Mandag 30. januar 2012
Tilbake til utrygg framtid
TORTURRETUR: Norge går alenegang i Europa, og trosser både FN og menneskerettighetsdomstolen i Strasbourg, når regjeringen snart inngår en returavtale med Eritrea.

Klassekampen erfarer at regjeringen i nær framtid vil inngå en avtale med Eritrea som gjør det mulig å tvangsreturnere avviste asylsøkere til landet.


Det bekrefter statssekretær i Justisdepartementet, Pål Lønseth (Ap).


- Kan du bekrefte at en returavtale med Eritrea er på trappene?


- Ja. Vi snakker med Eritrea om en returavtale, sier Lønseth.


Han vil imidlertid ikke tidfeste akkurat når avtalen kommer.


Menneskerettsversting


Eritrea ligger helt i bunn på en rekke internasjonale menneskerettighetsrangeringer, og blant annet Amnesty International rapporterer om omfattende bruk av tortur mot enhver politisk opposisjon i landet.


Både FNs høykommissær for flyktninger og for menneskerettigheter fraråder all retur av flyktninger til Eritrea.


Derfor er det svært få land som i dag praktiserer retur av avviste asylsøkere til landet, som også er et av verdens aller fattigste.


- At Norge skal være først ut på dette stiller vi oss svært undrende til, sier kommunikasjonssjef i Amnesty Norge, Ingvild Lyberg.


Anklages for forræderi


Amnesty forteller at alle som returneres til landet går en svært usikker framtid i møte.


- En returavtale med Eritrea er vi sterkt kritiske til. Det vi ser er at folk som har flyktet fra landet og søkt om asyl i andre land, ved retur anklages for aktivt landsforræderi. Og det kvalifiserer til fengsel, sier Lyberg.


- Eritrea er et av de mest lukkede landene i verden. Alle politiske dissidenter og religiøse avvikere blir slått hardt ned på, og det er grusomme menneskerettighetsforhold der. Deriblant utbredt bruk av tortur i fengslene, sier hun.


Torturformene som benyttes er grusomme.


- Blant annet er det kjent at de plasserer et stort antall fanger i metallkonteinere, som de så setter ut i ørkenen slik at det blir svært høye temperaturer for fangene inni, forteller Lyberg.


- Verre enn Etiopia-avtalen


Torsdag i forrige uke annonserte regjeringen at de har inngått en returavtale med Eritreas naboland Etiopia, og at alle etiopiske flyktninger som har fått avslag på sin asylsøknad vil bli tvangsreturnert etter 15. mars, om de ikke frivillig har forlatt Norge før den tid.


Etterfølgende har regjeringen møtt kritikk for med dette å sende politiske dissidenter tilbake til et diktatur som benytter tortur mot nettopp denne gruppen.


Avtalen med Eritrea møter enda sterkere reaksjoner.


- En returavtale med Etiopia er innenfor folkerettslige rammer. Men for Eritrea vet jeg nesten ikke hvilke ord jeg skal bruke. Det er et av de mest totalitære og militariserte landene i verden i dag, det er absolutt ingen respekt for menneskerettigheter og demokratiprinsipper overhodet, sier Kjetil Tronvoll ved Norsk senter for menneskerettigheter ved Universitetet i Oslo og International law and policy group.


Han har blant annet utgitt en bok om menneskerettighetsutviklingen i Eritrea fra 1991 til 2009, ved det Bondevik-ledede Oslosenter for Fred og Menneskerettigheter.


- Hvis det gjennomføres retur av eritreere så er det ekstremt kritikkverdig. Vi har ingen oversikt over de konsekvensene og farene vi utsetter disse personene for, og dette er ikke hypotetiske men helt reelle farer, sier han.


Vantro til de rødgrønne


Tronvoll forteller at blant annet Egypt og Israel tidligere har tvangsreturnert til Eritrea under sterke internasjonale protester, og at de tvangsreturnerte har blitt sendt rett i fengsel. Han reagerer med vantro på at Norge nå skal inngå en returavtale.


