Fredag 14. juni 2019
SÅRBART: Ei reservevasskjelde for hovudstaden har blitt utgreidd sidan 1965. No vil Oslo-politikarane utgreia meir. Vass­direktøren åtvarar.
Torsdag 13. juni 2019
ALARM: Over 2000 er blitt sjuke av bakterieinfisert drikkevatn på Askøy. Mattilsynet slår alarm om gamle ­leidningsnett og dårlege reservevatn fleire stadar.
Onsdag 12. juni 2019
TVIL: Unge Venstre var den ivrigste pådriveren for å gå inn i Erna Solbergs regjering. Nå har ungdoms­partiet holdt krisemøte om regjeringsdeltakelsen.
Tirsdag 11. juni 2019
TAUSE: Nordkapp kommune gikk inn for privatisering av Nordkapplatået etter hemmelige møter med Scandic og Rica. Nå vil ingen fortelle hva som skjedde på møtene.
Lørdag 8. juni 2019
TIL BUNNS: Venstre får 1,5 prosent og gjør sin dårligste måling noensinne. Med slike tall ville partiet blitt utradert fra Stortinget. Trine Skei Grande vil ikke kalle målingen krise.
Fredag 7. juni 2019
I MÅL: Som energi­minister var Ola Borten Moe rundhåndet med tillatelse til vindkraftutbygging. Nå vil Sp-nest­lederen stanse nye konsesjoner.
Torsdag 6. juni 2019
KRAV: Kjersti Toppe (Sp) vil stille helseultimatum dersom det blir regjerings­forhandlingar mellom Sp og Ap etter valet i 2021.
Onsdag 5. juni 2019
SOSIALKLIENT: Kutt i statlig bostøtte gjør flere osloboere til sosial­klienter. Atle Wilhelmsen er en av dem.