Lørdag 26. oktober 2013
STØTTE: Frp, her ved Siv Jensen under en debatt på Litteraturhuset i 2009, foreslår i sitt alternative budsjett å gi Litteraturhuset de tre millionene de søkte om og fikk avslag på i byrådet i Oslo. Foto: Stian Lysberg Solum, NTB SCANPIX
• Venstresida får støtte av Fremskrittspartiet • Får flertall for å støtte Litteraturhuset i Oslo
Frp sikrer Litteraturhuset
Undersak:

Myhre: En veldig gledelig beskjed

Lederen for Litteraturhuset, Aslak Sira Myhre, er glad og lettet over at det går mot en løsning for kommunens bidrag til huset.

Det har hele tida vært planlagt at en kombinasjon av statlige, private og kommunale midler skulle drive Litteraturhuset videre etter at perioden med Fritt Ord-støtte var over.

– Vi har jobbet med dette siden 2009. Da begynte vi å ha møter med kommune, stat, private sponsorer og partier for å holde dem orientert i prosessen. Vi fikk i begynnelsen positive signaler fra byrådet og håpet og trodde lenge at dette ikke ville bli til en kampsak.

Sira Myhre sier det derfor var ekstra overraskende og skuffende da avslaget kom. Han er ikke overrasket over at nettopp Frp kan bli tungen på vektskålen når saken kommer opp i bystyrets budsjettbehandling.

– Jeg ser på Frps støtte som et resultat av det vi har gjort og fått til. Vi har 250.000 besøkende årlig og et bredt tilbud til barn og unge.

Han vil imidlertid ikke ta seieren på forskudd eller mene noe om de eventuelle konfliktene som ligger i hvilke kulturaktører og institusjoner som skal få hvor mye støtte.

– Jeg vil overhodet ikke legge meg opp i budsjettprosessen. Det eneste jeg vil si er at vi trenger både Litteraturhuset og Deichmanske bibliotek. Vi er et supplement til bibliotekene. Behovet for litteraturformidling er langt fra mettet i Oslo slik det er i dag, verken til barn og unge eller til voksne.

Fremskrittspartiet vil gi penger til Litteraturhuset i Oslo. Dermed ligger det an til at de folkevalgte overkjører byrådet.

kultur

For to uker siden ble det klart at byrådet i Oslo avslår Littarturhusets søknad om tre millioner til drift og 750.000 kroner til husets barnetilbud.

I sitt alternative budsjettforslag går Frp inn for å bevilge denne summen til Litteraturhuset. Det sikrer politisk flertall for at huset likevel får de pengene det har søkt om.

– For Frp er litteraturhuset en utrolig sjenerøs gave til byen. Det har vært en suksess som debattarena, som tilbud for barn og unge og også i næringslivssammenhenger, sier Camilla Wilhelmsen, kulturpolitisk talsperson for Oslo Frp.

Wilhelmsen mener kommunen må ta medansvar for videre drift av det populære tilbudet. Nå håper partiet på et tverrpolitisk flertall for forslaget.

«Politisk slalåm»

Budsjettprosessen i Oslo ligger an til å bli en komplisert affære. Tidligere har byrådet – bestående av Høyre, Venstre og KrF – sikret seg flertall for sine budsjetter ved å gjøre forhåndsavtaler med Frp. Etter bråket rundt Munch-museet i vår ble imidlertid dette samarbeidet brutt, og det sittende byrådet må søke politisk flertall fra sak til sak når budsjettet skal behandles.

Da budsjettforslaget ble lagt fram for nesten to uker siden, ble det klart at Litteraturhuset ikke ble tilkjent en krone i støtte. Huset har fra starten i 2006 hovedsakelig vært finansiert av stiftelsen Fritt Ord, for en periode på sju år. Fra begynnelsen var det klart at det etter denne perioden vil være behov for ny finansiering både fra offentlig og privat hold, deriblant Oslo kommune. Dersom støtten fra kommunen faller bort, vil det i første rekke gå ut over Litteraturhusets barnetilbud, som per i dag gjelder alle Oslos skoler og barnehager. Tilbudet er gratis og gir derfor ikke inntekter.

En samlet venstreopposisjon bestående av Arbeiderpartiet, SV, Rødt og Miljøpartiet de Grønne har vært kritisk til avslaget på støtte til Litteraturhuset. Når Frp slutter seg til, har partiene et flertall på 31 mot 28 stemmer.

Fakta

Litteraturhuset:

• I perioden 2009–2014 drives Litteraturhuset i Oslo på midler fra Fritt Ord.

• Planen har vært å finansiere videre drift på en blanding av statlige, private og kommunale midler.

• I sitt budsjettforslag avslo byrådet nylig Litteraturhusets søknad om tre millioner kroner til drift og 750.000 kroner til husets barnetilbud.

Uvisst utfall

SVs gruppeleder Marianne Borgen må le når Klassekampen informerer henne om Frps budsjettgrep.

– Virkelig? Jøss! Men for å være alvorlig, når byrådet ikke lengre har flertall for sine budsjett med Frp, åpner det for at opposisjonen kan skaffe litt uventede flertall for noen saker. Det er bra.

