Mørk dag for ytringsfrihet

Fredag stanset tyske myndigheter en propalestinsk konferanse i Berlin. Den var arrangert av venstreorienterte organisasjoner, propalestinske studentforeninger og den tidligere greske finansministeren Yanis Varoufakis sitt radikale prosjekt Diem25. Tyske føderale myndigheter sjekket flere talere på forhånd, med tanke på å nekte dem visum. De strenge tiltakene ble begrunnet med at offentlig sikkerhet og orden var i fare. Til avisa Tagesspiegel sa Berlin-politiker Iris Spranger fra sosialdemokratene at «grupper som prøver å forgifte vår sosiale sameksistens med antisemittisme og fiendtlighet mot Israel, må forvente konsekvenser». Tre talere fikk innreiseforbud før konferansen. De tre skal være nevnte Varoufakis, den britisk-palestinske legen Ghassan Abu Sittah, som nylig arbeidet på Gaza for Leger uten grenser, og den palestinske forfatteren og aktivisten Salman Abu Sitta.

Ifølge tyske medier skal så mange som 900 politifolk ha stått klare til å stanse konferansen ved minste overtredelse av de strenge restriksjonene hovedstadens myndigheter hadde lagt ned. Etter under to timer rykket politiet inn, skrudde av strømmen og stanset konferansen. Det var en videooverført tale av Salman Abu Sitta som ble den utløsende årsaken. Ettersom han hadde fått forbud mot politisk aktivitet under arrangementet, var det nok at den aldrende aktivistens ansikt dukket opp på en skjerm. Legen Sittah, som vi intervjuet forrige uke, forteller at han ble stanset og avhørt i flere timer på flyplassen i Berlin, før han ble sendt hjem til Storbritannia. Ifølge Tagesspiegel ble det i tillegg tatt ut 55 siktelser mot andre deltakere, blant annet for å fornærme og motarbeide politiet.

De strenge restriksjonene mot konferansen i Berlin er dypt bekymringsfulle. Uten bevisførsel brennemerker tyske myndigheter nå enkeltpersoner for deres meninger og nekter dem adgang til riket. Samtidig som den internasjonale domstolen ICJ gransker om Israel utfører et folkemord på Gaza, hindrer myndighetene i den tyske hovedstaden saken i å bli debattert på tysk jord.