Lørdag 30. september 2006
Poetisk byggmester
Helge Rykkja har vært poet i 40 år, og lokalpolitiker i 12. Nå dikter han om plan- og bygningsloven – med 52 kameratslige oppfordringer.

Kragerø bygningsråd har en nestleder fra Rød Valgallianse, som i flere tiår har sendt ut diktbøker – noen ganger med inspirasjon fra samme bygningsråd. Den nye boka til Helge Rykkja, «bjørka til Dahl», er nettopp en slik bok, utstyrt med oppfordringer til leseren skrevet i imperativ, også kalt bydeform.

Komplett utstyrt med utropstegn står de som 52 korte beskjeder til leseren gjennom hele boka: «Tenk på samvitet!». «Les om insekt!». «Besøk Nasjonalgalleriet!». «Spør ein toåring!»

– Jeg tenkte jeg skulle åpne diktene med en luke hvor en mulig moral kunne leses, av og til spøkefullt, av og til i alvor det diktet sier, forteller poeten til Klassekampen.

Ekstra oppmuntrende

Etter 40 års forfatterskap – og en lang rekke år som lærer – føler Rykkja sterkt slektskap med den unge generasjonen forfattere. I 1966 sendte Rykkja ut debuten BOK på Kommet forlag – Helge Rykkja og Jan Erik Volds eget forlag. To år senere ble dikt av Rykkja sitert som advaring fra Stortingets talerstol. På den tida var han også med i tidsskriftet Profil.

I likhet med flere mener Rykkja å se at unge forfatterne i dag griper tilbake til 60-tallets ønsker for kunsten. Sjangergrenser skubbes på, eksperimenter gjenopptas. Som den danske forfatteren Jørgen Leth har sagt det i sitt tilbakeblikk: «Vi ville at alt skulle flytte på seg».

– Det beskriver nøyaktig følelsen jeg hadde i 60-årene, og har i dag. Det samme skjer igjen: Fra at Kulturrådets bevilgninger styrer sjangere, fordi forlagene er livredde for å falle mellom to stoler, beveger nå de fleste forfattere seg mellom sjangere – og blander drama, lyrikk, essay – også en blanding av billedkunst og litteratur. Det samme skjer i kunsten som i litteraturen som i musikken, sier Rykkja.

Han ser den tidlige oppblomstringen av postmodernismen på 60-tallet var et angrep på autoritære strukturer:

– Jeg ser mye positivt i den samme måten å angripe ting på i dag, det blir mer antiautoritært igjen. For eksempel var arbeiderkollektivene veldig kompakte og maskuline før, nå ser man at folk har forskjellig ståsted: noen er flerkulturelle, andre er kvinner – også bygger man på det. Atmosfæren på 2000-tallet har vært ekstra oppmuntrende.

Åh, golf

Rykkja mener lyrikk og arkitektur har flere paralleller. Det var kanskje ingen tilfeldighet at poeten havnet i bygningsrådet.

– Det bygges veldig mye i Norge: sentralt plasserte dyre boliger, fritidshus- og hytter – og den norske tradisjonen for frie passasjer, allmannaretten og det norske friluftslivet møter disse privatiserte konstruksjonene. Innen poesien er det også store eiere og konstruksjoner – og et spørsmål om hvor den store felleseiendommen blir av. For lyrikk bygger på det norske språket og gjør noe med vår måte å oppleve verden på, gjennom formuleringer i språket, sier Rykkja.

– Andre lokalpolitikere forteller at de må behandle søknader om landingsplasser for private helikoptre?

– Vi har noen saker om det, vi også. Kragerø har så stor skjærgård, så mange øyer med bosatte, skoler og alt, at det er mye å behandle. En rekke instanser stogger de verste lokalpolitiske interessene som bare vil ha raske inntekter for seg selv: ankemuligheter, klageadgang, fylkesmannnen.

Men det stagger kanskje ikke tidsånden. I «bjørka til Dahl» skriver Rykkja om tepper på tepper av golfbaner: «På verda sin aller/ nordlegaste i Narvik, med 18 hol og fjell på fire/ kantar, stønna dei likevel åh»

– Da jeg kom inn i lokalpolitikken, var miljø viktigere i valgkampen enn både innvandring og skatt. Jeg ser på boka mi som et innlegg for miljøtenkning, når allmennretten og fellesskapstanken blir satt til side av private konstruksjoner.

