Torsdag 10. mars 2011
Kjakan vil flytte Max Manus
STRID OM KRIG: Gunnar «Kjakan» Sønsteby mener det blir historisk feilaktig å plassere en ny statue av Max Manus på Aker Brygge.

Når Per Ungs statue av krigshelten Max Manus blir avduket på Aker Brygge innerst i Oslofjorden på fredsdagen 8. mai, skjer det i strid.


Fagbevegelsen, Selskabet for Oslo Byes Vel og en rekke historikere og krigsveteraner mener at dette strider mot historiske fakta, og de beklager at Max Manus blir plassert der et planlagt minnesmerke over skipssabotørene i Ragnar Sollies gruppe - Pelle-gruppa - bør stå.


Nå slutter den 93 år gamle motstandslegenden Gunnar Sønsteby seg til kritikken mot plasseringen av Max Manus i turist- og forretningsjungelen på Aker Brygge, langt fra kaia der Manus gjennomførte sine sabotasjeaksjoner i Oslo havn.


Manus og Sønsteby var de to mest kjente medlemmene av motstandsgruppa «Oslogjengen».


- Det var Pelle-gruppa og Aker-arbeiderne som utførte de store sabotasjeaksjonene ved Aker Mek. og Nyland Verksted, og dette må nå hedres slik Oslo bystyre har vedtatt. Det er veldig viktig å få en god framdrift av dette. En statue av Max Manus bør plasseres der hans aksjoner ble utført, ved kaia på østsiden av Akershus festning, sier Sønsteby til Klassekampen.


Han understreker at Max Manus-minnesmerket er drevet fram i privat regi, og sier at avdukingen ikke er del av Forsvarets offisielle program for den årlige markeringen av 8. mai.


Bør flyttes


- Max Manus var med sin store krigsinnsats knapt nok innom Aker Mek. Verksted, der Aker Brygge nå ligger. Det er viktig for ettertidas forståelse at monumenter over historiske begivenheter blir plassert der hendelsene faktisk fant sted, sier leder av Selskabet for Oslo Byes Vel, Jan Sigurd Østberg.


Oslo Byes Vel har kalt planen om å plassere Max Manus på Aker Brygge «et historisk falsum».


- Når Manus-statuen nå snart er ferdig og grunneierne på Aker Brygge har stilt plass til disposisjon, vil ikke vi mane til noen «krig» om dette. Men jeg mener det må vurderes å flytte statuen om noen år, når den nye Festningsallmenningen øst for Akershus blir ferdig i forbindelse med Bjørvika-utbyggingen. Dette vil være en perfekt plassering i forhold til Max Manus’ sabotasjeaksjoner, sier Østberg til Klassekampen.


Kommunisten Ragnar A. Sollie, under oppnavnet Pelle, ledet en motstandsgruppe som gjennomførte en rekke sabotasjeaksjoner i 1944.


Den mest kjente skjedde ved Aker Mek. Verksted og Nyland Mek. Verksted 23. november 1944, da tre skip ble senket, tre alvorlig skadd og en løftekran ble ødelagt.


Høyrekreftene


LO i Oslo har engasjert seg for å få reist et minnesmerke over Pelle-gruppa.


LO Oslos leder Roy Pedersen og forgjengerne Kleiv Fiskvik og Marit Nybakk, stortingsrepresentant for Arbeiderpartiet, beklager i et innlegg i Dagsavisen at «høyrekreftene i byen og de private initiativtakerne bak Manus-statuen har lykkes i å presse avdukingen av denne inn i det offisielle frigjøringsarrangementet 8. mai».


De tre protesterer mot usynliggjøring av fagbevegelsens motstandsinnsats, og understreker at Pelle-gruppas aksjoner ble gjennomført av «helt vanlige medlemmer i den norske fagbevegelsen. De er ikke blitt hedret med noe minnesmerke. Deres navn er ukjente».


Privat grunn


Aker Brygge er med sine mange restauranter, butikker, forretningsbygg og luksusboliger privat eiendom, og grunneierne har et samarbeidsorgan ved navn Bryggedrift.


Eiendomsdirektør Aila Klami i eiendomsselskapet Norwegian Property sier at det er funnet plass til Max Manus-statuen på sjøsida av Aker Brygge, slik at statuen vil være vendt mot Akershus festning.


Hun vil ikke kommentere diskusjonen om dette er historisk korrekt, og sier at grunneierne vil behandle en forespørsel fra Oslo kommune om plassering av et Pelle-minnesmerke på fritt grunnlag når den foreligger.


Selskapet Samlerhuset har gitt 1,1 millioner kroner til arbeidet med Max Manus-statuen. Dette er overskudd fra salg av gullmynter fra gulltransporten ut av Norge da tyskerne invaderte landet i 1940. Initiativtaker har vært Hilde Enerud, daglig leder i firmaet Unica Art.

Artikkelen er oppdatert: 22. oktober 2013 kl. 10.40
Fredag 19. oktober 2018
MOT: Togtrafikken i nord og vest skal på anbud. Men om Sp og Ap får viljen sin kan det bli full stans i prosessen.
Torsdag 18. oktober 2018
ADVARER: Trusselen om et «uskikkelig» Frp i opposisjon kan ikke bety at Frp skal sitte i regjering til evig tid, sier Knut Arild Hareide. Samtidig advarer han Erna Solberg mot å legge seg opp i KrFs veivalg.
Onsdag 17. oktober 2018
VINN-VINN: Uansett hva KrF velger, vil Frp vinne på det, mener flere i Frp. – Vi er relativt gode på å være i opposisjon, sier Per-Willy Amundsen.
Tirsdag 16. oktober 2018
UT: 260 par har blitt nektet opphold i Norge siden 2017 på grunn av regler mot tvangsekteskap. Også frivillige ekteskap rammes, innrømmer Utlendingsnemnda.
Mandag 15. oktober 2018
OPP: Fra 2016 til 2017 gikk lederlønna i 40 statseide selskaper opp med 6,5 prosent i snitt. Nå tjener lederne i snitt 2,7 millioner kroner i året.
Lørdag 13. oktober 2018
MENNESKEFISKAR: Leiarar for misjonsorganisasjonane Normisjon og Troens Bevis trur KrF vil få mest gjennomslag i eit samarbeid med Ap og Sp.
Fredag 12. oktober 2018
PÅ RANDEN: KrFs veivalg splitter KrF Kvinner. Oddbjørg Minos, som trolig overtar som kvinneleder før partiets skjebnemøte, vil ikke si hvor hun står.
Torsdag 11. oktober 2018
NIX: Kjersti Toppe mener helseminister Bent Høie (H) utviser «forakt for Stortinget» når han trosser et klart flertalls­vedtak fra Stortinget.
Onsdag 10. oktober 2018
BEKYMRET: Vi kommer neppe til å klare å begrense oppvarmingen nok til å unngå alvorlige følger av klimaendringene, mener ledende norske klimaforskere. De ber om radikal politikk.
Tirsdag 9. oktober 2018
SNAUT: Skal vi unngå en klimakatastrofe, må vi halvere verdens utslipp innen 2030, fastslår FNs klimapanel i ny rapport. Norge nøyer seg med et klimakutt på 11,5 prosent.

Klassekampen benytter informasjons­kapsler (cookies) så vi kan gi deg bedre service, og for å holde styr på om du er logget inn på våre tjenester. Du kan lese mer om vår bruk av informasjons­kapsler her.

Lukk