Torsdag 8. mars 2012
Ballade kan bli lagt ned
Musikkavisa Ballade­.no står i fare for å bli nedlagt. Ei ny arbeidsgruppe nedsatt av Kulturdepartementet er blitt bedt om å vurdere Ballade.nos framtid.

- Vi ønsker å styrke Ballade.no og opprettholde musikkavisa i sin nåværende form, sier Espen Andreas Eik, redaktør i Ballade.no.


Kulturdepartementet har satt ned en arbeidsgruppe som skal vurdere den framtidige organiseringen av bransjeorganene Music Export Norway AS (MEN) og Stiftelsen MIC Norsk musikkinformasjon (MIC). Det kan bety slutten på musikkavisa Ballade.no som i dag ligger under MIC.


Mandatet for arbeidsgruppa er å foreslå «en ny struktur som sikrer ett høyt kompetent og ressursmessig effektivt organ». Målsettingen er at organet skal ivareta og styrke arbeidsoppgavene som i dag ligger under MIC og MEN, og organet skal finansieres med midler over Kulturdepartementets budsjett.


Etter det Klassekampen erfarer har arbeidsgruppa spesielt blitt bedt om å vurdere rollen til musikkavisa Ballade.no.


- Vi kjenner til at Ballade.no er oppe til diskusjon i arbeidsgruppa. Men vi venter fortsatt på at Kulturdepartementet skal konkretisere hvorfor de har framhevet Ballade.no spesielt som et tema for gruppa. Foreløpig er det veldig vagt, sier Eik til Klassekampen.


Han frykter for musikkavisas uavhengighet:


- Ballade.no er en redaksjonelt uavhengig avis, og skal fortsette å være det også etter sammenslåingen. Vi har spilt inn til arbeidsgruppa at sammenslåingen er en sjanse til å styrke Ballade.no, sier Eik.


I dag får MIC driftsmidler fra Kulturdepartementet. Dersom det kommer et nytt organ som erstatter MIC, vil også det finansieres over Kulturdepartementets budsjett. Men Ballade-redaktør Eik er redd Kulturdepartementet vil benytte anledningen til å legge Ballade inn under en ny informasjonsavdeling, noe som vil svekke statusen musikkavisa har som et uavhengig redaksjonelt produkt.


- Det har vært snakk om å skape en egen «musikkportal» i den nye organisasjonen, men det er uklart akkurat hva som menes med dette. Om Kulturdepartementet her tenker at Ballade.no skal omgjøres til en rein informasjonskanal, har de neppe forstått hva som vil gå tapt ved en slik omlegging.


- Frykter du at Ballade.no kan bli lagt ned?


- Nei, vi frykter ikke det. Ballade.no er en viktig og synlig debattflate og et bransjeblad for norsk musikk, og har en åpenbar verdi for musikkfeltet, sier han.


Kristin Danielsen, direktør i MIC, og medlem i arbeidsgruppa som skal vurdere Ballade.nos videre skjebne, sier følgende om situasjonen:


- Det er for tidlig å si noe om dette nå fordi vi er midt i en prosess, sier Danielsen.


Hun ønsker samtidig å presisere at det er Kulturdepartementet som må ta den endelige avgjørelsen, og Danielsen sier følgende om musikkavisa:


- Jeg er stolt av Ballade.no. De har satt dagsorden på musikkfeltet og har helt klart vært en suksess. Jeg vil også understreke at vi vet hva vi har med Ballade.no, men vi vet ikke hva vi kommer til å få, sier hun.


dageivindl@klassekampen.no


<i>Klassekampen lyktes ikke å få en kommentar fra Kulturdepartementet før vi gikk i trykken i går ettermiddag.</i>

Artikkelen er oppdatert: 8. mars 2012 kl. 08.49
Lørdag 23. juni 2018
Minst én av fire elever ved St. Sunniva skole går på kulturskolen, mens andelen er 0 ved andre skoler i Oslo. – Vi må ta skeivfordelingen på alvor, sier Anders Rønningen i Norsk kulturskoleråd.
Fredag 22. juni 2018
I bydel Sagene i Oslo går rundt én av fire elever på kultur­skolen. På Stovner er andelen én av tjue.
Torsdag 21. juni 2018
Pedagogikkforsker Kirsten Sivesind mener de nye læreplanene i norsk skole er altfor ­opptatt av å teste elevene.
Onsdag 20. juni 2018
Både Vårt Land og Dagsavisen går trolig på milliontap i årets fordeling av pressestøtten. Nå skal de gjøre seg mindre avhengig av statlige midler.
Tirsdag 19. juni 2018
Opposisjonen på Stortinget er kritiske til at Lovdata tar 12.500 kroner for tilgang til alle høyesterettsdommer på nett. – Vi ber regjeringen utrede hva det vil koste å få tjenesten gratis, sier Jenny Klinge (Sp).
Mandag 18. juni 2018
Litteratur- og ­kulturdelen i engelskfaget skal reduseres. Professor Aud Solbjørg Skulstad frykter at tanken om engelsk som et dannelsesfag er i ferd med å forsvinne.
Lørdag 16. juni 2018
Jakob Weidemann lot seg tydelig begeistre av modernismens helter. I en ny utstilling følger vi hans reise fra prøvende aktmaler til abstraksjonens pioner.
Fredag 15. juni 2018
Skal Høyesteretts avgjørelser være gratis tilgjengelig på nett? Det er kjernen i en konflikt mellom Lovdata og ytringsfrihetsaktivister.
Torsdag 14. juni 2018
Frustrasjonen over de store forlagenes markedsmakt vokser. Arve Juritzen og flere andre mindre forleggere opplever at det ikke er likebehandling.
Onsdag 13. juni 2018
Nesten halvparten av barne- og ungdomsbøkene som løftes fram som nye og populære på Ark.no, kommer fra eierforlaget Gyldendal.

Klassekampen benytter informasjons­kapsler (cookies) så vi kan gi deg bedre service, og for å holde styr på om du er logget inn på våre tjenester. Du kan lese mer om vår bruk av informasjons­kapsler her.

Lukk