Mandag 21. desember 2009
- Et arbeidsuhell
VISSTE IKKE: De rødgrønne har vedtatt et budsjett med 30 prosent kutt i støtten til kvinneorganisasjonene uten at noen ansvarlige politikere har vært klar over det.

- Et arbeidsuhell fra en nybegynner.


- Dette er ganske pinlig.


Slik svarer stortingsrepresentant og medlem i familie- og kulturkomiteen Gina Barstad (SV) når Klassekampen gjør henne oppmerksom på at tilskuddspotten som blant annet Kvinnefronten, Kvinnegruppa Ottar, Norges Bygdekvinnelag og Norsk Kvinnesaksforening søker drift- og aktivitetsstøtte fra, er kuttet med 31 prosent for 2010.


Det er en relativt liten pott som i 2009 var på 3,7 millioner, og som sikrer livsgrunnlaget til 13 organisasjoner som jobber politisk innen feltene familie og likestilling. For 2010 vil denne potten være redusert til 2,5 millioner.


Ingen begrunnelse


«Arbeidsuhellet» skjedde i forrige uke da Stortinget vedtok budsjettet fra Barne- og likestillingsdepartementet. Budsjettet var behandlet i familie- og kulturkomiteen uten at denne potten var oppe til diskusjon.


- Var du klar over at departementet hadde innstilt på kutt, Gina Barstad?


- Nei jeg var ikke klar over at vedtaket innebar kutt til de organisasjonene. Det har på ingen måte vært min intensjon, og jeg skjønner veldig godt hvis de er sinte og frustrerte, sier Barstad.


Hun er vara for likestillingsminister Audun Lysbakken på Stortinget, og har bakgrunn fra kvinnebevegelsen i Bergen, hvor hun blant annet gjennom arbeid med den internasjonale kvinnedagen 8. mars, har samarbeidet nært med både Kvinnefronten og kvinnegruppa Ottar.


Heller ikke ansvarlig statsråd Audun Lysbakken eller den politisk ledelsen i departementet var klar over kuttene.


- Dette kuttet er ikke blitt påpekt for oss før nå. Den forrige politiske ledelsen lagde budsjettet. Vi har jobbet med det gjennom stortingsbehandlingen, og der har det ikke blitt tatt opp som en problemstilling, sier statssekretær Henriette Westrin til Klassekampen.


- Hva vil dere gjøre med det framover?


- Fram mot budsjettbehandlingen i 2011 vil vi gå igjennom den økonomiske situasjonen til alle organisasjoner som har sin hovedfinansiering gjennom midler fra oss, sier Westrin.


- Bør skamme seg


Klassekampen har forsøkt via kommunikasjonsavdelingen i Barne- og familiedepartementet å få en begrunnelse for kuttet fra noen i embetsverket som har jobbet med budsjettet under den forrige ministeren Anniken Huitfeldt. Vi ble lovet en begrunnelse fra politisk ledelse, men Henriette Westrin hadde ingen begrunnelse å gi.


- Vi har ikke noe mer å si om saken, sier hun til Klassekampen.


Stortingsrepresentant Gina Barstad sier til Klassekampen at «det hadde vært veldig fint om kvinneorganisasjonene selv visste at det kom et kutt.


- Men jeg tar gjerne et møte med dem også i etterkant. Jeg regner med at de har nummeret mitt, og døra mi står alltid åpen for kvinneaktivister, sier Barstad.


Klassekampen ble varslet om kuttet av leder i Norsk Kvinnesaksforening Torild Skard og leder av Kvinnegruppa Ottar, Ane Stø, som begge hadde oppdaget dette etter at budsjettet var vedtatt. Så ringte vi Kvinnefronten. Der kom nyheten som julekvelden på kjerringa.


- Jeg er helt sjokkert. Dette er virkelig utrolig, sier talskvinne for Kvinnefronten Torild Nustad.


Hun er overrasket over at de rødgrønne gjør dette kuttet samtidig med at de har satt lik lønn for likt arbeid på agendaen.


- Det er kvinnebevegelsen som har drevet fram kvinnepolitiske reformer. For å få gjennomført en likestillingspolitikk, må kvinnebevegelsene være sterke, sier Nustad.


Hun mener Lysbakken må gå hjem og skamme seg.


- Han bør sørge for at millionen, og vel så det, kommer på plass, sier Nustad.