Tett trilogi

I den to år gamle Rykkja-boka «Slutningar til knes» står det en liten hymne til etat- og rådsutvalgenes redskap skjemaet: «Fli meg eit skjema/ før sola går ned/ O fli meg. Så eg kan få fred, få fred (...) Skjema, o skjema! Fli meg det no (...) Fli meg, så legg eg det ved». For den som ikke er stø i nynorsk: Fli betyr gi, rekk meg, lang over.

– Du har vært innom problemstillingene før?

– Ja, hvis det er en nær sammenheng mellom poesi og arkitektur, så kommer man tilbake til sånne forbindelser når man er i bransjen i 40 år. Jeg ser på den nye boka som siste del av en trilogi

Den har sin forlengelse: På nettstedet helgerykkja.com kan leserne finne ikke bare kommentarer til andre forfatterskap og aktuelle problemstillinger, men også stoff som viderefører bøkene:

– Jeg ser på nettstedet som en integrert del av forfatterskapet, sier Rykkja.

Rak rygg

Rykkjas diktsamling «Eit hus mellom andre» (2003) som også inngår i trilogien, innledes med ord fra far til sønn: en påskjønning for at han er så rakrygga. «Å være rakrygga,» står det i boka «er vanskeleg, eg tar treningsstudio til hjelp og held meg til eit lite parti på venstresida.»

– Jeg har holdt meg ved de politiske grytene i lang tid, og lært over mange år at demokratiet er veldig sammensatt. De sosialistiske revolusjonene har lagt for lite vekt på jussen, som er en eneste lang prosess for å komme fram til rett og galt. Plan- og bygningsloven brukes ikke av folk i mørke kapper og hvite parykker som studerer skriften på sitt lønnkammer, det dreier seg om deltakelse. Jeg kom inn i politikken fordi jeg ville ha deltakelse, sier Rykkja.

Og han understreker det igjen:

– Deltakelse.

Artikkelen er oppdatert: 22. november 2007 kl. 19.37
Fredag 17. august 2018
Flere forskere mener pressen har spekulert for mye i Sandberg-saken. – Spekulasjoner hører hjemme i private samtaler, sier Elisabeth Eide.
Torsdag 16. august 2018
Mari Skurdal er ansatt som Klassekampens nye ansvarlige redaktør. Hun varsler at hun vil løfte utenriks- og kommentar­stoffet i avisa.
Onsdag 15. august 2018
God kjønnsbalanse til tross: Menn diskuterer teknologi og økonomi, mens kvinner diskuterer omsorg, abortlov og metoo under Arendalsuka.
Tirsdag 14. august 2018
Arendalsuka gjenskaper forskjellene i det norske lobby-systemet, ifølge en ny rapport.
Mandag 13. august 2018
Dansk Folkeparti har lansert en egen nettavis. Frp sier de ville gjort det samme om de hadde ressursene.
Lørdag 11. august 2018
På ett år har seks ansatte ved norske kunstutdanninger mistet jobben eller sagt opp etter varsler om seksuell trakassering. Er kunstskolene verst i klassen?
Fredag 10. august 2018
– Pengemakten må ikke få skyve maktbalansen i samfunnet, advarer Martin Kolberg (Ap). Han frykter at høyresida er i ferd med å vinne kampen om tankene.
Torsdag 9. august 2018
Vektere leid inn til Øyafestivalen har skift på opptil 13 timer flere dager i strekk.
Onsdag 8. august 2018
Tenketanker får mye pressedekning, men blir knapt nevnt på Stortinget. – De rører sjelden ved den politiske virkeligheten, hevder Torgeir Knag Fylkesnes (SV).
Tirsdag 7. august 2018
Mens Civita gjør storeslem i mediene, prøver konkurrentene å øve innflytelse på andre måter. – Ideene er viktigst, sier Manifest-leder Magnus E. Marsdal.

Klassekampen benytter informasjons­kapsler (cookies) så vi kan gi deg bedre service, og for å holde styr på om du er logget inn på våre tjenester. Du kan lese mer om vår bruk av informasjons­kapsler her.

Lukk