- Jeg håper og tror at dette bare er ord, jeg nekter å tro at de signerer en sånn avtale før det faktisk skjer, sier han.


- Dette er en så rå og kynisk politikk at jeg er i så fall er overrasket. Ikke engang de verste høyrepopulister i Europa vil gjennomføre dette, og dette sitter nå SV og Ap og forvalter?, spør Tronvoll.


Avviser bekymringene


Lønseth i Justisdepartementet mener det er forsvarlig å returnere avviste asylsøkere til landet.


-Er menneskerettighetssituasjonen i Eritrea slik at det er forsvarlig å tvangsreturnere?


- Ja, for personer som har fått avslag etter en konkret vurdering av at de ikke har et beskyttelsesbehov, sier Lønseth.


- Menneskerettighetseksperter forteller at myndighetene i Eritrea definerer alle som har flyktet ut av landet som forrædere, og at enhver som returnerer risikerer fengsling av den grunn alene?


- Det må være opp til utlendingsmyndigheten å vurdere. Det er ikke aktuelt for Justisdepartementet å gå inn og si at alle personer som kommer fra et bestemt land skal få opphold, sier han.

Artikkelen er oppdatert: 22. oktober 2013 kl. 10.45
Mandag 25. juni 2018
STOPP: Aps Masud Gharahkhani lar seg ikke skremme av asylliberalerne i eget parti. – Får vi ikke kontroll over innvandringen, svikter vi arbeiderklassen, sier han.
Lørdag 23. juni 2018
ÅPNER OPP: Denne helga vedtar etter all sannsynlighet både Sosialistisk Ungdom og Unge Høyre å åpne for statlig salg av hasj. Det sikrer flertall for ­legalisering blant ungdomspartiene.
Fredag 22. juni 2018
VIL PRØVE: Varaordføreren i Oslo mener Arbeiderpartiet bør støtte regulert salg av cannabis for å hindre at organiserte kriminelle håver inn millioner.
Torsdag 21. juni 2018
NARKO: Dei kriminelle gjengane i Oslo distribuerer narkotika ut i landet. – Me er uroa for utviklinga i Oslo, seier politiinspektør Are Sangolt i Vest politidistrikt.
Onsdag 20. juni 2018
TREND: Fleire røyker hasj. Fleire med psykiske plager. Og mindre tid på leksearbeid. Det er blant resultata etter at 25.000 har svart på ei ungdomsundersøking.
Tirsdag 19. juni 2018
NEKTER: Kommunalministeren vil la Troms overkjøre Finnmark. Tromspolitikere fra Rødt, SV og MDG sier blankt nei, og nekter å overstyre finnmarkingene.
Mandag 18. juni 2018
HØRING: Faresignalene har vært mange det siste året. I dag må byrådsleder R­aymond Johansen (Ap) svare på hva han har tenkt å gjøre for å bekjempe ungdomskriminaliteten i Oslo.
Lørdag 16. juni 2018
PÅ DØRA: Reklameguru Ingebrigt Steen Jensen og samboeren Trude Solheim er lei av at Arbeiderpartiet ikke skaper entusiasme, og fremmer ti saker som de håper kan gjenreise partiet.
Fredag 15. juni 2018
BØYER IKKE AV: Finnmark vil møte trusler fra regjeringen med sivil ulydighet. Regjeringen lover represalier.
Torsdag 14. juni 2018
RAUD ELLER DAUD: Støre meiner tida etter valnederlaget har gjort han meir oppteken av å finne løysingar på venstresida. Om 15 månader kjem folkets dom.

Klassekampen benytter informasjons­kapsler (cookies) så vi kan gi deg bedre service, og for å holde styr på om du er logget inn på våre tjenester. Du kan lese mer om vår bruk av informasjons­kapsler her.

Lukk