Torsdag 12. mars 2020
KRISE: Overlege Mads Gilbert (til høyre) oppfordrer regjeringen og helseminister Bent Høie til å sette inn langt tyngre tiltak. Her fra en omvisning ved Universitetssykehuset i Tromsø i 2018. FOTO: RUNE STOLTZ BERTINUSSEN, NTB SCANPIX
Overlege Mads Gilbert vil ha langt strengere smittetiltak i de norske storbyene:
– Finn fram storslegga!
URO: Det er stor uro i Legeforeningen. Overlege Mads Gilbert foreslår at storbyene går sammen om langt strengere tiltak enn staten går inn for.

BEREDSKAP

Leger over hele Norge er nå alvorlig bekymret for koronaepidemien, og ikke minst for norske myndigheters respons på trusselen.

De siste dagene har en rekke smittevernleger, kommuneleger og sykehusleger uttrykt frustrasjon over det de mener er en treig og svak beredskap fra den norske regjeringens side.

Blant legene som nå reagerer, er Mads Gilbert. Han er overlege ved Akuttmedisinsk klinikk på Universitetssykehuset Nord-Norge.

Gilbert mener regjeringen «har sittet på gjerdet», og at norske helsemyndigheter «har en svært tilbakelent holdning» til epidemien:

– Nå må myndighetene ta ledelsen. Mitt budskap til statsministeren er: Finn fram storslegga, Erna.

Fakta

Virusutbrudd i Norge:

• I et scenario fra Folkehelseinstituttet (FHI) legges det til grunn at 2,2 millioner mennesker kan bli smittet av koronaviruset i Norge i løpet av det kommende året.

• FHI regner videre med at én av tre smittede vil bli syke. Det tilsvarer drøyt 733.000 personer.

• Instituttet regner med at tre prosent av de smittede vil trenge sykehusinnleggelse. I scenarioet tilsvarer det 22.000 personer.

• Det er så langt ikke rapportert om dødsfall på grunn av koronavirus eller sykdommen covid-19 i Norge.

Vil ha storby-initiativ

Gilbert mener at regjeringen har overlatt til lokale myndigheter å stanse epidemien. Han mener at kommunene må ta langt mer drastiske grep, dersom ikke regjeringen gjør det.

De aller fleste smittetilfellene befinner seg så langt i eller rundt storbyene, og Gilbert foreslår derfor et storbyinitiativ.

Han mener Oslo, Bergen, Trondheim, Stavanger, Kristiansand og Tromsø må gå sammen om å innføre strenge smitteverntiltak.

– Det bør skje i løpet av svært kort tid, sier Gilbert.

Han ønsker at byene følger etter Bergen, som har innført strenge tiltak. Bergen kommune varslet også i går at ferien kan bli inndratt for kommunalt ansatte i nød­etatene og helsevesenet.

Legeforeningen bekymret

Gilbert er ikke alene om å ytre sterk bekymring i offentligheten. I går gikk overlege Dag Jacobsen, som leder medisinsk intensivavdeling ved Ullevål sykehus, ut i NRK. Budskapet var at norske myndigheter setter inn for svake tiltak mot epidemien.

Det er en bekymring som Den norske legeforening deler. I går ettermiddag satt legeforeningen i møte med norske helsemyndigheter. Der tok organisasjonen opp bekymring for manglende kapasitet på sykehusene og i kommunene, manglende smittevernutstyr og ikke minst – smitteverntiltak som er satt inn seint. Utfallet av møtet var ikke kjent da Klassekampen gikk i trykken.

Følger smittevernloven

Helsedirektoratet har siden 31. januar hatt ansvaret for å koordinere norske myndigheters respons på koronaepidemien. Direktoratet har fått kritikk for utydelige beskjeder til helsetjenesten, kommunene og til befolkningen.

Direktoratet mener smittevernloven krever at myndighetene først forsøker å begrense smitten med frivillige tiltak hos befolkningen, ikke påbud og direkte direktiver.

Mandag var det ifølge VGs tall 228 smittede i Norge. Tirsdag var tallet 404. VG henter automatisk tall fra norske kommuner.

Onsdagens tall over smittetilfeller var ikke klare da Klassekampen gikk i trykken i går ettermiddag.

innenriks@klassekampen.no

Onsdag 8. april 2020
TENKER NYTT: Ap-leder Jonas Gahr Støre sier Norge ikke var godt nok forberedt på pandemi. Han ber om grundig evaluering når krisa er over.
Tirsdag 7. april 2020
KRISETID: I hvor stor grad skal krise­tiltakene fortsette etter påske? Tida er inne for en langsiktig strategi og ­retning for landet, mener flere i ­opposisjonen.
Mandag 6. april 2020
ENIG: Sju av ti nordmenn støtter regjeringens strenge korona­tiltak, viser en undersøkelse. Flesteparten av dem som er uenige, vil stramme enda mer inn.
Lørdag 4. april 2020
SPESIALIST: Hun var laboratorielege ved et sykehus i Aleppo. – Jeg kan jobbe og vil bidra i denne krisa, sier Itab Khalayli.
Fredag 3. april 2020
I FELT: Hver kveld siden 15. mars har Mohamed El Morabet gått gatelangs for å hindre bråk, slåsskamper og ­spredning av koronaviruset.
Torsdag 2. april 2020
BREMS: I morgen legger regjeringen fram en plan for kontantstøtte til korona­rammede bedrifter. SV, Rødt og LO vil ha klare regler som forhindrer at kapitalister beriker seg på ordningen.
Onsdag 1. april 2020
FRITT: Riksadvokaten instruerer politiet om å ikke prioritere saker som handler om besittelse av narkotika under pandemien.
Tirsdag 31. mars 2020
SPREDNING: Flere av dem som har dødd av korona­viruset, bodde på sykehjem. – Deltidskrisa kan ha forsterket korona-krisa, sier Mette Nord.
Mandag 30. mars 2020
DEBATT: Velferdsstatsforkjemper Linn Herning advarer mot å prioritere korona­tiltak over ressurssvake grupper. Hun ber venstresida våkne.
Lørdag 28. mars 2020
MØRKT: Koronakrisa kan gi rekordmange konkurser i år. Nå åpner staten lommeboka og vil gi direkte pengestøtte til bedrifter som er rammet.