Lørdag 5. desember 2009
Krever «change» av Obama
Samler: Når Barack Obama kommer til Oslo for å motta Nobelkomiteens hyllest, vil gatene fylles av demonstranter som krever «change».

- Per dags dato er ikke Barack Obama fredsprisen verdig. Han har fått den veldig tidlig, den må forplikte til videre politisk handling, sier Hedda Langemyr, daglig leder i Norges Fredsråd.


Sammen med over 20 andre organisasjoner mobiliserer de nå til en massiv markering for fred, og for en ny amerikansk utenrikspolitikk. Alliansen venter seg tusenvis av demonstranter torsdag.


- Obama kommer for å få fredsprisen, samtidig som han er ansvarlig for to kriger og er sittende president for verdens største militærmakt. Det er på sin plass å ha en fredsdemonstrasjon som ikke bare er hyllest, men kommer med krav, sier Mari Eifring i Hent Soldatene Hjem.


Obamas slagord


Obama ble valgt til president på en bølge av optimisme og ønsker om politisk endring i USA, etter åtte år med George W. Bush og de neokonservative ved makta. Slagordene og talene hans om «change we can believe in» tente titusener av aktivister. Og nettopp den samme retorikken vil fredsdemonstrantene nå konfrontere Obama med, når han skal motta fredsprisen. Til den store markeringen har demonstrantene vridd på fire kjente Obama-formuleringer, for å formulere krav om ny politisk retning:


* Change: Stop the War in Afghanistan!


* Yes We Can: Control Arms Trade


* Hope: No Nukes!


* A New Dawn: Stop the Israeli Settlements!


- Vi ønsker oss en forpliktende plan for uttrekking av de vestlige styrker fra Afghanistan, et regelverk som hindrer spredning av konvensjonelle våpen, konkret atomnedrustning, og amerikansk press for avvikling av bosettinger på Vestbredden, sier leder i Fredsinitiativet Benjamin Endré Larsen.


Opptrapping


Det provoserer fredsaktivistene at Obama en drøy uke før han skal motta den prestisjefylte fredsprisen kunngjorde en storstilt opptrapping av USAs styrkebidrag til krigen i Afghanistan. 30.000 nye soldater har Obama sagt han skal sende, i et forsøk på å komme på offensiven mot de ulike motstandsbevegelsene. Eifring sier det viser behovet for forandring.


- Han har snakket mye om forandring, og fikk fredsprisen fordi Nobelkomiteen sier han er et symbol for fred og håp, men en uke før han får fredsprisen trapper han opp krigen i Afghanistan. Det gjør det enda viktigere at dette blir en stor demonstrasjon, og at folk viser at vi vil ha slutt på krigen og forpliktende tiltak for fred.


Selvstendig Norge


Blant trekkplastrene for demonstrasjonen er den amerikanske fredsaktivisten Cindy Sheehan, som ble verdensberømt da hun slo opp leir utenfor president Bush sitt landsted i protest mot krigen i Irak. Men selv om fokuset i demonstrasjonen er på Obama og amerikansk politikk, håper arrangørene den også kan påvirke norsk politikk.


- Det har nylig vært en meningsmåling som viste et stemningsskifte i Norge. Et flertall mener at de norske styrkene bør trekkes ut i løpet av ett år. Vi håper at dette kan være en kime til en større debatt i den norske opinionen om Norge bør ha en mer selvstendig Afghanistan-politikk enn den vi fører i dag, sier Larsen.


- Hva mener du med «mer selvstendig»?


- Så lenge vi deltar innenfor Isaf-paraplyen i Afghanistan blir strategien og premissene for de norske styrkene lagt av Isaf, og der har vi en veldig liten stemme.


Fredelig


I gata mellom Stortinget og Grand Hotel, der Obama skal bo, er det allerede stint av amerikansk sikkerhetspersonale. Politiet har også lovet sterkt oppbud og tungt sikkerhetsopplegg rundt presidentbesøket. Forrige gang en amerikansk president gjestet landet var da Bill Clinton var i Norge i 1999. Den gangen gikk politiet svært hardt til verks overfor demonstrantene. Eifring håper politiet ikke har tenkt å skape drama under torsdagens demonstrasjon.


- Politiet overdriver veldig. De har demonstrert sine nye panserbiler og gitter, og lager et skremselsbilde. Ser man på de store demonstrasjonene som har vært i Norge, har de aller fleste gått fredelig for seg. Det er ingen grunn til at det ikke skal gå fint nå også. Dette skal være en fredelig demonstrasjon, og vi skal ha fokus på budskapet og kravene, sier hun.


Larsen sier at alle signaler arrangørene har fått fra de tilsluttede miljøene tyder på at demonstrasjonen vil gå fredelig for seg.


- Jeg håper dette blir utgangspunkt for danningen av en internasjonal opinion som presser Obama til å gjennomføre fredspolitikken han har lovet, sier Langemyr.

Artikkelen er oppdatert: 22. oktober 2013 kl. 10.28
Tirsdag 16. oktober 2018
UT: 260 par har blitt nektet opphold i Norge siden 2017 på grunn av regler mot tvangsekteskap. Også frivillige ekteskap rammes, innrømmer Utlendingsnemnda.
Mandag 15. oktober 2018
OPP: Fra 2016 til 2017 gikk lederlønna i 40 statseide selskaper opp med 6,5 prosent i snitt. Nå tjener lederne i snitt 2,7 millioner kroner i året.
Lørdag 13. oktober 2018
MENNESKEFISKAR: Leiarar for misjonsorganisasjonane Normisjon og Troens Bevis trur KrF vil få mest gjennomslag i eit samarbeid med Ap og Sp.
Fredag 12. oktober 2018
PÅ RANDEN: KrFs veivalg splitter KrF Kvinner. Oddbjørg Minos, som trolig overtar som kvinneleder før partiets skjebnemøte, vil ikke si hvor hun står.
Torsdag 11. oktober 2018
NIX: Kjersti Toppe mener helseminister Bent Høie (H) utviser «forakt for Stortinget» når han trosser et klart flertalls­vedtak fra Stortinget.
Onsdag 10. oktober 2018
BEKYMRET: Vi kommer neppe til å klare å begrense oppvarmingen nok til å unngå alvorlige følger av klimaendringene, mener ledende norske klimaforskere. De ber om radikal politikk.
Tirsdag 9. oktober 2018
SNAUT: Skal vi unngå en klimakatastrofe, må vi halvere verdens utslipp innen 2030, fastslår FNs klimapanel i ny rapport. Norge nøyer seg med et klimakutt på 11,5 prosent.
Mandag 8. oktober 2018
DYRT: Nye skatter og avgifter koster familier titusener, viser Senterpartiets regnestykke. I dag legger regjeringen fram nye skattekutt til de rikeste.
Lørdag 6. oktober 2018
FEIL MEDISIN: – Jeg registrerer at det ikke har vært et svar for Venstre å gå inn i regjering med Frp, sier KrF-leder Knut Arild Hareide om den historisk dårlige Venstre-målingen.
Fredag 5. oktober 2018
KUTT: Utdeling av overdosemotgiften Nalokson kan ryke hvis ikke overdosearbeidet får mer penger, advarer Helsedirektoratet. Helsearbeidere, rusorganisasjoner og brukere mener liv vil gå tapt.

Klassekampen benytter informasjons­kapsler (cookies) så vi kan gi deg bedre service, og for å holde styr på om du er logget inn på våre tjenester. Du kan lese mer om vår bruk av informasjons­kapsler her.

Lukk