Tirsdag 18. mai 2004
Får intern støtte
En håndfull RV-ere tar nå initiativ til et opprop for å stanse eksklusjonsvedtaket mot Hans Olav Brendberg.En håndfull RV-ere tar nå initiativ til et opprop for å stanse eksklusjonsvedtaket mot Hans Olav Brendberg.

Et enstemmig arbeidsutvalg i Rød Valgallianses ledelse gikk i forrige uke inn for å ekskludere medlemmet Hans Olav Brendberg for å ha spredd rasistiske og antisemittiske holdninger i strid med partiets politiske grunnsyn.Nå stiller en håndfull partikolleger i RV seg i spissen for en kampanje mot eksklusjonsprosessen. «La debatten gå – trekk eksklusjonsforslaget mot Hans Olav Brendberg» heter oppropet.«Han er ikke rasist, og oppfordrer ikke til hat eller forfølgelse mot noen etnisk gruppe. Han har gjort et stort og i RV-sammenheng unikt arbeid, ved å bringe fram stoff som er lite kjent for de fleste av oss om sammenhenger mellom før-sionistisk jødisk historie og religion på den ene sida, og sionisme og israelsk/jødisk politikk og mentalitet på den andre sida» heter det i oppropsteksten.Også sak i AKPInitiativtakerne er Trond Andresen (Trondheim), Elisabeth Aurdahl (Bærum), Asgeir Bell (Sandnes), Wenche Blomberg (Oslo), Turid Brendberg (Mo i Rana), Erik Haugan (Stord), Roar Madsen (Trondheim) og Leiv Olsen (Stavanger). Asgeir Bell, som ved siden av landsstyreverv i RV også er nestleder i AKP, møter problemstillingen med hvordan Brendbergs synspunkter skal håndteres i begge partier. Brendberg er også aktiv i AKP, og dette partiets sentralstyre gjorde i desember et vedtak som tok klar avstand fra Brendbergs virke, der han i klare ordelag ble anklaget for å spre antisemittisme. AKP fristilte sine medlemmer til å si hva de vil om saken inntil den eventuelt konkluderes, noe som først kan skje på et landsmøte.– «Lesverdige» teksterI oppropet som nå sirkulerer i Rød Valgallianse, heter det at Brendbergs uttalelser om jøder ikke har skadet RV som parti. Underskriverne sier på den ene side at mye av det Brendberg har formidlet er skrevet av andre (Israel Shamir), som står langt unna RV politisk, uten at dette rokker ved at arbeidene er «lesverdige».I oppropet heter det også: «Brendberg har hevdet offentlig (basert på omfattende dokumentasjon) at den jødiske lobbyen i USA har makt og innflytelse over USAs Midtøsten-politikk. Kritikerne i RV mener i stedet at det korrekte er at denne politikken i avgjørende grad bestemmes av USAs imperialistiske interesser (olje, m.m.). Men det første standpunktet deles av mange respekterte og godt orienterte analytikere, og av sionister utafor og innafor Israel… Skal det bli så trangt i RV at slikt må være forbudt?»

