Lørdag 8. desember 2007
Priset av sosiologer
Magnus Marsdal mottok torsdag Norsk sosiologforenings nyopprettede formidlingspris for «Frp-koden».

I fem år nå har Norsk sosiologforening delt ut prisen Årets sosiolog. I år delte de for første gang ut Sosiologisk formidlingspris som ble tildelt tidligere Klassekampen-journalist Magnus Marsdal for boka «Frp-koden» på forlaget Manifest.


I begrunnelsen heter det blant annet: «Frp-koden er ikke skrevet av en faglært sosiolog med den institusjonaliserte kulturelle kapital i orden. Men den er en solid anvendelse av sosiologiske perspektiver til å forstå et av vårt samfunns store spørsmål, i en form som treffer flere enn lauget av profesjonelle samfunnsfortolkere.»


- Veldig positivt at jeg som journalist blir tatt på alvor, og at fagmiljøet utviser både raushet og interesse, sier Marsdal.


Sannheten


«Frp-koden» var en dugnad, fortsetter Marsdal. Han kunne aldri skrevet den, sier han, om det ikke hadde vært for alle samfunnsviterne som har hjulpet ham.


- Det hadde ikke gått uten dem. Det har på alle måter vært et samarbeid mellom journalisten og fagmiljøet. De var kanskje ekstra behjelpelige fordi Frp var angrepsmålet, jeg vet ikke. Men det er veldig viktig at journalister og forskere klarer å samarbeide i et urettferdig samfunn.


To typer


- Du kan grovt si at det fins to typer journalister i skjæringspunktet mellom politikk og samfunn. Den ene er møkkagraveren. Hun som finner fram til sannheter, interessante og skremmende, hun som graver et hull. Den andre er hun som fyller dette hullet igjen, som forteller deg det du visste fra før og tilslører mer enn avslører. På samme måte har du forskere som tror at det å delta i offentligheten gjør dem til synsere og talkshowgjester, som Frank Aarebrot. Og noen som etter å ha funnet ut noe viktig klarer å bruke journalisten og media til å få det fram.


Faren i første tilfelle, fortsetter Marsdal, er overfladisk forskning og mikrofonstativ-journalistikk. Forutsetningen for det andre er bedre arbeidsvilkår for journalisten og en rausere holdning fra forskermiljøet. Han håper både prisen og arbeidet han har gjort med «Frp koden» kan bidra til at det blir mer av det siste.


- For historien om forskning og journalistikk er egentlig en Romeo og Julie-historie, de er skapt for hverandre, men får hverandre aldri.


Marsdal ble tildelt et gavekort på 1000 kroner på Tanum Bokhandel, samt en diplom med et motiv av Eilert Sundt, ingen ringere.

Artikkelen er oppdatert: 22. oktober 2013 kl. 12.19
Onsdag 12. desember 2018
Finnmark fylkeskommune vil erstatte skolebibliotekarene med elevvakter og chatte­tjenester. Nå frykter Bibliotekforeningen at dette er starten på en ny trend.
Tirsdag 11. desember 2018
I medienes dekning av selvmord blir helsevesenet ofte utpekt som syndebukker, mener psykiatrisk sykepleier Rita Småvik. Hun frykter at det kan gjøre forebygging vanskeligere.
Mandag 10. desember 2018
MDG-politiker og forfatter Eivind Trædal har fått politiske motstandere på døra. Han mener grensa for aktivisme, også den kunstneriske, går ved dørstokken til folks privatliv.
Lørdag 8. desember 2018
Tilhengerne kaller det en revolusjon. Eks-statsråd Gudmund Hernes kaller det tøv. Hva handler moteordet «dybdelæring» om – dypest sett?
Fredag 7. desember 2018
TV 2 har innført ny instruks for omtale av selvmord. – Vi i mediene har medvirket til å skape tabuet rundt selvmord, sier nyhetsredaktør.
Torsdag 6. desember 2018
Regjeringens ønske om å lage stadig større museumsenheter kan svekke det lokale engasjementet ved småmuseene. Det frykter styreleder ved veterantoget Tertitten i Sørumsand.
Onsdag 5. desember 2018
Mannlige kunstnere står for hele 94 prosent av salgsinntektene i det norske andrehåndsmarkedet. Kunstner Lotte Konow Lund mener Nasjonalmuseet må ta sin del av ansvaret.
Tirsdag 4. desember 2018
Forrige runde med sammenslå­inger førte til opprør i Museums-­Norge. Nå varsler kulturminister Trine Skei Grande (V) en ny reform, hvor antallet museer skal ned fra 60 til 25–30.
Mandag 3. desember 2018
For to uker siden fikk de ansatte i Morgenbladet beskjed om at redaksjonssjefen slutter på dagen. I et brev til styret uttrykker klubben dyp bekymring for avisas framtid.
Lørdag 1. desember 2018
Demian Vitanzas bok om en fremmed­kriger skulle kanskje ikke vært gitt ut som en roman, mener Ane Farsethås.