Lørdag 7. mars 2020
YRKESVALG: Konsernsjef Hilde Merete Aasheim i Norsk Hydro vil se flere kvinner i industrinæringen.
Hydro-sjefen, programlederen, den samiske artisten og den kristne transkjønnede om sin 8. mars:
FIRE ULIKE DRØMMER OM LIKHET
UTDANNING: Elisabeth Meling retter søkelyset på utdanning for kvinner i fattige land.
REKLAME: Programleder Adelina Ibishi (27) er frustrert over reklame rettet mot kvinner.
ALENE: I musikerjobben opplever Ella Marie Hætta Isaksen ofte at hun er den eneste kvinnen i rommet.
1. Hva er din viktigste kampsak på kvinnedagen? 2. Hva i samfunnet gjør deg oppmerksom på at du er kvinne?

likestilling

Fakta

Kvinnedagen i Norge:

• 8. mars ble stiftet som merkedag for kvinners rettigheter i København i 1910, men ble først markert i Norge i 1915.

• Mellom andre verdenskrig og 1972 var det stort sett kun Norsk Kvinneforbund som demonstrerte. Det endret seg da Kvinnefronten inviterte til en større demonstrasjon i Oslo. Samme år ble det arrangert tog i hele Norge.

• Selvbestemt abort var den store kampsaken i 1976, året det hittil har vært flest mennesker ute i gatene.

• Engasjementet sank fram til 2014 og protesten mot reservasjonsrett for fastleger i abortsaken. Siden har deltakelsen vært høy.

Kilde: Store norske leksikon

Ella Marie Hætta Isaksen

Vokalist i bandet ÍSAK.

1. For meg står kampen mot vold og overgrep hjertet nærmest. På skolen lærte jeg ingenting om at vold kommer i ulike former eller om at psykisk og seksuell vold eksisterer. Jeg tror det er farlig at jeg ikke visste hva det var før jeg opplevde det selv. Når vi snakker om det, er det ofte for seint, og ettervirkningene av vold er ofte enorme og langvarige. Jeg tenker ofte på alle der ute som sliter med å komme seg på skolen, på arbeid – å delta i samfunnet generelt – fordi de daglig opplever vold fra noen de står nært. Derfor brenner jeg for å snakke mer åpent om dette, få det i pensum og ikke minst oppfordre regjeringen vår til å sette i gang seriøse forebyggende tiltak.

2. Selv føler jeg at jeg må jobbe hardere for å bevise at jeg fortjener den plassen – kanskje spesielt for meg selv. Jeg er redd vi er flinkere til å fortelle gutter enn jenter at de kan få til hva de vil. Det gjør ikke bare at kvinner i musikken må konkurrere i en bransje der menn uten tvil dominerer, men vi må også konkurrere mot menn som ofte har bedre selvtillit enn oss. Denne ubalansen må vi få gjort noe med.

Hilde Merete Aasheim

Konsernsjef i Norsk Hydro.

1. Det blir å få flere kvinner inn i industrien, som er og har vært mannsdominert. Mer mangfold på arbeidsplassen skaper grobunn for mer robuste arbeidsplasser. Gjennom 30 år i bransjen har jeg blitt fascinert av industrien, både anleggene og menneskene som skaper noe med utgangspunkt i naturressursene. Jeg har fått muligheten til å utvikle noe og stadig fått nye muligheter. Det er klart at det hadde vært bra med flere kvinner. Og det er flere enn før. Jeg møter mange kvinnelige operatører og ingeniører og mener at mangfoldet gjør oss bedre. Dersom jeg kan være en rollemodell for andre kvinner, synes jeg det er veldig stas.

2. Gamle kjønnsroller eksisterer fremdeles, men jeg oppfatter at jeg blir verdsatt for den jeg er, både hjemme og på jobb, og at jeg ser en positiv utvikling. Vi er ikke i mål, men mitt inntrykk er at det stadig blir mindre akseptabelt å skille mellom kvinner og menn i samfunnet.

Adelina Ibishi

Programleder i «P3-morgen».

