Onsdag 11. mars 2020
TYDELIG: Etter redegjørelsen i Stortinget i går fikk helseminister Bent Høie (H) kritikk for dårlig lederskap. FOTO: VIDAR RUUD, NTB SCANPIX
• Helseminister Bent Høie (H) anklages for utydelig ledelse • Høie mener han skaper tillit
Avviser kritikken
TRYGG: Helseminister Bent Høie (H) sier rådene mot koronaviruset vil skjerpes, men tar ikke selvkritikk for utydelig ledelse i møte med epidemien.

BEREDSKAP

– Tiltakene kommer til å bli mer inngripende i folks hverdag, sier helseminister Bent Høie (H) til Klassekampen.

Regjeringen har fått kritikk for å sette i gang for få tiltak for seint. Men i likhet med budskapet Høies konservative kollega i Storbritannia, statsminister Boris Johnson framførte for britene på mandag, advarte Høie i går mot faren ved å sette i gang kraftfulle tiltak for tidlig.

– Hvis myndighetene velger å sette inn de mest inngripende tiltakene for tidlig, kan vi risikere at befolkningen stiller spørsmål ved disse tiltakenes nødvendighet, sa Høie under gårsdagens redegjørelse om koronaviruset i Stortinget.

– Vi kan ikke innføre strenge råd på et tidspunkt hvor våre fagmyndigheter ikke anser det som nødvendig, sier Høie til Klassekampen.

– Da vil befolkningen miste tillit til rådene, for de vil oppdage at rådene ikke har noen betydning. Og da vil den tilliten være brukt opp, på det tidspunktet vi har behov for dem. Og det kommer til å skje raskere, dessverre, enn det mange skulle ønske.

Fakta

Korona i Norge:

• Folkehelseinstituttet (FHI) leverte søndag kveld en oppdatert risikovurdering til Helsedirektoratet.

• Rapporten var ikke offentlig da Klassekampen gikk i trykken i går, men helseminister Bent Høie (H) refererte hoved­funnene i en redegjørelse for Stortingets på tirsdag.

• FHI opererer nå med et utfall der 22.000 mennesker blir innlagt på sykehus i løpet av ett år. 5500 vil da ha behov for intensivbehandling. På det meste tilsier scenarioet at 600 pasienter vil ha behov for intensivbehandling samtidig.

Tar ikke selvkritikk

Opposisjonen etterlyste på sin side mer politisk lederskap i møte med virusepidemien. Frp-leder Siv Jensen kritiserte regjeringen for «fravær av politisk ledelse» etter Høies redegjørelse.

– Det framstår dessverre som litt tilfeldig. Det er altfor mange eksempler på ulik håndtering av like problemstillinger fra kommune til kommune, sa Jensen på Stortingets talerstol.

Også Ap-leder Jonas Gahr Støre etterlyste tydeligere ledelse. Overfor Klassekampen avviser Høie at det har manglet på lederskap fra hans egen og regjeringens side.

– Det er en tydelig ledelse, og det har vært en tydelig ledelse fra meg hele veien.

– Det er verdt å merke seg at Norge etablerte dette som en beredskapssituasjon nesten en måned før vi hadde det første smittetilfellet i Norge, og dagen etter at Verdens helseorganisasjon (WHO) anbefalte at vi gjorde det, sier han og legger til at Nasjonalt beredskapsråd for biologiske hendelser hadde møter om koronaviruset før WHO etablerte viruset som en internasjonal folkehelsekrise.

Vil bli mer inngripende

Helseministeren er samtidig tydelig på at det vil tas større grep fra myndighetenes side for å hindre spredningen av koronaviruset.

Folk vil merke at rådene fra myndighetene blir tydeligere framover fordi de vil bli mer inngripende, forteller Høie.

– Etter hvert kommer det til å gripe inn i hver enkelt familie sin hverdag og familieliv og hverdagsaktiviteter, og da vil folk oppleve at det er tydeligere. Da er det ekstremt viktig at folk har tillit til at det er nødvendige tiltak.

– Kommunene har etterlyst klarere beskjeder. For eksempel sa kommunelegen i Bærum at de etterlyser tydeligere føringer på store arrangementer. Og disse etterlysningene går helt tilbake til 26. februar.

