Mandag 26. februar 2007
Ville ha hjelp til å slakte
En anmelder i Ny Tid la ut beskjed på nettstedet Femail Bonding om at hun ville ha hjelp til å ta Hege Storhaug. Det fikk hun. Nå er Ny Tid klaget inn for PFU.

En stadig gjenganger i Pressens Faglige Utvalg er informasjonsmedarbeider i Human Rights Service, Hege Storhaug. Hun klager, og hun vinner stort sett alltid. Hun er blant de få personer i Norge som har fått dømt VG i PFU. Nå er turen kommet til ukemagasinet Ny tid og Dagbladet. Storhaug har klagd på den redaksjonelle debattpraksisen i begge organene.

Klassekampen har fått tilgang til klagene. Storhaug ønsker ikke å kommentere saken overfor Klassekampen.

Klagen på Ny Tid har sin bakgrunn i en bokanmeldelse som stod på trykk i ukemagasinet.

Trenger hjelp

Ny Tid hyrte inn en ekstern person til anmelde Storhaugs bok «Størst av alt er friheten». Da la vedkommende anmelder ut denne beskjeden på diskusjonsforumet «Femail Bonding»:

«Hei damer. Jeg er i ferd med å anmelde siste boka til Storhaug, men må jo slakte at hun går seg vill i skogen når det gjelder hennes koblinger mellom kjønnslemlestelse og islam. Så vidt meg bekjent er det mer knyttet til tradisjon enn religion (eks: Somalia, der størsteparten er kristne)? Jeg skriver også at kjønnslemlestelse ikke forekommer i muslimske land som Tyrkia, Palestina og Irak – for det mener jeg bestemt å ha hørt. Men stemmer det? Anyone? (14.oktober).» Vedkommende fikk svar fra flere profilerte norske feminister, blant andre nåværende politisk rådgiver for Bjarne Håkon Hanssen, Hadia Tajik.

Da anmeldelsen kom, i form av et bokessay på tre sider, skrev Storhaug et meget krast svar. Hun hevdet at anmelderen var kunnskapsløs, og viste blant annet til e-posten som anmelderen hadde lagt ut på «Femail Bonding.» Storhaug gjenga den i sin helhet. Ny Tid mente e-posten måtte fjernes fra innlegget, og ba Storhaug om å skrive om innlegget sitt. Det ville ikke Storhaug. Da gikk Ny Tid selv inn og omskrev innlegget, og tok helt ut passasjen fra «Femail Bonding», uten å få tillatelse til dette av Storhaug.

Minnelig ordning

Ansvarlig redaktør i Ny Tid, Martine Aurdal, tok ikke telefonen i går. Etter det vi kjenner til, skal Aurdal ha prøvd å komme til en minnelig ordning med Storhaug etter oppfordring fra PFU, men Storhaug skal ha nektet, og hevder saken er av prinsipiell betydning.

I Dagbladet har Hege Storhaug flere ganger blitt angrepet både på kommentarplass, i bokanmeldelser og i kronikker. En av dem som har kritisert Storhaug hardest, er assisterende debattredaktør, Marte Michelet, den samme personen som har nektet Storhaug å få på trykk et tilsvar på debattsidene i Dagbladet.

I klagen til PFU skriver Storhaug følgende: «På reportasjeplass 16. desember 2006 trykket Dagbladet en to siders artikkel, inkludert bilde av undertegnede, der det fremsettes kraftfulle påstander om mitt virke. Det sies blant annet at «Storhaug (angriper) en utsatt minoritet». Påstanden kan medvirke til å etablere et feilaktig og umoralsk bilde av mine motiv for arbeidet jeg har utført gjennom 14 år, og således skade mitt omdømme og dernest også ramme meg økonomisk. Jeg ba om tilsvar, men dette ble avvist.»

Rett å avvise

Debattredaktør i Dagbladet er Simen Ekern. Han mener avvisingen av Storhaug er i samsvar med god redaksjonell praksis.

– Bakgrunnen er en større artikkel vår bokanmelder Stian Bromark skrev om Opplysningstiden. Da var Storhaug ett av 20 navn som ble nevnt. Vi trykte mange innlegg av Storhaug i høst, og hun var til stede i mange ordskifter. Vi mente at Storhaugs svar ikke brakte noe nytt. Og prinsipielt mener vi at når man gir en debattbok, så må man forvente å bli nevnt i mange sammenhenger uten at man automatisk kan forvente å få tilsvar i alle tilfellene. Derfor avviste vi innlegget

– Men er det ikke problematisk at hun ble avvist av Michelet?

– Dette var en kollektiv beslutning av Michelet og meg. At Michelet sendte henne e-posten, var helt tilfeldig. Det kunne like gjerne ha vært meg.

Storhaug hevder også at hun ikke har fått svare på en kronikk av Erling Fossen som stod på trykk i Dagbladet i høst. Der angrep Fossen Storhaug. Fossen er ellers samboer med Martine Aurdal.

Artikkelen er oppdatert: 22. november 2007 kl. 19.39
Mandag 30. mars 2020
DEBATT: Velferdsstatsforkjemper Linn Herning advarer mot å prioritere korona­tiltak over ressurssvake grupper. Hun ber venstresida våkne.
Lørdag 28. mars 2020
MØRKT: Koronakrisa kan gi rekordmange konkurser i år. Nå åpner staten lommeboka og vil gi direkte pengestøtte til bedrifter som er rammet.
Fredag 27. mars 2020
SPOR: FHI lager en app som skal gjøre det lettere å spore koronasmitten i Norge. Men i motsetning til i Sør- Korea blir det frivillig å delta.
Torsdag 26. mars 2020
MØRKT: Trysil ligger øde. Fiske­mottaket i Hasvik er tomt for fisk. I Ullensaker forsvinner jobbene når flyene slutter å gå. Men smelteovnene i Høyanger holder koken.
Tirsdag 24. mars 2020
DEPRESJON: Norge har like høy arbeidsledighet som under depresjonen på 1930-tallet. Økonomene tror de midlertidige smitteverntiltakene får langvarige konsekvenser.
Mandag 23. mars 2020
BEREDSKAP: I fjor importerte Norge 61 prosent av alt matkorn. Samtidig har vi lagt ned beredskapslagrene for korn. Det gjør oss sårbare.
Lørdag 21. mars 2020
SKEPTISK: I dag får justisminister Monica Mæland trolig fullmakt til å overstyre Stortinget. Det skremmer mannen som hadde jobben hennes inntil 2018.
Fredag 20. mars 2020
KRITISK: Eivind Smith, en av landets fremste jurister på grunnlovsrett, mener den nye kriseloven ikke sikrer Stortinget nok kontroll.
Torsdag 19. mars 2020
OMSTILLING: SV vil bruke koronakrisa og oljepris­fallet til å omstille norsk industri. – Det er en tid for alt, svarer Arbeiderpartiet.
Onsdag 18. mars 2020
NEI: Opposisjonen vil stanse årets utbytte i kriserammede selskaper, og får støtte fra Frp. Sylvi Listhaug vil ikke gi statlig krisehjelp til selskaper som tar ut utbytte i år.