1. Det virker veldig grunnleggende, men at flere kvinner og menn som er for sosiale, politiske og økonomiske likheter mellom kjønnene, faktisk skal tørre å kalle seg feminister. Det er en så enkel ting å gjøre i hverdagen og som jeg tror kan bety ganske mye for holdningene samfunnet har til likestilling.

2. Plutselig stikker jeg på butikken og bruker tusen kroner på hårprodukter fordi jeg har latt meg overtale til at «dette er noe jeg bør ha fordi jeg er kvinne». Vi kvinner omringes av reklame for produkter som skal gjøre oss penere, glattere og nydelige hele tida, mens menn får reklame om tv, burgere og ting som generelt gjør livet deres artigere.

Elisabeth Meling

IT-konsulent/kontaktperson i Skeivt kristent nettverk. Transkjønnet, og kom ut som kvinne i 2018.

1. Jeg vil si jenters utdanningsmuligheter i utviklingsland. Utdanning bør være en universell rett for alle barn, og kjønn burde ikke ha noe å si. Det å få jenter til å forstå at stemmene deres er viktige og på den måten gi dem større eierskap over eget liv, er svært viktig for meg.

2. Nå føler jeg meg akseptert og at det ikke blir lagt noen føringer på hvordan jeg skal oppføre meg. Men da jeg var liten, kledde jeg meg i kjoler i smug og ble omtalt som en sensitiv mann. Jeg skilte meg ut blant andre menn. Selv oppfatter jeg at det er litt trange kjønnsroller. Er du mann, skal du være maskulin, og er du kvinne, skal du være feminin. Reint klesmessig så ønsker jeg nok å uttrykke meg mer feminint, men jeg trives med maskuline hobbyer som muring og snekring. Det kan hende jeg ikke passer inn i de satte samfunnsnormene, men jeg tenker ikke så mye på det. Det viktige for meg er å respektere mine medmennesker samt å være vennlig og høflig med dem rundt meg.

Onsdag 8. april 2020
TENKER NYTT: Ap-leder Jonas Gahr Støre sier Norge ikke var godt nok forberedt på pandemi. Han ber om grundig evaluering når krisa er over.
Tirsdag 7. april 2020
KRISETID: I hvor stor grad skal krise­tiltakene fortsette etter påske? Tida er inne for en langsiktig strategi og ­retning for landet, mener flere i ­opposisjonen.
Mandag 6. april 2020
ENIG: Sju av ti nordmenn støtter regjeringens strenge korona­tiltak, viser en undersøkelse. Flesteparten av dem som er uenige, vil stramme enda mer inn.
Lørdag 4. april 2020
SPESIALIST: Hun var laboratorielege ved et sykehus i Aleppo. – Jeg kan jobbe og vil bidra i denne krisa, sier Itab Khalayli.
Fredag 3. april 2020
I FELT: Hver kveld siden 15. mars har Mohamed El Morabet gått gatelangs for å hindre bråk, slåsskamper og ­spredning av koronaviruset.
Torsdag 2. april 2020
BREMS: I morgen legger regjeringen fram en plan for kontantstøtte til korona­rammede bedrifter. SV, Rødt og LO vil ha klare regler som forhindrer at kapitalister beriker seg på ordningen.
Onsdag 1. april 2020
FRITT: Riksadvokaten instruerer politiet om å ikke prioritere saker som handler om besittelse av narkotika under pandemien.
Tirsdag 31. mars 2020
SPREDNING: Flere av dem som har dødd av korona­viruset, bodde på sykehjem. – Deltidskrisa kan ha forsterket korona-krisa, sier Mette Nord.
Mandag 30. mars 2020
DEBATT: Velferdsstatsforkjemper Linn Herning advarer mot å prioritere korona­tiltak over ressurssvake grupper. Hun ber venstresida våkne.
Lørdag 28. mars 2020
MØRKT: Koronakrisa kan gi rekordmange konkurser i år. Nå åpner staten lommeboka og vil gi direkte pengestøtte til bedrifter som er rammet.