Mandag 9. mars 2020
HAMSTRER: Italienere iført masker på et supermarked i Milano søndag. FOTO: CLAUDIO FURLAN/AP/NTB SCANPIX
• En av fire italienere i karantene til 3. april • Strenge ut- og innreiserestriksjoner
Kopierer ­Kinas ­korona-kur
MYE ARMSLAG: Tilskuere sitter med anbefalt avstand mellom seg under en Fiat 500-presentasjon i Milano. FOTO: ANTONIO CALANNI/AP, NTB SCANPIX
DRASTISK: Italia ­«stenger» store deler av landet grunnet korona-utbrudd. Epidemiforsker ­mener myndigheter verden over bør vurdere om kuren kan bli verre enn sykdommen.

ITALIA

Italia har lenge vært Europas episenter for korona-viruset.

Men etter at antallet smittede økte med hele 1247 registrerte tilfeller på bare et døgn – den største økningen siden sykdomsutbruddet i Nord-Italia for alvor skjøt fart den 21. februar – erklærte Italias statsminister Giuseppe Conte at drastiske virkemidler nå vil tas i bruk.

– Tiltakene er veldig strenge, sa Conte til pressa da han lanserte regjeringens nød-dekret natt til søndag.

I håp om å forhindre økt smitte, settes en fjerdedel av Italias befolkning, nær 16 millioner mennesker, i karantene fram til og med 3. april.

Først og fremst innføres det strenge restriksjoner i bevegelsesfriheten for innbyggerne i 14 provinser og i hele Lombardia-regionen nord i landet. Det omfatter både turistmålet Venezia og millionbyen Milano, Italias nest mest folkerike by.

– [Der] vil det for alle være et forbud mot å bevege seg inn og ut av disse områdene, og også innenfor samme område. Unntak vil kun gis til dem med påviselige faglige behov, eksepsjonelle grunner og helseproblemer, sa Conte.

Fakta

Korona-viruset:

• Søndag var 105.836 smittetilfeller og 3.595 dødsfall grunnet koronaviruset registrert globalt. Italia er hardest rammet i Europa.

• Da reiserestriksjoner ble innført innad i Italia, ba Tsjekkias statsminister Italias statsminister om å også nekte italienere å forlate landet.

• Italia har etterfulgt Kinas eksempel med å stenge hardt rammede områder. I går stengte også Saudi-Arabia regionen Quatifi øst i landet.

• I Kina døde minst ti personer da et karantene-hotell med smittede kollapset i byen Quanzhou. I USA erklærte New York unntakstilstand.

Må holde én meter avstand

Reiserestriksjonene er ikke nødplanens eneste tiltak. Offentlige og private arbeidsgivere oppfordres til å permittere ansatte, mens helsepersonell må avlyse all planlagt ferie og jobber betydelig mer enn normalt. I tillegg er pensjonerte leger og sykepleiere blitt bedt om å bidra.

I Nord-Italia stenges skoler, universiteter og skisentre, mens sportsarrangementer, bryllup og begravelser avlyses og utsettes. Noen religiøse sammenkomster tillates, men folk må holde én meter avstand til andre mennesker. I hele landet stenges også teatre, museer, kinoer og puber.

Tror Kina har senket terskel

Lørdag kveld så korona-statistikken mørk ut for Italia: Av de 255 dødsfallene Verdens helseorganisasjon (WHO) hadde registrert i Europa, døde 233 i Italia. Og av Europas 9358 registrerte smittetilfeller, befant 5883 av dem seg i landet. Kun Kina har høyere dødsstatistikk, viser WHOs tall.

– Kina har trolig senket terskelen for å introdusere denne typen veldig drastiske tiltak, sier epidemiekspert Svenn-Erik Mamelund om grepene som nå tas i Italia.

Mamelund er seniorforsker ved Oslomet og har de siste 25 årene forsket på epidemier, pandemier og influensa. I fjor var han med på å utarbeide en ekspertrapport for WHO, som studerte folkehelsetiltak som kan tas i bruk ved globale influensautbrudd.

Rapporten vurderte mulige smitteverntiltak som ikke omhandler legemidler og vaksiner. Det kan innebære stenging av skoler og arbeidsplasser, bruk av karantene og isolasjon, og reiserestriksjoner.

– Selv ved de aller verste scenarioene vi vurderte, var vi ikke inne på tanken av å ta de drastiske grepene vi har sett at Kina har tatt. Vi var ikke i nærheten av å foreslå å stenge byer, bydeler eller nærmest stenge folk inne i sine egne hjem, sier Mamelund.

– Det vi ser i dag er helt uten sidestykke.

