Du kan bla til neste sideBla med piltastene

Portugals statsminister: – Enten gjør EU det som må gjøres, ellers er det slutt:

Eurosona trues på livet

SAMMEN, HVER FOR SEG: Beboere i Barcelona applauderer helsearbeidere fra balkongene sine sist søndag. Spania er et av landene som ble hardt rammet av EUs økonomiske grep etter finanskrisa i 2008. Nå strides landene om hvordan de økonomiske konsekvensene av koronakrisa skal løses.FOTO: EMILIO MORENATTI, AP/NTB SCANPIX Emilio Morenatti

TILTAK: Koronaepidemien river opp gamle sår fra eurokrisa. Nå vil 13 av 19 regjeringer i eurosona ha felles forpliktelser for å verne de svakeste landene mot katastrofe.

Norge har mer penger å kaste på en koronastrupet økonomi enn de fleste andre land. Men sammen har eurosonas 19 stater finansielle muskler til å dempe de enorme kostnadene av koronasjokket, mener Karel Lannoo, direktør i tankesmia CEPS i Brussel.

Ingeborg Eliassen og Harald Schumann i Investigate Europe og Jef Poortmans i Trends, Belgia, bidro i arbeidet med denne saken. Investigate Europe er et journalistkooperativ som består av reportere i land på tvers av kontinentet som samarbeider om felleseuropeiske tema. Eliassen er norsk medlem. Gruppa har støtte fra Fritt Ord og andre stiftelser, samt bidrag fra lesere.