Mandag 1. juli 2013
Kamp om Ny Tid
I kveld er det duket for kamp om eierskapet i Ny Tid. Redaktøren frykter at den største eieren prøver å påvirke det redaksjonelle innholdet.

Den venstreorienterte ukeavisa Ny Tid står ovenfor full strid om eierskapet. Siden 2010 har tyrkiskeide Bahar Media hatt 77 prosent av aksjene i avisa. Nå går en gruppe mindre aksjonærer inn for å kjøpe opp disse andelene. I kveld møtes partene i avisas generalforsamling. Redaktør Dag Herbjørnsrud er positiv til et nytt eierskapstilbud.


- Vi har varslet at det kan se ut som at administrasjonen har forsøkt å utøve innflytelse på den redaksjonelle dekningen, noe vi aldri vil tillate, forteller han.


Redaktøren kan forstås dit hen at det særlig er Ny Tids kritiske dekning av Erdogan-regimet i Tyrkia som ikke har falt i god jord.


- Vi er veldig tydelige på at vi står opp for ytringsfriheten. Redaksjonen står last og brast med ofre for regimers overgrep, og det går det ikke an å vike en tomme på. Nå ser vi behovet for at eierskapet samsvarer best mulig med det redaksjonelle innholdet, sier han.


Bekymret for renommeet


Bahar Media ble slått konkurs i fjor, og eierandelene i Ny Tid kontrolleres i dag av Ahmet Kilicaslan, som også er styreleder i Ny Tid. Nå vil flere småaksjonærer kjøpe ham ut.


- Vi vil bringe eierskapet tilbake til de mer tradisjonelle eierne for å sikre at avisa redigeres i den tradisjonen den står i, sier Ivar Evensmo.


Han er nest største aksjonær i Ny Tid & Orientering AS med ti prosent av aksjene, og sønn av den legendariske Orientering-redaktøren Sigurd Evensmo.


Sammen med Evensmo står aksjeholderne i Fredsrådet, Antirasistisk Senter og Utviklingsfondet, samt enkeltaksjonærer tilknyttet SV-miljøet.


- Vi er redde for at avisas renommé blir skadelidende hvis formålsparagrafen ikke blir fulgt opp. Nå har vi hatt en periode der man kan tvile på om evnen eller viljen til dette er til stede, sier Evensmo, som presiserer at dette skyldes den forretningsmessige driften av avisa.


Møtes i dag


Ny Tids skjebne blir trolig avgjort under generalforsamlingen i kveld. I tillegg til eierstriden, kan et ubetalt lån føre til at avisa blir begjært konkurs.


- Den økonomiske situasjonen har vært bekymringsfull, og det er nødvendig å ta grep for å få satt skuta på rett kjøl, understreker Evensmo.


Herbjørnsrud tror det vil gi en ny giv til avisa om gruppa med småaksjonærer tar over.


- Med best mulig eierskap får man best mulig produkt. Ny Tid trengs som et komplementerende, venstreradikalt ukeavisalternativ.


Klassekampen har forsøkt å få tak i Ahmet Kilicaslan og de andre styremedlemmene med tilknytning til Bahar Media uten hell.


mariv@klassekampen.no

Artikkelen er oppdatert: 31. oktober 2013 kl. 16.30
Torsdag 20. september 2018
Samferdselsminister Jon Georg Dale (Frp) mener medie­bransjen må forstå at staten ikke kan betale hundrevis av millioner kroner for å få delt ut aviser over hele landet.
Onsdag 19. september 2018
Kulturbyråd Rina Mariann Hansen (Ap) vil opprette en egen pressestøtteordning for Oslo-aviser. – Vi ønsker en bredere offentlighet av hensyn til lokal­demokratiet, sier hun.
Tirsdag 18. september 2018
60 aviser risikerer å gå dukken dersom Stortinget åpner for postomdeling annenhver dag, advarer Landslaget for lokalaviser. – Dette forslaget er helt vanvittig, sier Dagen-redaktør Vebjørn Selbekk.
Mandag 17. september 2018
Filmskaper Deeyah Khan har reist hjem til amerikanske høyreekstremister for å intervjue dem. Hun mener det er en dårlig idé å nekte folk en talerstol.
Lørdag 15. september 2018
Hvor kommer det fra, ønsket om å nekte folk en talerstol? Forskere peker på identitets­politikk, populisme og «hyperfølsomhet» som forklaringer.
Fredag 14. september 2018
Filmparken ber regjeringen oppheve tidligere vedtak om å selge til høystbydende. Dramaserier som «Heimebane» har blåst nytt liv i det nedleggingstruede filmstudioet.
Torsdag 13. september 2018
Museene i Akershus overtar gjerne den kuriøse samlingen til kunstner Guttorm Guttormsgaard. Men det vil koste millioner å ta imot 30.000 bøker, kunstverk og bruksgjenstander.
Onsdag 12. september 2018
Margit Sandemo var begeistret for at «Sagaen om Isfolket» endelig var klar i lydformat. Men dagens bokavtale gjør at lydbøkene ikke kan legges ut for strømming før til neste vår.
Tirsdag 11. september 2018
Ideen om at vi må slippe til ekstreme holdninger for å hindre at de sprer seg, har lite belegg i forskningen.
Mandag 10. september 2018
Vänsterparti-politiker Ali Esbati avviser ideen om at Sverigedemokraterna har vokst fordi partiet har blitt boikottet.

Klassekampen benytter informasjons­kapsler (cookies) så vi kan gi deg bedre service, og for å holde styr på om du er logget inn på våre tjenester. Du kan lese mer om vår bruk av informasjons­kapsler her.

Lukk