Ros og skepsis

WHO har gitt Kina ros for sin håndtering av korona-smitten, og fastslo i en rapport lansert 28. februar at «Kinas dristige tilnærming til å imøtekomme den raske spredningen av dette nye luftveisviruset har endret forløpet til en raskt eskalerende og dødelig epidemi». Samtidig har det hatt store økonomiske konsekvenser, og flere har spurt om kuren kan være like ille som sykdommen.

– Vi vet jo ikke hva som kontrafaktisk ville ha skjedd om kinesiske myndigheter ikke hadde tatt disse grepene, og hvor ille smitten ville vært om for eksempel flyreiser til Kina ikke hadde blitt stoppet, påpeker Mamelund.

Han understreker også at drastiske tiltak kan skape mye frykt.

– Nylig viste en rapport i The Lancet at folk som settes i karantene har høyere risiko for å utvikle posttraumatisk stress, forvirring, sinne, smittefrykt, kjedsomhet, stigma og økonomiske tap.

Epidemieksperten er også opptatt av korona-statistikken ikke gir et fullt og helt bilde.

– Dødeligheten kan se verre ut enn den faktisk er. Om man bare deler antall døde på antall bekreftede smittede, får man stygge tall. Det kan skremme folk veldig. Men hvor mange som faktisk er sjuke, hvor mange som har vært smittet og utviklet antistoffer, og hvordan smitten og dødeligheten faktisk er, kan vi ikke vite før det hele er over, forklarer han.

– Skolestenging fungerer

Mamelund påpeker at land ikke lukket folk inne, stengte hele byer eller kuttet flytrafikk under svineinfluensa-utbruddet i 2009, en av fire pandemier de siste hundre årene.

– Hvorfor ikke?

– At det ser ut til at det vil bli verre denne gangen, kan være en grunn. Samtidig er kunnskapsgrunnlaget for mange av denne typen ikke-farmasøytiske tiltak dårlig.

Men i rapporten Mamelund og kollegaene leverte til WHO i fjor, fant de ett unntak:

– Det å stenge skoler fungerte. Vi vet at skolestenging under svineinfluensaepidemiens første bølge fungerte i Hongkong. Den «tok toppen» av smittespredningen og forsinket utviklingen av pandemien den gang.

– Og det er nettopp det som er poenget, forklarer han. Å kjøpe seg tid.

yngvildt@klassekampen.no

Onsdag 8. april 2020
At besøkstallet ved Nordnorsk kunstmuseum falt i fjor, henger sammen med at tallene hadde økt kraftig i foregående år, hevder den sparkede direktøren Jérémie McGowan.
Onsdag 8. april 2020
KAMP: Hele verden vil ha tak i det ­samme utstyret. – Det stjeles og beslaglegges over en lav sko. Vi har væpnede vakter på lageret vårt i Kina, sier forretningsmannen Stephen Fu.
Onsdag 8. april 2020
TENKER NYTT: Ap-leder Jonas Gahr Støre sier Norge ikke var godt nok forberedt på pandemi. Han ber om grundig evaluering når krisa er over.
Onsdag 8. april 2020
• Koronakrisa har gitt oss digitalisering på speed. Der vi før møttes fysisk, har vi de siste ukene lært oss å manøvrere sosial kontakt ved hjelp av Zoom, Teams, Skype og Facetime. Lærere samles i grupper på Facebook for å dele digitale...
Tirsdag 7. april 2020
• Tenketanken Civita fortsetter sin utrettelige kamp for eierskapet til den norske modellen og begreper som tillit og faglig argumentasjon. I Civitas virkelighetsoppfatning er det i skjæringspunktet mellom Arbeiderpartiets høyreside og Høyre...
Tirsdag 7. april 2020
På grunn av korona­krisa har Forsvaret stengt museene sine. Det har også ført til at flere medarbeidere er blitt sagt opp på dagen.
Tirsdag 7. april 2020
NY EPOKE: Jubel og lettelse, sinne og avventende skepsis møter Keir Starmer, idet den nyvalgte Labour-lederen tar fatt på sin forvandling av partiet.
Tirsdag 7. april 2020
KRISETID: I hvor stor grad skal krise­tiltakene fortsette etter påske? Tida er inne for en langsiktig strategi og ­retning for landet, mener flere i ­opposisjonen.
Mandag 6. april 2020
AlbumJohann Sebastian Bach «Johannes-Passion, BWV 245»Collegium Vocale Gent Philippe Herreweghe (dir.)Phi/Outhere MusicDet er nå 50...
Mandag 6. april 2020
KommentarRobert Altmans bransje- og tidsåndssatire «The Player» (1992) utspiller seg i og rundt et filmstudio der hovedpersonen Griffin Mill (Tim Robbins) er ansvarlig for å sile...