Onsdag 28. februar 2007
Bombe mot Cheney
USAs visepresident Dick Cheney var trolig målet for en selvmordsbomber ved Bagram-basen i går. Taliban utvider sin våroffensiv til 6-7 provinser.

Visepresident Dick Cheney slapp uskadd fra selvmordsangrepet mot Bagram-basen. Nærmere tjue personer, hvorav tre utenlandske soldater, ble drept da bomben gikk av ved port 2 inn til basen som ligger 60 kilometer nord for Kabul. Cheney befant seg inne på basen, i trygg avstand fra den voldsomme eksplosjonen.

Cheney kom uventet til Afghanistan og skulle ha hatt møtt president Hamid Karzai mandag. Det ble imidlertid utsatt på grunn av tungt snøfall som tvang Cheney til å overnatte på Bagram, USAs største base i landet.

Cheney møtte Karzai i går og informerte blant annet om sine samtaler med Pakistans president Pervez Musharraf.

I gang

Bomben mot den sterkt befestede Bagram-basen gir bud om Talibans våroffensiv når snøen smelter om noen uker. I sør kan våroffensiven ha startet 2. februar. Da inntok Taliban Musa Qala i Helmand-provinsen etter at britiske Nato-styrker hadde drept en Taliban-kommando og dermed brutt avtalen mellom Taliban og eldrerådet i Musa Qala.

Hundrevis av britiske marinesoldater ligger i nær daglige trefninger med Taliban for å forsvare Kajaki-dammen, det største elektrisitetsverket i Sør-Afghanistan. Kajaki er under gjenoppbygging.

19. februar inntok Taliban Bakwa i naboprovinsen Farah før de trakk seg ut igjen uten kamp. Samme dag sloss amerikanske styrker mot opprørere i Kunar-provinsen mot grensa til Pakistan, og Taliban-styrker angrep Nato-styrker i den sørlige delen av Uruzgan i det sentrale sør.

Dagen etter sprengte en selvmordsbomber seg på et sjukehus i Khost. I fjor ble det gjennomført rundt 140 selvmordsoperasjoner.

Flere provinser

Det er varslet flere til våren. Taliban har 6000 mujahedins klare, opplyser kommandant mulla Dadullah til al-Jazeera. De er spredt i hovedsak på fem provinser, ifølge Nato-obersten Tom Collins: Kandahar, Helmand, Farah, Uruzgan og Ghor.

I Farah i sørvest står det amerikanske styrker; i det sentrale Ghor er litauiske styrker forlagt til provinshovedstaden Chaghcharan.

Den pakistanske journalisten og Taliban-eksperten Ahmed Rashid mener at Nato i større grad kan vente seg spredte og samtidige angrep fra Taliban.

– I fjor utkjempet Taliban stillingskriger, forsøkte å holde posisjoner og områder i tre provinser: Uruzgan, Helmand og Kandahar. Faren i år er at de vil forsøke å gjennomføre tunge geriljaangrep, kanskje med 200 mann om gangen, i ikke bare tre provinser, men kanskje seks-sju provinser . Også i vest. Om de gjør det, vil Nato bli svært strukket. Det begrenser Natos evne til å møte en spredt Taliban-offensiv, sier Rashid til Radio Free Europe/Radio Liberty.

Endrer taktikk

– Opprørerne i Afghanistan er i stand til å velge tid og sted for sine angrep, og det vil alltid gi dem fordeler. Nato-styrkene må spres over hele landet, og de vil bli hardt presset til å forsvare et antall høyprioriterte posisjoner, mener den britiske forsvarsanalytikeren Ian Kemp.

Han mener at Taliban vil rette opp sine fatale feil fra i fjor med massive angrep.

Storbritannia sender ytterligere 1400 soldater, varslet forsvarsminister Des Browne mandag. Britene vil da ha 7700 soldater i landet de aldri klarte å kolonisere.

Artikkelen er oppdatert: 22. november 2007 kl. 19.39
Lørdag 18. januar 2020
TIL TOPPS? Interne feider, milliardærer og riksretts­saken mot Donald Trump kan styrke elitefavoritt Joe Bidens vinner­sjanser.
Fredag 17. januar 2020
INGEN HAST: Norge har ennå ikke fått nok informasjon fra USA til å ta stilling til likvideringen av Irans toppgeneral, sier utenriksminister Ine Eriksen Søreide. Hun vil ikke sette noen tidsfrist.
Torsdag 16. januar 2020
DÉJÀ VU: Iran er ikke i ferd med å utvikle atomvåpen, slik flere vestlige ledere igjen påstår. Det fastslår Robert Kelley, som ledet FN-byrået IAEAs våpeninspeksjoner i Irak.
Onsdag 15. januar 2020
SA NEI: Moskva vil overtale opprørsgeneral Khalifa Haftar til å godta våpenhvile, mener Motasem Khalil, pressekontakt for Libyas regjering.
Tirsdag 14. januar 2020
UROLIG: I helga protesterte iranere mot landets ledere. Mange har mistet troa på president Hassan Rouhanis politiske prosjekt, mener forsker.
Mandag 13. januar 2020
IKKE ENTEN ELLER: I Iran fordømmer demonstranter både USAs imperialisme og egne myndigheters løgner.
Lørdag 11. januar 2020
TRAGEDIE: Vestlige land og Iran er uenige om årsaken bak flystyrten i Teheran. Etterspillet kan styrke USA i striden med Iran.
Fredag 10. januar 2020
SKYTS: Donald Trump bruker Iran-konflikten til å sverte det han ser som en hovedutfordrer i årets valg: Venstresenator Bernie Sanders.
Torsdag 9. januar 2020
I SKUDDLINJA: Iran skryter av angrep på USA-basen i Irak. Nå holder folk i området pusten. – Vi orker ikke en ny krig, sier en klans­talsmann til Klassekampen.
Onsdag 8. januar 2020
REDDE: Australia står i flammer, og folk fortviler. – Er vi redde? Ja, vi er veldig redde, sier Karen Hughes, med utsikt til flammehavet i brannherjede New South Wales.