Borgen bekrefter at også SV vil legge inn penger til og drift og barnetilbud på Litteraturhuset i sitt alternative budsjett. Hun understreker samtidig at dette ikke må gå på bekostning av bibliotekene, som også ligger an til økonomisk enda tøffere tider.

Byrådets største opposisjonsparti, Arbeiderpartiet, sier det også vil legge inn penger til Litteraturhuset i sitt alternative budsjettforslag, men ønsker ikke å tallfeste noe enda.

– Vi kommer til å legge inn penger både til drift og til barnetilbudet, sier gruppeleder for Ap i bystyret, Libe Rieber-Mohn.

Hun ønsker å bruke færre penger enn de planlagte 102 millionene på Oslos OL-søknad – for dermed å unngå kutt i andre kulturtilbud.

– Vi ønsker ikke at kultur skal gå på bekostning av kultur. Vi bør utfordre Frp til også å bli med på en skjerming av bibliotekene.

Frps Camilla Wilhelmsen tror partiene vil klare å bli enige, selv om Frp er innstilt på å holde den stramme budsjettrammen.

– Dere ønsker å kutte andre steder, blant annet i Oslo Nye Teater. Kan det komme i veien for en enighet i opposisjonen?

– Der det er vilje, er det mulighet, særlig i kultursektoren. Er det mange nok partier som slutter opp om denne intensjonen, klarer vi å få til noe.

Kritiske til byråden

Kulturbyråd i Oslo, Hallstein Bjercke, sa til fredagens Aftenposten at han «heller prioritere tilbudet til barn på Tøyen og i Groruddalen enn til kultureliten på Frogner». Det var et svar på spørsmålet om hvorvidt det er en interessekonflikt mellom midler til bibliotekene og Litteraturhuset. Dette provoserer det siste partiet i opposisjonen, Rødt.

– Bjercke skal være svært forsiktig med å dytte barna på Tøyen og Grorud foran seg i denne saken, sier gruppeleder for Rødt, Bjørnar Moxnes.

Han er svært positiv til Frps litteraturhusforslag, men mener det må følges opp i kulturbudsjettet som helhet. Han peker på at både kultur- og bydelsbudsjettene er foreslått redusert i sin helhet.

– 80 prosent av barnehagebarna i Oslo har vært på Litteraturhuset i regi av barnetilbudet, de tar imot skoleklasser og holder skrivekurs for barn og ungdom som ikke har andre tilbud i skoleferien. Det er ikke hva jeg kaller «kultureliten på Frogner». Det er faktisk et bredt kulturtilbud som inkluderer hele befolkningen.

mirjamf@klassekampen.no

Artikkelen er oppdatert: 21. november 2013 kl. 12.43
Lørdag 21. oktober 2017
Seksuell trakassering er ofte tydelig i bransjer med skeiv maktfordeling, sier Åse Kleveland. Nå vil filmprodusenter og politikere ha inn flere kvinner bak kamera.
Fredag 20. oktober 2017
Skuespillere opp­lever mer enn dobbelt så mye seksuell trakassering på jobb som andre arbeidstakere. Men ingen av de største teatrene i Norge satte i gang tiltak etter at tallene ble kjent i 2010.
Torsdag 19. oktober 2017
Fire av de sju arkitektgruppene som deltok i konkurransen om å tegne nytt regjeringskvartal har klaget på Statsbygg. De mener gruppen som vant anbudet fikk vinneroppskriften allerede i 2015.
Onsdag 18. oktober 2017
Flere norske film­arbeidere går nå ut på sosiale medier og forteller om seksuell trakassering på jobb. – Det er så lett å le det bort, sier skuespiller Renate Reinsve.
Tirsdag 17. oktober 2017
Mens den ene søndagsavisa etter den andre er blitt lagt ned, har Bergens­avisen gitt søndagsavisa et nytt liv i digitalt format. Dermed har avisa også blitt årets pressestøttevinner.
Mandag 16. oktober 2017
– All skriveteknikk handlar om å få lesaren til å sjå verda, seier Finn Iunker. Han er ute med boka «Stemmer fra Israel».
Lørdag 14. oktober 2017
I regjeringens budsjettforslag får ikke kunstnerorganisasjonene oppnevne komiteene som deler ut kunstner­stipend. – Krakelering av makts­predningen, mener Hilde Tørdal i Norske billedkunstnere.
Fredag 13. oktober 2017
Regjeringen vil kutte hardt i presse­støtten til de største mottakerne, som Dagsavisen, Vårt Land og Klassekampen. Men KrF i sin nye vippeposisjon på Stortinget kan sette foten ned.
Torsdag 12. oktober 2017
Even Tømte mistet jobben etter fire år som «fastlanser» i Bistandsaktuelt. – Vi ble stadig minnet på at vi var annenrangs medlemmer av redaksjonen, sier Tømte.
Onsdag 11. oktober 2017
Det er to år til Norge skal være hovedland under Frankfurt-messa, men norske agenter merker allerede «Frankfurt-effekten». – Det gir oss et momentum, sier Gina Winje.

Klassekampen benytter informasjons­kapsler (cookies) så vi kan gi deg bedre service, og for å holde styr på om du er logget inn på våre tjenester. Du kan lese mer om vår bruk av informasjons­kapsler her.

Lukk