Mandag 10. desember 2012
- Vi har makten!
Demokratiet er en livslang kamp, sier den prisbelønte gravejournalisten Amy Goodman.

- Selv om jeg ikke vil gå så langt som å kalle henne en superhelt, så vil jeg si dette: Jeg er glad hun er på vår side, sier Michael Moore om Amy Goodman i forordet til hennes nye bok - «The Silenced Majority».


Gravejournalisten er i Oslo denne uka for å delta på Radio Novas 30-årsjubileumsseminar om mediehelter, og under denne tittelen er Amy Goodman et opplagt valg.


Siden 90-tallet har hun vært blant de sterkeste stemmene i det uavhengige medielandskapet i USA. I et land hvor mediene i overveldende grad er eid av de største næringslivsinteressene, tilhører Goodman den eldste lytterfinansierte radiokanalen i verden, Pacifica Radio.


Der har hun i 16 år stått i spissen for nyhetsprogrammet «Democracy Now!», som med sin kompromissløse nyhetsdekning har nådd en enorm popularitet, og nå sendes på 1100 radio- og tv-kanaler i 35 land.


- Amy Goodman er overalt, sier Michael Moore i det samme forordet. Det er ikke langt fra sannheten. I tretti år har hun stilt seg på de svakes side i konflikter verden rundt, og har vært en sterk forkjemper for at pressen skal tilhøre folket. I «Democracy Now!» står folkets stemme i sentrum:


- Næringslivet har nå mer makt enn stater. Men vi glemmer at det som har mer makt enn næringslivet, er folket selv, sier Goodman til Klassekampen.


Det forstummede flertallet


Den siste boka hennes heter «The Silenced Majority» (2012). Her har Goodman fulgt Occupy-bevegelsen og grasrotbevegelser i USA og verden over. Hun forteller at folkene hun har møtt, alle forteller henne om hvor mye de lengter etter en mediestemme de kan stole på:


- Amerika er preget av medier som har lite å fortelle, men mye å selge. Pressen må ikke glemme hvilket ansvar den har. Det er gjennom media at vi lærer noe om verden. Derfor handler det om nasjonal sikkerhet at man har uavhengige medier, sier hun.


«Trickle-up democracy»


Når Goodman snakker om hvor viktig det uavhengige media er, så lever hun som hun lærer: «Democracy Now!» er ikke eid av store bedrifter, men av lytterne selv:


- Når «Democracy Now!» lager reportasjer om krig, er det ikke med våpenprodusenter som sponsorer, når vi snakker om helsesystemet, så er det ikke finansiert av forsikringsselskapene. Våre innslag om klimaendingene, er ikke dekket av oljeselskaper, sier hun.


«Democracy Now!» er finansiert av en stadig voksende lytterskare som setter pris på programmets uortodokse metoder: under årets presidentvalgkamp lot de som eneste medium representantene for de uavhengige partiene få en stemme i debatten. Under den arabiske våren lot de lokal kommentatorer komme til orde i det de kaller «trickle-up democracy».


- Begynnelsen på en konstruktiv dialog er å høre den andre partens versjon. Gjennom radio får man høre folkets stemme. Det er derfor uavhengig radio er så farlig - og i krigssoner blir radiostasjonene alltid bombet først, sier hun.


Under dekningen av Irak-krigen har de vist de blodige bildene andre mediehus har styrt unna.


- Vi trenger å bli påminnet at dette foregår. Det er grotesk, men vi må ikke glemme hva det er som faktisk skjer i disse krigssonene, sier hun.


- Demokratiet er en kamp


Denne kampen for å «åpne opp debatten», har kostet henne mye. Goodman har stilt seg i skuddlinjen og insistert på å rapportere de historiene som ingen andre medier rapporterer. På grunn av dette har hun blitt banket opp av militærpoliti og satt seg selv i livsfare utallige ganger.


- Faren jeg utsetter meg for kan ikke sammenliknes med den faren intervjuobjektene mine utsettes for. Jeg har et ansvar - jeg kommer fra den mektigste nasjonen i verden, sier hun.


Hun er opptatt av enkeltmenneskets ansvar. Goodman mener vi må huske på at demokratiet ikke er noe man har eller ikke har. Det er noe vi alle må ta ansvar for å bevare:


- Jeg tror ikke demokrati er noe man får en gang, og så får beholde for alltid. Det er en livslang kamp. Man må heve stemmen, og bry seg om det som skjer i verden, sier hun.


På sine reportasjereiser har hun stadig blitt minnet på hvordan resten av verden ser på henne som amerikaner:


- For resten av verden representerer Vesten både sverdet og skjoldet. Ofte er det vi som skaper konflikten, ikke minst fordi vi selger våpen til hvem som helst. Men av og til er vi også redningen, i form av humanitære organisasjoner og fredsbyggende arbeid.


Da hun avsluttet foredraget sitt på lørdag, reiste en fullsatt sal seg opp for å gi journalisten stående applaus.


- Vi må som vestlige borgere ta en avgjørelse hver eneste dag - og hver eneste time: skal vi representere sverdet eller skjoldet?, sier hun.


Foredraget var en del av en bokturné hvor hun besøker 100 byer verden rundt. Denne uka dekker «Democracy Now!» utdelingen av Nobels fredspris her i Oslo.

Artikkelen er oppdatert: 22. oktober 2013 kl. 10.50
Tirsdag 16. oktober 2018
To av tre menn er bekymret for feilaktige anklager om seksuell trakassering etter metoo.
Mandag 15. oktober 2018
Jo Strømgren Kompani styrer mot nedleggelse, og Verdensteatret kan måtte avlyse verdensturné. Snart vil Kulturrådet besegle skjebnen til to av landets fremste kompanier.
Lørdag 13. oktober 2018
Hver tredje unge mann er blitt mer forsiktig med hva han sier og gjør etter metoo, viser ny undersøkelse.
Fredag 12. oktober 2018
Frp-velgere flest er skeptiske til metoo-kampanjen, viser en ny meningsmåling. – Sunt, mener Silje Hjemdal, likestillingspolitisk talsperson i partiet.
Torsdag 11. oktober 2018
Regjeringens forslag om et lavterskeltilbud for saker om seksuell trakassering får stor oppslutning. Men arbeidsgivere frykter for de anklagedes rettssikkerhet.
Onsdag 10. oktober 2018
Mens regjeringen åpner lommeboka for nye museumsbygg, blir drifts­budsjettene kuttet for femte år på rad. Flere kulturbygg må stenge dørene.
Tirsdag 9. oktober 2018
Etter fem år med blåblå kulturpolitikk vil opposisjonen på Stortinget stanse regjeringens forsøk på å dreie kunst- og kultur­livet i en mer markedsliberal retning.
Mandag 8. oktober 2018
Gaveforsterkningsordningen blir videre­ført til neste år, selv om sterke aktører i kulturlivet mener den bør skrotes.
Lørdag 6. oktober 2018
Bøkene til blogger Annijor og «Ex on the beach»-Henrik tydeliggjør behovet for et etisk regelverk for sakprosa, hevder advokat. – Det er viktigere å utfordre grenser enn å vedlikeholde dem, mener Forlegger­foreningen.
Fredag 5. oktober 2018
På Finnskogen i Hedmark er det store forventninger til statsbudsjettet som legges fram på mandag. Håpet er at Norsk Skogfinsk Museum skal få penger til nytt museumsbygg.

Klassekampen benytter informasjons­kapsler (cookies) så vi kan gi deg bedre service, og for å holde styr på om du er logget inn på våre tjenester. Du kan lese mer om vår bruk av informasjons­kapsler her.

Lukk