Du kan bla til neste sideBla med piltastene

Kunstneren og verden: Komponist Ståle Kleiberg om formprosessene rundt ham og bevissthetens skapende potensial.

Natur og menneske

PAUL CÉZANNE, «GRAND PIN ET TERRE ROUGE»: Som den franske maleren sa: «Hva har vi til felles med et tre? Hvor ligger fellesnevneren mellom måten et furutre fremtrer på for meg og furuen slik den virkelig er?» FOTO: WIKIART

Direkte formidling av et følelsesinnhold er musikkens store styrke. Et brått aktuelt spørsmål er hvordan naturens skapende formprosesser påvirker den musikalske formprosessen.

Plutselig ble verden endret. Noen rammes knallhardt, andre lett, men ingen går helt fri. En dag vil krisen være over. Da vil vi vite uendelig mye mer om virusets egenskaper og opphav. Selv nå, midt i stormens øye, utvikles kunnskap i rasende fart. Veien mot vaksine blir kortere for hver dag som går. Det er en trøst. Men når dette er over, vil vi også sitte med dyrekjøpte erfaringer om hvilke økonomiske og sosiale konsekvenser pandemien fikk. Betyr det at vi også vil bli klokere? Vil denne lærdommen føre til at vi innretter verden på en mer fornuftig, mer bærekraftig og mer rettferdig måte? Det er lov å håpe!