Torsdag 8. mars 2012
Ballade kan bli lagt ned
Musikkavisa Ballade­.no står i fare for å bli nedlagt. Ei ny arbeidsgruppe nedsatt av Kulturdepartementet er blitt bedt om å vurdere Ballade.nos framtid.

- Vi ønsker å styrke Ballade.no og opprettholde musikkavisa i sin nåværende form, sier Espen Andreas Eik, redaktør i Ballade.no.


Kulturdepartementet har satt ned en arbeidsgruppe som skal vurdere den framtidige organiseringen av bransjeorganene Music Export Norway AS (MEN) og Stiftelsen MIC Norsk musikkinformasjon (MIC). Det kan bety slutten på musikkavisa Ballade.no som i dag ligger under MIC.


Mandatet for arbeidsgruppa er å foreslå «en ny struktur som sikrer ett høyt kompetent og ressursmessig effektivt organ». Målsettingen er at organet skal ivareta og styrke arbeidsoppgavene som i dag ligger under MIC og MEN, og organet skal finansieres med midler over Kulturdepartementets budsjett.


Etter det Klassekampen erfarer har arbeidsgruppa spesielt blitt bedt om å vurdere rollen til musikkavisa Ballade.no.


- Vi kjenner til at Ballade.no er oppe til diskusjon i arbeidsgruppa. Men vi venter fortsatt på at Kulturdepartementet skal konkretisere hvorfor de har framhevet Ballade.no spesielt som et tema for gruppa. Foreløpig er det veldig vagt, sier Eik til Klassekampen.


Han frykter for musikkavisas uavhengighet:


- Ballade.no er en redaksjonelt uavhengig avis, og skal fortsette å være det også etter sammenslåingen. Vi har spilt inn til arbeidsgruppa at sammenslåingen er en sjanse til å styrke Ballade.no, sier Eik.


I dag får MIC driftsmidler fra Kulturdepartementet. Dersom det kommer et nytt organ som erstatter MIC, vil også det finansieres over Kulturdepartementets budsjett. Men Ballade-redaktør Eik er redd Kulturdepartementet vil benytte anledningen til å legge Ballade inn under en ny informasjonsavdeling, noe som vil svekke statusen musikkavisa har som et uavhengig redaksjonelt produkt.


- Det har vært snakk om å skape en egen «musikkportal» i den nye organisasjonen, men det er uklart akkurat hva som menes med dette. Om Kulturdepartementet her tenker at Ballade.no skal omgjøres til en rein informasjonskanal, har de neppe forstått hva som vil gå tapt ved en slik omlegging.


- Frykter du at Ballade.no kan bli lagt ned?


- Nei, vi frykter ikke det. Ballade.no er en viktig og synlig debattflate og et bransjeblad for norsk musikk, og har en åpenbar verdi for musikkfeltet, sier han.


Kristin Danielsen, direktør i MIC, og medlem i arbeidsgruppa som skal vurdere Ballade.nos videre skjebne, sier følgende om situasjonen:


- Det er for tidlig å si noe om dette nå fordi vi er midt i en prosess, sier Danielsen.


Hun ønsker samtidig å presisere at det er Kulturdepartementet som må ta den endelige avgjørelsen, og Danielsen sier følgende om musikkavisa:


- Jeg er stolt av Ballade.no. De har satt dagsorden på musikkfeltet og har helt klart vært en suksess. Jeg vil også understreke at vi vet hva vi har med Ballade.no, men vi vet ikke hva vi kommer til å få, sier hun.


dageivindl@klassekampen.no


<i>Klassekampen lyktes ikke å få en kommentar fra Kulturdepartementet før vi gikk i trykken i går ettermiddag.</i>

Artikkelen er oppdatert: 8. mars 2012 kl. 08.49
Torsdag 14. desember 2017
Musikkbransjen tjener stadig mer på konsertvirksomhet. Men det betyr ikke nødvendigvis at artistene sitter igjen med mer penger, advarer artistorganisasjonen GramArt.
Onsdag 13. desember 2017
Bokhandelkjeden Norli har nesten sluttet å kjøpe inn bøker i store volum. – Dette er dramatisk, mener litteratur­sosiolog Cecilie Naper.
Tirsdag 12. desember 2017
NRK har mistet hver femte daglige radiolytter etter slukkingen av FM-nettet.
Mandag 11. desember 2017
Norsk-amerikansk litteraturfestival har betalt opptil 50.000 kroner i honorar til utenlandske deltakere. – Det må bli slutt på dugnadsånden i Festival-Norge, mener arrangør Frode Saugestad.
Lørdag 9. desember 2017
John Leirvaag i Norsk Tjenestemannslag mener Kulturdepartementet bør stole mer på egne byråkrater framfor å øke ­bruken av private konsulenter.
Fredag 8. desember 2017
Konsulentbruken har skutt i været siden Høyre overtok Kulturdepartementet. Arbeiderpartiet etterlyser økt politisk handle­kraft framfor flere utredninger.
Torsdag 7. desember 2017
Full mobilisering fra teaterfeltet ga uttelling for teatervitenskap i Bergen. I stedet mister historie en stilling.
Onsdag 6. desember 2017
Foreningen for statsstipendiater protesterer mot at Høyres kulturminister Helleland (H) ikke vil utnevne nye statsstipender i år. Den ber Stortinget sørge for at regjeringen snur.
Tirsdag 5. desember 2017
Norske medie­bedrifter anklager Altibox og andre tv-distributører for å innkassere flere hundre millioner kroner i moms­fritak som de ikke skulle hatt. Men Finansdepartementet ønsker ikke engang å utrede saken.
Mandag 4. desember 2017
SAK-satsingen skulle hindre fragmentering av fagfelt på universitets- og høyskolenivå. Men for noen fag førte samarbeid til nedbygging. – Jeg kan ikke detaljstyre universtitetene, svarer kunnskapsministeren.

Klassekampen benytter informasjons­kapsler (cookies) så vi kan gi deg bedre service, og for å holde styr på om du er logget inn på våre tjenester. Du kan lese mer om vår bruk av informasjons­kapsler her.

Lukk