Torsdag 8. mars 2012
Ballade kan bli lagt ned
Musikkavisa Ballade­.no står i fare for å bli nedlagt. Ei ny arbeidsgruppe nedsatt av Kulturdepartementet er blitt bedt om å vurdere Ballade.nos framtid.

- Vi ønsker å styrke Ballade.no og opprettholde musikkavisa i sin nåværende form, sier Espen Andreas Eik, redaktør i Ballade.no.


Kulturdepartementet har satt ned en arbeidsgruppe som skal vurdere den framtidige organiseringen av bransjeorganene Music Export Norway AS (MEN) og Stiftelsen MIC Norsk musikkinformasjon (MIC). Det kan bety slutten på musikkavisa Ballade.no som i dag ligger under MIC.


Mandatet for arbeidsgruppa er å foreslå «en ny struktur som sikrer ett høyt kompetent og ressursmessig effektivt organ». Målsettingen er at organet skal ivareta og styrke arbeidsoppgavene som i dag ligger under MIC og MEN, og organet skal finansieres med midler over Kulturdepartementets budsjett.


Etter det Klassekampen erfarer har arbeidsgruppa spesielt blitt bedt om å vurdere rollen til musikkavisa Ballade.no.


- Vi kjenner til at Ballade.no er oppe til diskusjon i arbeidsgruppa. Men vi venter fortsatt på at Kulturdepartementet skal konkretisere hvorfor de har framhevet Ballade.no spesielt som et tema for gruppa. Foreløpig er det veldig vagt, sier Eik til Klassekampen.


Han frykter for musikkavisas uavhengighet:


- Ballade.no er en redaksjonelt uavhengig avis, og skal fortsette å være det også etter sammenslåingen. Vi har spilt inn til arbeidsgruppa at sammenslåingen er en sjanse til å styrke Ballade.no, sier Eik.


I dag får MIC driftsmidler fra Kulturdepartementet. Dersom det kommer et nytt organ som erstatter MIC, vil også det finansieres over Kulturdepartementets budsjett. Men Ballade-redaktør Eik er redd Kulturdepartementet vil benytte anledningen til å legge Ballade inn under en ny informasjonsavdeling, noe som vil svekke statusen musikkavisa har som et uavhengig redaksjonelt produkt.


- Det har vært snakk om å skape en egen «musikkportal» i den nye organisasjonen, men det er uklart akkurat hva som menes med dette. Om Kulturdepartementet her tenker at Ballade.no skal omgjøres til en rein informasjonskanal, har de neppe forstått hva som vil gå tapt ved en slik omlegging.


- Frykter du at Ballade.no kan bli lagt ned?


- Nei, vi frykter ikke det. Ballade.no er en viktig og synlig debattflate og et bransjeblad for norsk musikk, og har en åpenbar verdi for musikkfeltet, sier han.


Kristin Danielsen, direktør i MIC, og medlem i arbeidsgruppa som skal vurdere Ballade.nos videre skjebne, sier følgende om situasjonen:


- Det er for tidlig å si noe om dette nå fordi vi er midt i en prosess, sier Danielsen.


Hun ønsker samtidig å presisere at det er Kulturdepartementet som må ta den endelige avgjørelsen, og Danielsen sier følgende om musikkavisa:


- Jeg er stolt av Ballade.no. De har satt dagsorden på musikkfeltet og har helt klart vært en suksess. Jeg vil også understreke at vi vet hva vi har med Ballade.no, men vi vet ikke hva vi kommer til å få, sier hun.


dageivindl@klassekampen.no


<i>Klassekampen lyktes ikke å få en kommentar fra Kulturdepartementet før vi gikk i trykken i går ettermiddag.</i>

Artikkelen er oppdatert: 8. mars 2012 kl. 08.49
Tirsdag 18. september 2018
60 aviser risikerer å gå dukken dersom Stortinget åpner for postomdeling annenhver dag, advarer Landslaget for lokalaviser. – Dette forslaget er helt vanvittig, sier Dagen-redaktør Vebjørn Selbekk.
Mandag 17. september 2018
Filmskaper Deeyah Khan har reist hjem til amerikanske høyreekstremister for å intervjue dem. Hun mener det er en dårlig idé å nekte folk en talerstol.
Lørdag 15. september 2018
Hvor kommer det fra, ønsket om å nekte folk en talerstol? Forskere peker på identitets­politikk, populisme og «hyperfølsomhet» som forklaringer.
Fredag 14. september 2018
Filmparken ber regjeringen oppheve tidligere vedtak om å selge til høystbydende. Dramaserier som «Heimebane» har blåst nytt liv i det nedleggingstruede filmstudioet.
Torsdag 13. september 2018
Museene i Akershus overtar gjerne den kuriøse samlingen til kunstner Guttorm Guttormsgaard. Men det vil koste millioner å ta imot 30.000 bøker, kunstverk og bruksgjenstander.
Onsdag 12. september 2018
Margit Sandemo var begeistret for at «Sagaen om Isfolket» endelig var klar i lydformat. Men dagens bokavtale gjør at lydbøkene ikke kan legges ut for strømming før til neste vår.
Tirsdag 11. september 2018
Ideen om at vi må slippe til ekstreme holdninger for å hindre at de sprer seg, har lite belegg i forskningen.
Mandag 10. september 2018
Vänsterparti-politiker Ali Esbati avviser ideen om at Sverigedemokraterna har vokst fordi partiet har blitt boikottet.
Lørdag 8. september 2018
Tre nye bøker om kjønn og makt – ett intervju. Helene Uri, Anne Bitsch og Hedda Lingaas Fossum ser både håp og tusen år gamle strukturer.
Fredag 7. september 2018
Knut Olav Åmås og Anine Kierulf advarer mot no-platforming, som de frykter vil føre til en mer irrasjonell og fragmentert offentlighet.

Klassekampen benytter informasjons­kapsler (cookies) så vi kan gi deg bedre service, og for å holde styr på om du er logget inn på våre tjenester. Du kan lese mer om vår bruk av informasjons­kapsler her.

Lukk