Torsdag 8. mars 2012
Ballade kan bli lagt ned
Musikkavisa Ballade­.no står i fare for å bli nedlagt. Ei ny arbeidsgruppe nedsatt av Kulturdepartementet er blitt bedt om å vurdere Ballade.nos framtid.

- Vi ønsker å styrke Ballade.no og opprettholde musikkavisa i sin nåværende form, sier Espen Andreas Eik, redaktør i Ballade.no.


Kulturdepartementet har satt ned en arbeidsgruppe som skal vurdere den framtidige organiseringen av bransjeorganene Music Export Norway AS (MEN) og Stiftelsen MIC Norsk musikkinformasjon (MIC). Det kan bety slutten på musikkavisa Ballade.no som i dag ligger under MIC.


Mandatet for arbeidsgruppa er å foreslå «en ny struktur som sikrer ett høyt kompetent og ressursmessig effektivt organ». Målsettingen er at organet skal ivareta og styrke arbeidsoppgavene som i dag ligger under MIC og MEN, og organet skal finansieres med midler over Kulturdepartementets budsjett.


Etter det Klassekampen erfarer har arbeidsgruppa spesielt blitt bedt om å vurdere rollen til musikkavisa Ballade.no.


- Vi kjenner til at Ballade.no er oppe til diskusjon i arbeidsgruppa. Men vi venter fortsatt på at Kulturdepartementet skal konkretisere hvorfor de har framhevet Ballade.no spesielt som et tema for gruppa. Foreløpig er det veldig vagt, sier Eik til Klassekampen.


Han frykter for musikkavisas uavhengighet:


- Ballade.no er en redaksjonelt uavhengig avis, og skal fortsette å være det også etter sammenslåingen. Vi har spilt inn til arbeidsgruppa at sammenslåingen er en sjanse til å styrke Ballade.no, sier Eik.


I dag får MIC driftsmidler fra Kulturdepartementet. Dersom det kommer et nytt organ som erstatter MIC, vil også det finansieres over Kulturdepartementets budsjett. Men Ballade-redaktør Eik er redd Kulturdepartementet vil benytte anledningen til å legge Ballade inn under en ny informasjonsavdeling, noe som vil svekke statusen musikkavisa har som et uavhengig redaksjonelt produkt.


- Det har vært snakk om å skape en egen «musikkportal» i den nye organisasjonen, men det er uklart akkurat hva som menes med dette. Om Kulturdepartementet her tenker at Ballade.no skal omgjøres til en rein informasjonskanal, har de neppe forstått hva som vil gå tapt ved en slik omlegging.


- Frykter du at Ballade.no kan bli lagt ned?


- Nei, vi frykter ikke det. Ballade.no er en viktig og synlig debattflate og et bransjeblad for norsk musikk, og har en åpenbar verdi for musikkfeltet, sier han.


Kristin Danielsen, direktør i MIC, og medlem i arbeidsgruppa som skal vurdere Ballade.nos videre skjebne, sier følgende om situasjonen:


- Det er for tidlig å si noe om dette nå fordi vi er midt i en prosess, sier Danielsen.


Hun ønsker samtidig å presisere at det er Kulturdepartementet som må ta den endelige avgjørelsen, og Danielsen sier følgende om musikkavisa:


- Jeg er stolt av Ballade.no. De har satt dagsorden på musikkfeltet og har helt klart vært en suksess. Jeg vil også understreke at vi vet hva vi har med Ballade.no, men vi vet ikke hva vi kommer til å få, sier hun.


dageivindl@klassekampen.no


<i>Klassekampen lyktes ikke å få en kommentar fra Kulturdepartementet før vi gikk i trykken i går ettermiddag.</i>

Artikkelen er oppdatert: 8. mars 2012 kl. 08.49
Tirsdag 20. februar 2018
Er du med i Den norske forfatterforening, har du har ni ganger større sjanse for å få midler fra vederlagsfondene enn ikke-medlemmer. Jan Ove Ekeberg i Forfatterforbundet stiller spørsmål ved jobben DNF gjør.
Mandag 19. februar 2018
Bibliotekene vil tilby digitale lyd­bøker, men hevder at forlag nekter dem å kjøpe. Nå ber de kulturministeren gripe inn.
Lørdag 17. februar 2018
Åsne Seierstad skal skrive bok om ­hvordan metoo-kampanjen traff Trond Giske, Jonas Gahr Støre og resten av ­Arbeiderpartiet.
Fredag 16. februar 2018
Kinobesøket gikk ned i både Norge og EU i fjor. Hvis trenden fortsetter, er det stor grunn til bekymring, ifølge eksperter.
Torsdag 15. februar 2018
Jakten på bestselgerforfattere gjør forlagene likere hverandre, mener forlagsveteran Janneken Øverland.
Onsdag 14. februar 2018
Verken politikere eller kritikere av Kunstsilo-prosjektet har fått innsyn i hvilke verker Nicolai Tangen har lovet bort til det nye kunstmuseet i Kristiansand.
Tirsdag 13. februar 2018
Det er umulig å si hvor stor plass kunstsamlingen til Nicolai Tangen vil få i kunstsiloen i Kristiansand, hevder museet og Tangen selv. Men i 2016 ble det lagt til grunn at den vil fylle halve museet.
Mandag 12. februar 2018
– Det ekstreme viser oss det vi er blinde for i kvardagskulturen, seier stjernefotograf Laureen Greenfield, som no opnar utstilling på Nobels Fredssenter.
Lørdag 10. februar 2018
Kunstsiloen i ­Kristiansand vil bli Norges dyreste kunstmuseum å besøke med den planlagte billettprisen på 168 kroner.
Fredag 9. februar 2018
Sørlandets Kunstmuseum vil bygge et nytt museum for finansmannen Nicolai Tangens private kunstsamling. Men avtalen får hard medfart av flere. – Museet blir privatisert, mener høyskolelektor.

Klassekampen benytter informasjons­kapsler (cookies) så vi kan gi deg bedre service, og for å holde styr på om du er logget inn på våre tjenester. Du kan lese mer om vår bruk av informasjons­kapsler her.

Lukk