Menn og fedre


Torild Skard leder landets eldste kvinneforening, Norsk Kvinnesaksforening, som fylte hundre år i år. I fjor mottok de 165.000 kroner i driftsstøtte. Mye tid og penger har gått med på å arrangere jubileum. Skard skulle ønske de hadde blitt varslet om at det kom et kutt.


Det var ikke lett å lese av budsjettposten at kuttet ville komme, fordi det ikke står noe om det i teksten. Noe av det som er nytt siden i fjor, er at det skal bevilges penger til en tiltaksplan for likestilling, levekår for lesbiske og homofile og vold i nære relasjoner i samarbeid med Sametinget. Muligens er det utgifter til dette tiltaket som har gått ut over kvinneorganisasjonene.


- Jeg synes det er utrolig nedslående at en rødgrønn regjering, som mener det er viktig å ha en aktiv offentlig likestillingspolitikk og aktive kvinneorganisasjoner, skjærer ned på bevilgningen til den eneste faktiske alminnelig bevilgningen for kvinnesaksorganisasjonene. Det blir desto mer uforståelig når man ser på den samme posten at støtten til menns arbeid for likestilling ikke er beskåret, sier Skard til Klassekampen.


Støtten til Reform - ressurssenter for menn økte i 2008, og denne økningen har fortsatt og vil fortsette også i 2010.


Ane Stø i Kvinnegruppa Ottar reagerer også på prioriteringen.


- Likestilling handler visst ikke om kvinner lenger. Det handler om menn og fedre. Det er nesten sånn at hvis fire mannfolk går sammen og lager en nettside om at mødre er noe herk, så får de to millioner, sier Stø, som i 2007 troppet opp på daværende likestillingsminister Karita Bekkemellems kontor med knapper og glansbilder for å vise hvor lite fornøyd de var med det lave driftstilskuddet.


- Det må vi vurdere å gjøre igjen, sier Stø.

Artikkelen er oppdatert: 22. oktober 2013 kl. 10.30
Torsdag 18. oktober 2018
ADVARER: Trusselen om et «uskikkelig» Frp i opposisjon kan ikke bety at Frp skal sitte i regjering til evig tid, sier Knut Arild Hareide. Samtidig advarer han Erna Solberg mot å legge seg opp i KrFs veivalg.
Onsdag 17. oktober 2018
VINN-VINN: Uansett hva KrF velger, vil Frp vinne på det, mener flere i Frp. – Vi er relativt gode på å være i opposisjon, sier Per-Willy Amundsen.
Tirsdag 16. oktober 2018
UT: 260 par har blitt nektet opphold i Norge siden 2017 på grunn av regler mot tvangsekteskap. Også frivillige ekteskap rammes, innrømmer Utlendingsnemnda.
Mandag 15. oktober 2018
OPP: Fra 2016 til 2017 gikk lederlønna i 40 statseide selskaper opp med 6,5 prosent i snitt. Nå tjener lederne i snitt 2,7 millioner kroner i året.
Lørdag 13. oktober 2018
MENNESKEFISKAR: Leiarar for misjonsorganisasjonane Normisjon og Troens Bevis trur KrF vil få mest gjennomslag i eit samarbeid med Ap og Sp.
Fredag 12. oktober 2018
PÅ RANDEN: KrFs veivalg splitter KrF Kvinner. Oddbjørg Minos, som trolig overtar som kvinneleder før partiets skjebnemøte, vil ikke si hvor hun står.
Torsdag 11. oktober 2018
NIX: Kjersti Toppe mener helseminister Bent Høie (H) utviser «forakt for Stortinget» når han trosser et klart flertalls­vedtak fra Stortinget.
Onsdag 10. oktober 2018
BEKYMRET: Vi kommer neppe til å klare å begrense oppvarmingen nok til å unngå alvorlige følger av klimaendringene, mener ledende norske klimaforskere. De ber om radikal politikk.
Tirsdag 9. oktober 2018
SNAUT: Skal vi unngå en klimakatastrofe, må vi halvere verdens utslipp innen 2030, fastslår FNs klimapanel i ny rapport. Norge nøyer seg med et klimakutt på 11,5 prosent.
Mandag 8. oktober 2018
DYRT: Nye skatter og avgifter koster familier titusener, viser Senterpartiets regnestykke. I dag legger regjeringen fram nye skattekutt til de rikeste.

Klassekampen benytter informasjons­kapsler (cookies) så vi kan gi deg bedre service, og for å holde styr på om du er logget inn på våre tjenester. Du kan lese mer om vår bruk av informasjons­kapsler her.

Lukk