Lørdag 21. mai 2011
Melder seg ut i protest
FERDIG: Libya-krigen og SVs utviklings- og miljøpolitikk ble til slutt for mye å svelge for Tore Linné Eriksen. Nå forlater han partiet han har tilhørt siden oppstarten.

SV-legenden Tore Linné Eriksen melder seg ut av SV i protest. Bomben ble sluppet under et møte i Oslo SVs såkalte supperåd torsdag, der Eriksen var invitert for å foredra om partiets historie.


Eriksen skal ha nevnt partiets støtte til den norske deltakelsen i Libya-krigen, og den rødgrønne regjeringens miljø- og utviklingspolitikk som grunner til at han nå forlater partiet han har tilhørt siden oppstarten i 1961.


Eriksen skal også ha sagt at for mye av partiets politikk blir avgjort i toppledelsen, ikke på grunnplanet.


Eriksen ønsker ikke å la seg intervjue av Klassekampen på det nåværende tidspunkt. Klassekampen har fått foredragets innhold bekreftet av en rekke kilder uavhengig av hverandre.


- Et varskosignal


- Dette er veldig synd for SV og for den norske venstresida, sier Mali Steiro Tronsmoen, tidligere leder av Sosialistisk Ungdom (SU) og medlem av SVs landsstyre for Vest-Agder.


Tronsmoen sier SV-ledelsen må ta Eriksens kritikk på alvor.


- Jeg mener en god del av kritikken er berettiget, og jeg tror mange SV-medlemmer ønsker seg et parti hvor færre avgjørelser tas på toppen. Det må være et varskosignal for partiledelsen når en mann som Tore velger å melde seg ut av partiet, sier Tronsmoen til Klassekampen.


Hun presiserer at hun selv føler utviklingen i partiet er god og ikke mener utmeldingen er veien å gå.


Også Tronsmoens etterfølger, SU-leder Olav Magnus Linge tar Eriksens utmelding som et hardt slag.


- Det er alltid trist når folk melder seg ut av SV, særlig en mann som Eriksen, som i så mange år har vært så viktig for partiet.


SV-veteranene Klassekampen har kontaktet, som Stein Ørnhøi og tidligere internasjonal leder Ivar Johansen, vil ikke kommentere Eriksens frafall.


- Har ikke engang forsøkt


Eriksen ga i foredraget uttrykk for at SV i regjering ikke bare har gjort for lite i utviklingspolitikken, men at partiet ikke engang har forsøkt å stå opp for sine verdier.


Det var svært tungt å svelge for historikeren, som er professor i utviklingsstudiene ved Høgskolen i Oslo.


Det er ikke første gang Eriksen lufter sin frustrasjon med SVs rolle de siste årene. I sin anmeldelse av Frank Rossaviks bok om SVs historie i Ny Tid oppsummerte han partiets utvikling slik:


«Det er i disse dager femti år siden jeg som entusiastisk sekstenåring meldte meg inn i det venstresosialistiske fredspartiet SF. I dag er entusiasmen falmet, og det samme må sies om SVs antikapitalistiske profil og partiets plass i fredsbevegelsen», sa han i bokmeldingen i april.


Med fra starten


Tore Linné Eriksen meldte seg inn i SVs forgjenger Sosialistisk Folkeparti i 1961, samme år partiet ble stiftet.


Det er først og fremst som aktivist og inspirator Eriksen har bidratt til partiet, vervene har han i stor grad hatt utenfor partiapparatet - blant annet som forlagsredaktør i Pax forlag og formann i Det Norske Studentersamfund.

Artikkelen er oppdatert: 22. oktober 2013 kl. 10.41
Onsdag 17. oktober 2018
VINN-VINN: Uansett hva KrF velger, vil Frp vinne på det, mener flere i Frp. – Vi er relativt gode på å være i opposisjon, sier Per-Willy Amundsen.
Tirsdag 16. oktober 2018
UT: 260 par har blitt nektet opphold i Norge siden 2017 på grunn av regler mot tvangsekteskap. Også frivillige ekteskap rammes, innrømmer Utlendingsnemnda.
Mandag 15. oktober 2018
OPP: Fra 2016 til 2017 gikk lederlønna i 40 statseide selskaper opp med 6,5 prosent i snitt. Nå tjener lederne i snitt 2,7 millioner kroner i året.
Lørdag 13. oktober 2018
MENNESKEFISKAR: Leiarar for misjonsorganisasjonane Normisjon og Troens Bevis trur KrF vil få mest gjennomslag i eit samarbeid med Ap og Sp.
Fredag 12. oktober 2018
PÅ RANDEN: KrFs veivalg splitter KrF Kvinner. Oddbjørg Minos, som trolig overtar som kvinneleder før partiets skjebnemøte, vil ikke si hvor hun står.
Torsdag 11. oktober 2018
NIX: Kjersti Toppe mener helseminister Bent Høie (H) utviser «forakt for Stortinget» når han trosser et klart flertalls­vedtak fra Stortinget.
Onsdag 10. oktober 2018
BEKYMRET: Vi kommer neppe til å klare å begrense oppvarmingen nok til å unngå alvorlige følger av klimaendringene, mener ledende norske klimaforskere. De ber om radikal politikk.
Tirsdag 9. oktober 2018
SNAUT: Skal vi unngå en klimakatastrofe, må vi halvere verdens utslipp innen 2030, fastslår FNs klimapanel i ny rapport. Norge nøyer seg med et klimakutt på 11,5 prosent.
Mandag 8. oktober 2018
DYRT: Nye skatter og avgifter koster familier titusener, viser Senterpartiets regnestykke. I dag legger regjeringen fram nye skattekutt til de rikeste.
Lørdag 6. oktober 2018
FEIL MEDISIN: – Jeg registrerer at det ikke har vært et svar for Venstre å gå inn i regjering med Frp, sier KrF-leder Knut Arild Hareide om den historisk dårlige Venstre-målingen.

Klassekampen benytter informasjons­kapsler (cookies) så vi kan gi deg bedre service, og for å holde styr på om du er logget inn på våre tjenester. Du kan lese mer om vår bruk av informasjons­kapsler her.

Lukk