Fredag 4. august 2006
Her er krigsforbrytelsene
Angrepene på sivile i Libanon er for systematiske til at de kan kalles ulykker, mener Human Rights Watch (HRW).

Klokka var mellom seks og sju på kvelden i landsbyen Aitarun ved grensen til Israel, da det israelske flyet kom. Amira al-Akhrass, barna hennes Saya (7), Zeinab (5), Ahmad (3) og Salam (1) og slektninger gjemte seg på kjøkkenet.

Én rakett. Huset ble lagt i grus. Elleve ble drept, inkludert Amira, hennes barn, og slektninger opp i 70-årsalderen.

– Folk løp mot huset for å prøve å redde dem, men de fant bare kroppsdeler, sier en kvinne til Human Rights Watch (HRW), i en ny rapport om Israels krigføring i Libanon.

Landsbybeboere benekter overfor menneskerettsorganisasjonen at familien al-Akhrass hadde noe med Hizbollah å gjøre, og hevder at geriljaen ikke befant seg i landsbyen.

– Jeg vet ikke hvorfor huset deres ble gjort til et mål, for det fantes ingen motstand der, sier et øyenvitne til HRW. Et annet vitne sier at Hizbollahs stillinger var «rundt landsbyen, ikke inne i landsbyen».

«Dødelige treff»

Dette er én av historiene Human Rights Watch lister opp i rapporten «Fatal Strikes», der organisasjonen anklager Israel for en rekke krigsforbrytelser i den pågående krigen i Libanon. Dermed har både Amnesty International og HRW kommet med de alvorlige anklagene mot Israel i løpet av få dager.

HRW undersøkte over 20 israelske angrep i juli, der til sammen 153 sivile hadde blitt drept – inkludert 63 barn. Samtlige ble drept mens de gjemte seg i et hus, eller mens de var på flukt. I ingen av disse tilfellene fant HRW bevis på at det fantes tilstrekkelige militære argumenter som kunne rettferdiggjøre angrepene. I mange tilfeller fantes det ingen militære mål på stedet som ble angrepet (se undersak om Qana). I flere tilfeller mener rapporten ikke minst at israelske styrker synes bevisst å ha hatt sivile som mål.

– Vi har sett urovekkende tilfeller, som da noen redningsarbeidere som forsøkte å hente ut lik etter et angrep, ble angrepet, mens israelske droner filmet stedet. De burde altså ha visst hva som skjedde, sier Nadim Houry i HRW til Klassekampen på telefon fra Beirut.

– Et annet eksempel er da to ambulanser som var tydelig merket med Røde Kors-symboler, ble angrepet. Israel har ikke gitt noen forklaring på hvorfor disse ble gjort til mål.

Lang liste

Her er noen av hendelsene som er nevnt i HRW-rapporten:

* 15. juli: En konvoi med sivile på flukt fra grenselandsbyen Marwahin blir truffet i et israelsk angrep. 21 mennesker – inkludert 14 barn – blir drept.

* 16. juli: UNIFIL registrerer 17 tilfeller av israelsk ild mot eller ved FN-poster, inkludert to direkte treff der en indisk soldat ble alvorlig såret.

* 17. juli: En medisinsk enhet fra UNIFIL blir utsatt for israelsk ild under et forsøk på å hente ut 16 lik etter et israelsk luftangrep på flyktninger fra Marwahin.

* 23. juli: Israelske kampfly angriper to ambulanser i Qana som var tydelig merket med Røde Kors sine symboler.

Rapporten fra HRW slår fast at Israel har brutt «en av de mest fundamentale grunnsetningene» i folkeretten for krigføring, ved «konsekvent ikke klare å skille mellom stridende og sivile». Den konkluderer med å si at «mønsteret i angrepene» under den israelske offensiven i Libanon tyder på at dette «ikke kan forklares eller avvises som bare ulykker», og at «mønsterets omfang og alvorligheten av konsekvensene» tyder på at krigsforbrytelser har funnet sted.

Etterlyser granskninger

Nadim Houry mener det viktigste nå er at Israel endrer sine metoder, slik at sivile tap kan unngås. Videre må det foretas internasjonale granskninger av hva som har skjedd de siste ukene, på begge sider av konflikten. HRW-rapporten understreker at Hizbollahs rakettangrep, som har rammet sivile i Israel, også bryter humanitær folkerett.

Men hovedproblemet er likevel ifølge Houry Israels «manglende politiske retningslinjer og tiltak» for å skåne sivile i konflikten.

– Angrepet i Qana er et resultat av dette, sier han.

Artikkelen er oppdatert: 22. november 2007 kl. 19.36
Fredag 28. februar 2020
DYRT: Anthony Depietros har et lyserødt arr som minne om at han ventet for lenge med å sjekke hjertet. Han er en av mange amerikanere som utsetter behandling fordi det koster for mye.
Torsdag 27. februar 2020
RUNDE TO: Britene truer med å gå ut av handelssamarbeidet med EU uten en ny avtale. EU vil sette hardt mot hardt.
Onsdag 26. februar 2020
SJANSESPILL: Å legge seg ut med den proisraelske lobbyen i USA er en strategisk risikosport, sier Midtøsten-ekspert Hilde Henriksen Waage.
Tirsdag 25. februar 2020
SKJEBNESAK: Det kan ta år før Wikileaks-grunnlegger Julian Assanges skjebne blir avgjort. I går startet rettssaken om utlevering til USA, under kaotiske omstendigheter.
Mandag 24. februar 2020
UTSATT: Alle de drepte i Hanau var ofre for innvandrerhat, mener representant for Tysklands kurdere. Han anklager ­Tyrkia for å buke angrepet politisk.
Lørdag 22. februar 2020
STOPPES: Bolivias tidligere president Evo Morales ble tvunget ut av landet. Nå nektes han å stille til senatsvalget fordi han ikke bor der.
Fredag 21. februar 2020
RYSTES: Onsdagens terror i den tyske byen Hanau føyer seg inn i en lang rekke høyreekstreme angrep de siste åra.
Torsdag 20. februar 2020
TRUET: FN prøver å holde Genève-forhandlingene i gang etter at havna i Tripoli ble angrepet tirsdag.
Onsdag 19. februar 2020
FLØYKAMP: Den voksende høyresida i de tyske kristendemokratene angriper partileder Angela Merkel. Nå vil de ta oppgjør med partiets innvandrings- og klimapolitikk.
Tirsdag 18. februar 2020
FRONTER: Motsetningene som har oppstått mellom Russland og Tyrkia i Idlib, kan få konsekvenser i Nord-Syria, frykter den kurdiske YPG-militsens talsmann.