Mandag 30. januar 2012
Tilbake til utrygg framtid
TORTURRETUR: Norge går alenegang i Europa, og trosser både FN og menneskerettighetsdomstolen i Strasbourg, når regjeringen snart inngår en returavtale med Eritrea.

Klassekampen erfarer at regjeringen i nær framtid vil inngå en avtale med Eritrea som gjør det mulig å tvangsreturnere avviste asylsøkere til landet.


Det bekrefter statssekretær i Justisdepartementet, Pål Lønseth (Ap).


- Kan du bekrefte at en returavtale med Eritrea er på trappene?


- Ja. Vi snakker med Eritrea om en returavtale, sier Lønseth.


Han vil imidlertid ikke tidfeste akkurat når avtalen kommer.


Menneskerettsversting


Eritrea ligger helt i bunn på en rekke internasjonale menneskerettighetsrangeringer, og blant annet Amnesty International rapporterer om omfattende bruk av tortur mot enhver politisk opposisjon i landet.


Både FNs høykommissær for flyktninger og for menneskerettigheter fraråder all retur av flyktninger til Eritrea.


Derfor er det svært få land som i dag praktiserer retur av avviste asylsøkere til landet, som også er et av verdens aller fattigste.


- At Norge skal være først ut på dette stiller vi oss svært undrende til, sier kommunikasjonssjef i Amnesty Norge, Ingvild Lyberg.


Anklages for forræderi


Amnesty forteller at alle som returneres til landet går en svært usikker framtid i møte.


- En returavtale med Eritrea er vi sterkt kritiske til. Det vi ser er at folk som har flyktet fra landet og søkt om asyl i andre land, ved retur anklages for aktivt landsforræderi. Og det kvalifiserer til fengsel, sier Lyberg.


- Eritrea er et av de mest lukkede landene i verden. Alle politiske dissidenter og religiøse avvikere blir slått hardt ned på, og det er grusomme menneskerettighetsforhold der. Deriblant utbredt bruk av tortur i fengslene, sier hun.


Torturformene som benyttes er grusomme.


- Blant annet er det kjent at de plasserer et stort antall fanger i metallkonteinere, som de så setter ut i ørkenen slik at det blir svært høye temperaturer for fangene inni, forteller Lyberg.


- Verre enn Etiopia-avtalen


Torsdag i forrige uke annonserte regjeringen at de har inngått en returavtale med Eritreas naboland Etiopia, og at alle etiopiske flyktninger som har fått avslag på sin asylsøknad vil bli tvangsreturnert etter 15. mars, om de ikke frivillig har forlatt Norge før den tid.


Etterfølgende har regjeringen møtt kritikk for med dette å sende politiske dissidenter tilbake til et diktatur som benytter tortur mot nettopp denne gruppen.


Avtalen med Eritrea møter enda sterkere reaksjoner.


- En returavtale med Etiopia er innenfor folkerettslige rammer. Men for Eritrea vet jeg nesten ikke hvilke ord jeg skal bruke. Det er et av de mest totalitære og militariserte landene i verden i dag, det er absolutt ingen respekt for menneskerettigheter og demokratiprinsipper overhodet, sier Kjetil Tronvoll ved Norsk senter for menneskerettigheter ved Universitetet i Oslo og International law and policy group.


Han har blant annet utgitt en bok om menneskerettighetsutviklingen i Eritrea fra 1991 til 2009, ved det Bondevik-ledede Oslosenter for Fred og Menneskerettigheter.


- Hvis det gjennomføres retur av eritreere så er det ekstremt kritikkverdig. Vi har ingen oversikt over de konsekvensene og farene vi utsetter disse personene for, og dette er ikke hypotetiske men helt reelle farer, sier han.


Vantro til de rødgrønne


Tronvoll forteller at blant annet Egypt og Israel tidligere har tvangsreturnert til Eritrea under sterke internasjonale protester, og at de tvangsreturnerte har blitt sendt rett i fengsel. Han reagerer med vantro på at Norge nå skal inngå en returavtale.


- Jeg håper og tror at dette bare er ord, jeg nekter å tro at de signerer en sånn avtale før det faktisk skjer, sier han.


- Dette er en så rå og kynisk politikk at jeg er i så fall er overrasket. Ikke engang de verste høyrepopulister i Europa vil gjennomføre dette, og dette sitter nå SV og Ap og forvalter?, spør Tronvoll.


Avviser bekymringene


Lønseth i Justisdepartementet mener det er forsvarlig å returnere avviste asylsøkere til landet.


-Er menneskerettighetssituasjonen i Eritrea slik at det er forsvarlig å tvangsreturnere?


- Ja, for personer som har fått avslag etter en konkret vurdering av at de ikke har et beskyttelsesbehov, sier Lønseth.


- Menneskerettighetseksperter forteller at myndighetene i Eritrea definerer alle som har flyktet ut av landet som forrædere, og at enhver som returnerer risikerer fengsling av den grunn alene?


- Det må være opp til utlendingsmyndigheten å vurdere. Det er ikke aktuelt for Justisdepartementet å gå inn og si at alle personer som kommer fra et bestemt land skal få opphold, sier han.

Artikkelen er oppdatert: 22. oktober 2013 kl. 10.45
Lørdag 22. september 2018
BØNN: – Jeg ligger våken om natta og ber for Inga Marte Thorkildsen, sier Åse Pedersen. Vi tok tempen på Thorkildsen-saken på et lærerværelse.
Fredag 21. september 2018
VOLD: – Dette er systemsvikt og et direkte resultat av norsk asylpolitikk. Disse guttene tåler ikke mer, sier Ine Johannessen, tidligere verge for den siktede i dobbeltdrapssaken i Trondheim.
Torsdag 20. september 2018
KRITISK: Varselet mot skolebyråd Inga Marte Thorkildsen kan ende med at varslerne får sparken, tror advokat Olav Lægreid. Han mener det er gjort flere feil i varslingen.
Onsdag 19. september 2018
SNUDDE: Etter «nærmere dialog med departementet» stokket forsvarssjefen om på innstillingen til ny sjef i Heimevernet. Dermed rykket Eirik Kristoffersen opp fra bunnen til toppen av lista.
Tirsdag 18. september 2018
MEGAPROSJEKT: Equinor søker Enova om 2,5 milliarder i støtte for å elektrifisere to oljefelt med havvind. Det tilsvarer hele Enovas støttepott i fjor.
Mandag 17. september 2018
HØVLAR: Kutt i sjukehusbudsjett skal spara millionar. No åtvarar både tillitsvalde og direktørar om at det går ut over pasientar og arbeidsvilkår.
Lørdag 15. september 2018
IVRIG: Statsministeren hyllet amerikanske soldater i forkant av norgeshistoriens største Nato-øvelse. Landet rundt forberedes motdemonstrasjonene.
Lørdag 15. september 2018
LOVBRUDD: Juss­professor Geir Ulfstein mener Norge brøt FN-mandatet for Libya-operasjonen.
Fredag 14. september 2018
BOMBER: 9. mai 2011 sa Jonas Gahr Støre til Stortinget at Gaddafi ikke var et mål for krigen. Omtrent samtidig deltok Norge i bombingen av diktatorens hovedkvarter.
Torsdag 13. september 2018
UKLART: Begge fløyene i Ap er fornøyde med migrasjonsutvalgets innstilling. Ekspertene mener den er uklar.

Klassekampen benytter informasjons­kapsler (cookies) så vi kan gi deg bedre service, og for å holde styr på om du er logget inn på våre tjenester. Du kan lese mer om vår bruk av informasjons­kapsler her.

Lukk