– Det har vært klare råd på arrangementer, men jeg oppfatter at noen kommuner ønsker strengere råd på arrangementer. Det er noe annet. Strengere råd på arrangementer, det kommer til å komme som følge av at situasjonen i Norge kommer til å endre seg, sier statsråden.

Skjerpede koronaråd kan ha nådd befolkningen før denne avisa gikk i trykken.

– Nå er det et pågående møte i det nasjonale beredskapsrådet for biologiske hendelser, sier Høie.

Ekstra respiratorer

I redegjørelsen til Stortinget i går pekte Høie på at korona­viruset skaper risiko for at det kan bli mangel på medisiner samt test- og beskyttelses­utstyr. Akkurat nå jobbes det på spreng i flere land for å sikre helsevesenet tilgang til nødvendig utstyr. Det italienske sivilforsvaret har satt i gang produksjon av 2000 nye respiratorer til sykehusene.

Folkehelseinstituttet (FHI) opererer med et scenario der 22.000 mennesker blir innlagt på sykehus i løpet av ett år. 5500 mennesker vil da ha behov for intensivbehandling. Høie mener Norge i dag har nok respiratorer til å møte FHIs scenario.

– Vi har nok intensivkapasitet, inkludert respiratorer, til å håndtere det scenarioet. Så er dette noe som kontinuerlig vurderes, sier han.

Høie sier respiratorer som har stått på lager og ikke har vært i bruk, nå er gjennomgått.

– En har skiftet klammer og slanger og den type ting ute i sykehusene våre, for å ha den ekstra kapasiteten. Det er noe av den forberedelsesjobben som er gjort.

– Da har man også nok til å møte et «worst case scenario»?

– Hvis jeg bruker sånne ord, som «worst case scenario», så. Vi har planlagt med utgangspunkt i et medianscenario. Det vil nå bli oppgradert, det er de tallene som jeg redegjorde for i Stortinget. Og gjennomgangen som vi nå har av intensivkapasiteten, tilsier at vi har kapasitet på sykehusene for å håndtere det scenarioet.

I går minnet Høie flere ganger om offentlige hygieneråd som alle bør følge.

– Vaske hendene, hoste i papirhåndkle og ikke håndhilse, gjentar statsråden før han hoster inn i albuen sin.

politikk@klassekampen.no

Artikkelen er oppdatert: 17. mars 2020 kl. 10.22
Onsdag 8. april 2020
TENKER NYTT: Ap-leder Jonas Gahr Støre sier Norge ikke var godt nok forberedt på pandemi. Han ber om grundig evaluering når krisa er over.
Tirsdag 7. april 2020
KRISETID: I hvor stor grad skal krise­tiltakene fortsette etter påske? Tida er inne for en langsiktig strategi og ­retning for landet, mener flere i ­opposisjonen.
Mandag 6. april 2020
ENIG: Sju av ti nordmenn støtter regjeringens strenge korona­tiltak, viser en undersøkelse. Flesteparten av dem som er uenige, vil stramme enda mer inn.
Lørdag 4. april 2020
SPESIALIST: Hun var laboratorielege ved et sykehus i Aleppo. – Jeg kan jobbe og vil bidra i denne krisa, sier Itab Khalayli.
Fredag 3. april 2020
I FELT: Hver kveld siden 15. mars har Mohamed El Morabet gått gatelangs for å hindre bråk, slåsskamper og ­spredning av koronaviruset.
Torsdag 2. april 2020
BREMS: I morgen legger regjeringen fram en plan for kontantstøtte til korona­rammede bedrifter. SV, Rødt og LO vil ha klare regler som forhindrer at kapitalister beriker seg på ordningen.
Onsdag 1. april 2020
FRITT: Riksadvokaten instruerer politiet om å ikke prioritere saker som handler om besittelse av narkotika under pandemien.
Tirsdag 31. mars 2020
SPREDNING: Flere av dem som har dødd av korona­viruset, bodde på sykehjem. – Deltidskrisa kan ha forsterket korona-krisa, sier Mette Nord.
Mandag 30. mars 2020
DEBATT: Velferdsstatsforkjemper Linn Herning advarer mot å prioritere korona­tiltak over ressurssvake grupper. Hun ber venstresida våkne.
Lørdag 28. mars 2020
MØRKT: Koronakrisa kan gi rekordmange konkurser i år. Nå åpner staten lommeboka og vil gi direkte pengestøtte til bedrifter som er rammet.