Tirsdag 10. mars 2020
MOTBAKKE: Brønnhode­ventiler, såkalte juletrær, står side om side på plattform J på Ekofisk-feltet. Norges økonomi går tøffe tider i møter som følge av koronautbruddet, tror flere eksperter.FOTO: MARIE VON KROGH
Olje- og servicenæringer er sårbare når koronasmitten slår inn i økonomien, mener forskere:
Tror økonomien smittes
KRISE: Korona­frykt og oljeprisfall er bare begynnelsen, mener analytikere. De tror Norge er på vei inn i en økonomisk krise.

HELSE

I går stupte verdien av selskapene på Oslo Børs. Fallet kommer som følge av at isolasjonstiltak og frykt for koronaviruset slår inn i verdensøkonomien.

Samtidig har bunnen falt ut av oljeprisen på grunn av brudd i forhandlinger mellom Russland og Opec om å sette et tak på oljeproduksjonen. Natt til i går falt oljeprisen med 25 prosent. Saudi-Arabia dumper nå billig olje på markedet for å straffe russerne.

Flere analytikere Klassekampen har snakket med, mener gårsdagens børsras bare er en forsmak på det norsk økonomi har i vente.

Fakta

Koronavirus og oljepriskrasj:

• Virusfrykt og redusert økonomisk aktivitet i verdensøkonomien førte til at forrige uke ble den verste uka på Oslo Børs siden 2011.

• I går gjorde kollaps i oljeprisen at børsen raste ytterligere. Ved åpningen falt børsen 12 prosent, men stabiliserte seg utover dagen på 8 prosent. Børsene i USA og resten av Europa opplevde også kraftige fall i går.

• Norsk Industri ber staten om krisehjelp. Statsministeren og finansministeren skal redegjøre for mulig tiltak i dag.

Rammer hardt

– Sannsynligheten for at vi får en økonomisk krise i Norge er ganske stor. Den er stor nok til at man må ta høyde for det i planleggingen av politikken, sier Ragnar Torvik, professor ved institutt for økonomi ved NTNU i Trondheim.

– Hvor ille kan det bli? Like ille som under finanskrisa i 2008?

– Der skal jeg ikke være for bastant, men dette får sterke økonomiske konsekvenser. Det nærmeste året vil i hvert fall bli bleikere økonomisk enn man har forestilt seg, sier Torvik.

Han mener Norge på mange måter er godt rustet på grunn av oljefondet og en velferdsstat som demper effekten av økt arbeidsledighet på kort sikt.

Likevel er deler av økonomien særlig sårbar i møte med en ny krise.

– Bedrifter som er avhengige av at folk møter opp, får det krevende. Koronaviruset gir en frykt som gjør at mange endrer atferd i samme retning. Folk slutter å fly, bo på hotell, spise ute, gå på restaurant, kino og teater. Etter hvert vil folk kanskje holde seg unna butikker og kjøpesentre, sier Torvik. Også næringer tilknyttet oljeindustrien ligger utsatt til.

– Blir oljeprisen vedvarende lav, kan vi få reprise av situasjonen ved oljeprisfallet i 2014 med stort tap i arbeidsplasser fra Kristiansand til Kristiansund, sier han.

Regjeringen vurderer tiltak

I går formiddag meldte NTB at statsminister Erna Solberg og finansminister Siv Jensen i dag vil legge fram regjeringens vurdering av de økonomiske konsekvensene av koronaviruset.

De åpner for å sette inn krisetiltak.

«Vi vurderer nå hvilke økonomiske tiltak som kan være målrettet, og i hvilket tempo disse eventuelt skal innfases», sa finansminister Jan Tore Sanner til NTB.

Torvik mener koronaviruset legger noen føringer for hva slags tiltak som kan fungere.

– Tiltak som generelle skatteletter vil være en veldig dårlig idé. Folk lar ikke være å kjøpe tjenester fordi de er blakke, men fordi de er redde. Da er det bedre å bruke offentlige midler mer treffsikkert for å skape jobber og hindre arbeidsledighet, sier han og understreker at den pågående utfordringen vanskelig lar seg løse med penger.

– Det mest effektive tiltaket vil være at myndighetene viser at de har kontroll slik at folk får tillit til at de håndterer problemet. Det er lett å si, men vanskelig å gjøre.

«Svart svane»

Også Christian Anton Smedshaug, daglig leder i Agri Analyse, tror Norge går tøffe tider i møte.

– Jeg tror dette vil vare lenge. Det ligger an til å bli en skjellsettende opplevelse, sier Smedshaug.

Han tror koronaviruset kan være en «svart svane» som utløser en ny global økonomisk krise, basert på uholdbart høy gjeld i store deler av verdensøkonomien.

«Svart svane» er et begrep som brukes i økonomisk teori om svært usannsynlige hendelser som får store konsekvenser.

Skulle det skje, peker Smedshaug på tre områder hvor man mener Norge er utsatt.

– Vi har et oljefond vi ikke vil miste for mye av og en økonomi som er avhengig av investeringer i og eksport av olje. Omstillingen ut av olje har gått veldig sakte, sier Smedshaug.

Han peker også på at nordmenn flest har høy gjeld.

– Vi er et forgjelda folk med stort forbruk. Hvis folk slutter å bruke mye penger, vil det merkes i stor del av økonomien. Høyt forbruk og høy gjeld betyr stor sårbarhet, sier han.

jos@klassekampen.no

pettert@klassekampen.no

Onsdag 8. april 2020
TENKER NYTT: Ap-leder Jonas Gahr Støre sier Norge ikke var godt nok forberedt på pandemi. Han ber om grundig evaluering når krisa er over.
Tirsdag 7. april 2020
KRISETID: I hvor stor grad skal krise­tiltakene fortsette etter påske? Tida er inne for en langsiktig strategi og ­retning for landet, mener flere i ­opposisjonen.
Mandag 6. april 2020
ENIG: Sju av ti nordmenn støtter regjeringens strenge korona­tiltak, viser en undersøkelse. Flesteparten av dem som er uenige, vil stramme enda mer inn.
Lørdag 4. april 2020
SPESIALIST: Hun var laboratorielege ved et sykehus i Aleppo. – Jeg kan jobbe og vil bidra i denne krisa, sier Itab Khalayli.
Fredag 3. april 2020
I FELT: Hver kveld siden 15. mars har Mohamed El Morabet gått gatelangs for å hindre bråk, slåsskamper og ­spredning av koronaviruset.
Torsdag 2. april 2020
BREMS: I morgen legger regjeringen fram en plan for kontantstøtte til korona­rammede bedrifter. SV, Rødt og LO vil ha klare regler som forhindrer at kapitalister beriker seg på ordningen.
Onsdag 1. april 2020
FRITT: Riksadvokaten instruerer politiet om å ikke prioritere saker som handler om besittelse av narkotika under pandemien.
Tirsdag 31. mars 2020
SPREDNING: Flere av dem som har dødd av korona­viruset, bodde på sykehjem. – Deltidskrisa kan ha forsterket korona-krisa, sier Mette Nord.
Mandag 30. mars 2020
DEBATT: Velferdsstatsforkjemper Linn Herning advarer mot å prioritere korona­tiltak over ressurssvake grupper. Hun ber venstresida våkne.
Lørdag 28. mars 2020
MØRKT: Koronakrisa kan gi rekordmange konkurser i år. Nå åpner staten lommeboka og vil gi direkte pengestøtte til bedrifter som er rammet.