Fredag 15. oktober 2010
Ny samling i sentrum
SAMLING: Topp-politikere fra KrF, Venstre og Sp etablerer et nytt, for­malisert samarbeid i Stortinget. - En politiker som ikke kan ri to hester, har ingenting i manesjen å gjøre, sier Sps Margaret Hillestad.

Neste uke samles stortingsgruppene til KrF, Venstre og Senterpartiet til møte i «Forum for sentrumspolitikk». Der skal sentrumspolitikerne diskutere mulighetene for «langsiktig samarbeid i sentrum» og erfaringene fra det forrige regjeringssamarbeidet mellom sentrumspartiene.


Dermed skal Senterpartiet stortingsrepresentanter diskutere «langsiktig samarbeid» med KrF og Venstre samtidig som partiet sitter i regjering med SV og Arbeiderpartiet. Også partiets nestleder Trygve Slagsvold Vedum er invitert til møtet.


Tar opp tråden fra 90-tallet


Forrige gang sentrumspartiene møttes i «Forum for sentrumspolitikk» var på begynnelsen av 90-tallet. Den gang ble resultatet av den langvarige tilnærmingen partiene imellom sentrumsregjeringen, som mange fortsatt regner som høydepunktet i sentrums politiske historie.


Margaret Hillestad, som er leder for Senterkvinnene og tidligere leder for Oslo Sp, er en av dem som har tatt initiativ til «Forum for sentrumspolitikk». Hun bekrefter at inspirasjonen kommer fra sentrumssamarbeidet på begynnelsen av 90-tallet.


- «Forum for sentrumspolitikk» har ligget dødt lenge, men nå ønsker vi å ta opp igjen tråden derfra. Mange av oss er redd for at vi er i ferd med å få et slags topartisystem i Norge, og ønsker å diskutere hvilke synspunkter vi har til felles i sentrum, sier Hillestad.


På møtet blir en samtale om sentrums historie, blant annet tre av de gamle heltene fra 90-tallet, tidligere statsminister Kjell Magne Bondevik, tidligere Sp-leder Johan J. Jakobsen og tidligere Venstre-statsråd Torild Skogsholm skal samtale om foranledningen til og forutsetningene for sentrumsregjeringens dannelse i 1997 og betydningen av et nært tillitsforhold mellom de tre partienes ledelse. Nettopp lederskifter først i Venstre og nå i KrF kan være medvirkende til at sentrumspartiene nå finner sammen igjen. Sp-historiker Roar Madsen mener personkjemien mellom partitoppene er avgjørende for samarbeidet i sentrum.


- Tillitsforholdet mellom partilederne var helt utslagsgivende på 90-tallet. Nå er slike personlige tillitsforhold enda viktigere, ettersom partiene ikke har samarbeidet i nær forhistorie. Det oppstår ikke et vakuum, men som et resultat av stadig kontakt partiene imellom. EU-kampen var i denne sammenheng veldig viktig på 90-tallet.


- Må ri to hester samtidig


Hillestad understreker at formålet ikke er å undergrave den rødgrønne regjeringen, og sier hun ikke synes det er rart at Senterpartiet etablerer et formelt samarbeid i sentrum samtidig som de sitter i en rødgrønn regjering.


- Hvis en politiker ikke kan ri to hester samtidig, har han ingenting i manesjen å gjøre. Man må kunne diskutere politikk og skape allianser, uten at dermed skal handle om regjeringskonstellasjoner.


Frykter «topartisystem»


Foranledningen for «Forum for sentrumspolitikk» er at alle de tre sentrumspartiene sliter på meningsmålingene. Venstre falt under sperregrensen ved forrige valg, og både KrF og Senterpartiet vaker farlig nær på flere målinger. På Klassekampens partibarometer for oktober får de tre sentrumspartiene en samlet oppslutning på 12,6 prosent. Hillestad frykter at sentrums politiske død vil føre til et slags «topartisystem».


- Det tette samarbeidet i sentrum var sentralt på midten av 90-tallet, men falt litt i fisk da KrF og Venstre gikk i regjering med Høyre i 2001. Demokratiet har godt av at flere partier sitter på Stortinget. Når sentrumspartiene nå sliter, kan det være bra å ta opp det vi har til felles.


Samarbeidet i sentrum har ikke vært like tett de siste ti årene som det var på nittitallet. Men nå kan det se ut til at sentrumspartiene igjen nærmer seg hverandre. Tidligere denne uka skrev Klassekampen om at Sp-politiker Ola Borten Moe som eneste rødgrønne representant er invitert for å diskutere det verdikonservative prosjektet sammen ­med representanter for de borgerlige partiene.


Roar Madsen mener det finnes en felles aversjon mot venstre- og høyresida i alle de tre sentrumspartiene.


- Aller sterkest er det i Sp. Der finner du en tradisjonell, konservativ tendens som er skeptiske til venstresida. Samtidig er det en klar avvisning av markedsliberalismen i store deler av partiet.

Artikkelen er oppdatert: 22. oktober 2013 kl. 10.37
Fredag 19. oktober 2018
MOT: Togtrafikken i nord og vest skal på anbud. Men om Sp og Ap får viljen sin kan det bli full stans i prosessen.
Torsdag 18. oktober 2018
ADVARER: Trusselen om et «uskikkelig» Frp i opposisjon kan ikke bety at Frp skal sitte i regjering til evig tid, sier Knut Arild Hareide. Samtidig advarer han Erna Solberg mot å legge seg opp i KrFs veivalg.
Onsdag 17. oktober 2018
VINN-VINN: Uansett hva KrF velger, vil Frp vinne på det, mener flere i Frp. – Vi er relativt gode på å være i opposisjon, sier Per-Willy Amundsen.
Tirsdag 16. oktober 2018
UT: 260 par har blitt nektet opphold i Norge siden 2017 på grunn av regler mot tvangsekteskap. Også frivillige ekteskap rammes, innrømmer Utlendingsnemnda.
Mandag 15. oktober 2018
OPP: Fra 2016 til 2017 gikk lederlønna i 40 statseide selskaper opp med 6,5 prosent i snitt. Nå tjener lederne i snitt 2,7 millioner kroner i året.
Lørdag 13. oktober 2018
MENNESKEFISKAR: Leiarar for misjonsorganisasjonane Normisjon og Troens Bevis trur KrF vil få mest gjennomslag i eit samarbeid med Ap og Sp.
Fredag 12. oktober 2018
PÅ RANDEN: KrFs veivalg splitter KrF Kvinner. Oddbjørg Minos, som trolig overtar som kvinneleder før partiets skjebnemøte, vil ikke si hvor hun står.
Torsdag 11. oktober 2018
NIX: Kjersti Toppe mener helseminister Bent Høie (H) utviser «forakt for Stortinget» når han trosser et klart flertalls­vedtak fra Stortinget.
Onsdag 10. oktober 2018
BEKYMRET: Vi kommer neppe til å klare å begrense oppvarmingen nok til å unngå alvorlige følger av klimaendringene, mener ledende norske klimaforskere. De ber om radikal politikk.
Tirsdag 9. oktober 2018
SNAUT: Skal vi unngå en klimakatastrofe, må vi halvere verdens utslipp innen 2030, fastslår FNs klimapanel i ny rapport. Norge nøyer seg med et klimakutt på 11,5 prosent.

Klassekampen benytter informasjons­kapsler (cookies) så vi kan gi deg bedre service, og for å holde styr på om du er logget inn på våre tjenester. Du kan lese mer om vår bruk av informasjons­kapsler her.

Lukk