Fredag 15. oktober 2010
Ny samling i sentrum
SAMLING: Topp-politikere fra KrF, Venstre og Sp etablerer et nytt, for­malisert samarbeid i Stortinget. - En politiker som ikke kan ri to hester, har ingenting i manesjen å gjøre, sier Sps Margaret Hillestad.

Neste uke samles stortingsgruppene til KrF, Venstre og Senterpartiet til møte i «Forum for sentrumspolitikk». Der skal sentrumspolitikerne diskutere mulighetene for «langsiktig samarbeid i sentrum» og erfaringene fra det forrige regjeringssamarbeidet mellom sentrumspartiene.


Dermed skal Senterpartiet stortingsrepresentanter diskutere «langsiktig samarbeid» med KrF og Venstre samtidig som partiet sitter i regjering med SV og Arbeiderpartiet. Også partiets nestleder Trygve Slagsvold Vedum er invitert til møtet.


Tar opp tråden fra 90-tallet


Forrige gang sentrumspartiene møttes i «Forum for sentrumspolitikk» var på begynnelsen av 90-tallet. Den gang ble resultatet av den langvarige tilnærmingen partiene imellom sentrumsregjeringen, som mange fortsatt regner som høydepunktet i sentrums politiske historie.


Margaret Hillestad, som er leder for Senterkvinnene og tidligere leder for Oslo Sp, er en av dem som har tatt initiativ til «Forum for sentrumspolitikk». Hun bekrefter at inspirasjonen kommer fra sentrumssamarbeidet på begynnelsen av 90-tallet.


- «Forum for sentrumspolitikk» har ligget dødt lenge, men nå ønsker vi å ta opp igjen tråden derfra. Mange av oss er redd for at vi er i ferd med å få et slags topartisystem i Norge, og ønsker å diskutere hvilke synspunkter vi har til felles i sentrum, sier Hillestad.


På møtet blir en samtale om sentrums historie, blant annet tre av de gamle heltene fra 90-tallet, tidligere statsminister Kjell Magne Bondevik, tidligere Sp-leder Johan J. Jakobsen og tidligere Venstre-statsråd Torild Skogsholm skal samtale om foranledningen til og forutsetningene for sentrumsregjeringens dannelse i 1997 og betydningen av et nært tillitsforhold mellom de tre partienes ledelse. Nettopp lederskifter først i Venstre og nå i KrF kan være medvirkende til at sentrumspartiene nå finner sammen igjen. Sp-historiker Roar Madsen mener personkjemien mellom partitoppene er avgjørende for samarbeidet i sentrum.


- Tillitsforholdet mellom partilederne var helt utslagsgivende på 90-tallet. Nå er slike personlige tillitsforhold enda viktigere, ettersom partiene ikke har samarbeidet i nær forhistorie. Det oppstår ikke et vakuum, men som et resultat av stadig kontakt partiene imellom. EU-kampen var i denne sammenheng veldig viktig på 90-tallet.


- Må ri to hester samtidig


Hillestad understreker at formålet ikke er å undergrave den rødgrønne regjeringen, og sier hun ikke synes det er rart at Senterpartiet etablerer et formelt samarbeid i sentrum samtidig som de sitter i en rødgrønn regjering.


- Hvis en politiker ikke kan ri to hester samtidig, har han ingenting i manesjen å gjøre. Man må kunne diskutere politikk og skape allianser, uten at dermed skal handle om regjeringskonstellasjoner.


Frykter «topartisystem»


Foranledningen for «Forum for sentrumspolitikk» er at alle de tre sentrumspartiene sliter på meningsmålingene. Venstre falt under sperregrensen ved forrige valg, og både KrF og Senterpartiet vaker farlig nær på flere målinger. På Klassekampens partibarometer for oktober får de tre sentrumspartiene en samlet oppslutning på 12,6 prosent. Hillestad frykter at sentrums politiske død vil føre til et slags «topartisystem».


- Det tette samarbeidet i sentrum var sentralt på midten av 90-tallet, men falt litt i fisk da KrF og Venstre gikk i regjering med Høyre i 2001. Demokratiet har godt av at flere partier sitter på Stortinget. Når sentrumspartiene nå sliter, kan det være bra å ta opp det vi har til felles.


Samarbeidet i sentrum har ikke vært like tett de siste ti årene som det var på nittitallet. Men nå kan det se ut til at sentrumspartiene igjen nærmer seg hverandre. Tidligere denne uka skrev Klassekampen om at Sp-politiker Ola Borten Moe som eneste rødgrønne representant er invitert for å diskutere det verdikonservative prosjektet sammen ­med representanter for de borgerlige partiene.


Roar Madsen mener det finnes en felles aversjon mot venstre- og høyresida i alle de tre sentrumspartiene.


- Aller sterkest er det i Sp. Der finner du en tradisjonell, konservativ tendens som er skeptiske til venstresida. Samtidig er det en klar avvisning av markedsliberalismen i store deler av partiet.

Artikkelen er oppdatert: 22. oktober 2013 kl. 10.37
Onsdag 12. desember 2018
VOLDTEKT: Høyres justispolitiske talsperson Peter Frølich mener minstestraffen for voldtekt er for høy. Han vil løfte diskusjonen inn i regjeringsforhandlingene med KrF, Frp og Venstre.
Tirsdag 11. desember 2018
FORSLAG: Venstrevridde eksperter vil lage et nytt europeisk parlament og la institusjonen rå over et kjempebudsjett på 4 prosent av Europas BNP.
Mandag 10. desember 2018
BARNEFRI: Fødselsraten i 2017 var den laveste som er målt. I 2018 ligger vi an til sette ny bunnrekord.
Lørdag 8. desember 2018
PRESSEFRIHET: Norge vil avgi en flere punkts stemmeforklaring til FNs migrasjonsavtale mandag. Ett av punktene skal tydeliggjøre pressens uavhengighet.
Fredag 7. desember 2018
VERPESJUKE: Regjeringen har satt ned en egen arbeids­gruppe for å få norske kvinner til å føde flere barn. MDG mener befolkningsvekst bør komme gjennom innvandring.
Torsdag 6. desember 2018
PROFIL: Unge Venstre-leiar ­Sondre Hansmark seier Abid Raja er blant dei einaste som profilerer Venstre sin eigen politikk.
Onsdag 5. desember 2018
UHOLDBART: Elin Ørjasæter slakter Trine Skei Grandes lederstil etter at partilederen anklaget partifelle for å være illojal.
Tirsdag 4. desember 2018
RAUDE BYAR: Norske storbyar ligg an til å halde på sine Ap-ordførarar etter kommunevalet i 2019. I Bergen og Tromsø slit høgresida med alternativet.
Mandag 3. desember 2018
SENTRUMSSTENGT: Ny måling viser rødgrønt flertall i Bergen. Nå ber SVs Oddny Miljeteig Ap om å «lese skriften på veggen» og velge SV foran sentrum.
Lørdag 1. desember 2018
UT: Dei er avhengige av selja mangan til stålprodusentar i heile EU, men slår likevel ikkje nokon stålring om EØS-avtalen. Eramet Norway er open for å greia ut eit alternativ til EØS.