Et enstemmig arbeidsutvalg i Rød Valgallianses ledelse gikk i forrige uke inn for å ekskludere medlemmet Hans Olav Brendberg for å ha spredd rasistiske og antisemittiske holdninger i strid med partiets politiske grunnsyn.Nå stiller en håndfull partikolleger i RV seg i spissen for en kampanje mot eksklusjonsprosessen. «La debatten gå – trekk eksklusjonsforslaget mot Hans Olav Brendberg» heter oppropet.«Han er ikke rasist, og oppfordrer ikke til hat eller forfølgelse mot noen etnisk gruppe. Han har gjort et stort og i RV-sammenheng unikt arbeid, ved å bringe fram stoff som er lite kjent for de fleste av oss om sammenhenger mellom før-sionistisk jødisk historie og religion på den ene sida, og sionisme og israelsk/jødisk politikk og mentalitet på den andre sida» heter det i oppropsteksten.
Også sak i AKPInitiativtakerne er Trond Andresen (Trondheim), Elisabeth Aurdahl (Bærum), Asgeir Bell (Sandnes), Wenche Blomberg (Oslo), Turid Brendberg (Mo i Rana), Erik Haugan (Stord), Roar Madsen (Trondheim) og Leiv Olsen (Stavanger). Asgeir Bell, som ved siden av landsstyreverv i RV også er nestleder i AKP, møter problemstillingen med hvordan Brendbergs synspunkter skal håndteres i begge partier. Brendberg er også aktiv i AKP, og dette partiets sentralstyre gjorde i desember et vedtak som tok klar avstand fra Brendbergs virke, der han i klare ordelag ble anklaget for å spre antisemittisme. AKP fristilte sine medlemmer til å si hva de vil om saken inntil den eventuelt konkluderes, noe som først kan skje på et landsmøte.
– «Lesverdige» teksterI oppropet som nå sirkulerer i Rød Valgallianse, heter det at Brendbergs uttalelser om jøder ikke har skadet RV som parti. Underskriverne sier på den ene side at mye av det Brendberg har formidlet er skrevet av andre (Israel Shamir), som står langt unna RV politisk, uten at dette rokker ved at arbeidene er «lesverdige».I oppropet heter det også: «Brendberg har hevdet offentlig (basert på omfattende dokumentasjon) at den jødiske lobbyen i USA har makt og innflytelse over USAs Midtøsten-politikk. Kritikerne i RV mener i stedet at det korrekte er at denne politikken i avgjørende grad bestemmes av USAs imperialistiske interesser (olje, m.m.). Men det første standpunktet deles av mange respekterte og godt orienterte analytikere, og av sionister utafor og innafor Israel… Skal det bli så trangt i RV at slikt må være forbudt?»

Artikkelen er oppdatert: 22. november 2007 kl. 19.26
Onsdag 17. oktober 2018
VINN-VINN: Uansett hva KrF velger, vil Frp vinne på det, mener flere i Frp. – Vi er relativt gode på å være i opposisjon, sier Per-Willy Amundsen.
Tirsdag 16. oktober 2018
UT: 260 par har blitt nektet opphold i Norge siden 2017 på grunn av regler mot tvangsekteskap. Også frivillige ekteskap rammes, innrømmer Utlendingsnemnda.
Mandag 15. oktober 2018
OPP: Fra 2016 til 2017 gikk lederlønna i 40 statseide selskaper opp med 6,5 prosent i snitt. Nå tjener lederne i snitt 2,7 millioner kroner i året.
Lørdag 13. oktober 2018
MENNESKEFISKAR: Leiarar for misjonsorganisasjonane Normisjon og Troens Bevis trur KrF vil få mest gjennomslag i eit samarbeid med Ap og Sp.
Fredag 12. oktober 2018
PÅ RANDEN: KrFs veivalg splitter KrF Kvinner. Oddbjørg Minos, som trolig overtar som kvinneleder før partiets skjebnemøte, vil ikke si hvor hun står.
Torsdag 11. oktober 2018
NIX: Kjersti Toppe mener helseminister Bent Høie (H) utviser «forakt for Stortinget» når han trosser et klart flertalls­vedtak fra Stortinget.
Onsdag 10. oktober 2018
BEKYMRET: Vi kommer neppe til å klare å begrense oppvarmingen nok til å unngå alvorlige følger av klimaendringene, mener ledende norske klimaforskere. De ber om radikal politikk.
Tirsdag 9. oktober 2018
SNAUT: Skal vi unngå en klimakatastrofe, må vi halvere verdens utslipp innen 2030, fastslår FNs klimapanel i ny rapport. Norge nøyer seg med et klimakutt på 11,5 prosent.
Mandag 8. oktober 2018
DYRT: Nye skatter og avgifter koster familier titusener, viser Senterpartiets regnestykke. I dag legger regjeringen fram nye skattekutt til de rikeste.
Lørdag 6. oktober 2018
FEIL MEDISIN: – Jeg registrerer at det ikke har vært et svar for Venstre å gå inn i regjering med Frp, sier KrF-leder Knut Arild Hareide om den historisk dårlige Venstre-målingen.

Klassekampen benytter informasjons­kapsler (cookies) så vi kan gi deg bedre service, og for å holde styr på om du er logget inn på våre tjenester. Du kan lese mer om vår bruk av informasjons­kapsler her.

Lukk