Tirsdag 3. mars 2020
JAKTES: Bernie Sanders er fortsatt favoritt til å bli presidentkandidat, men pustes nå i nakken av rivalen. BEGGE FOTO: CHRISTOPHER OLSSØN
I dag stemmer demokrater i 14 delstater på hvem som skal prøve å slå president Donald Trump:
Duket for superduell
VÅKEN: Joe Biden kalles for «Søvnige Joe» av USAs president Donald Trump. Men etter primærvalget i helgen virker han endelig å ha våknet.
SUPERTIRSDAG: Hvem Demokratene sender for å nedkjempe Trump i høst, kan avgjøres i dag. Klassekampen tar deg med gjennom de viktigste slagene.

USA

I Demokratenes primærvalg i Sør-Carolina lørdag, dro Joe Biden seg opp av søla og kapret halvparten av stemmene. Dermed er han Bernie Sanders’ hovedrival i kampen for å bli Demokratenes presidentkandidat når nominasjonsprosessen i dag går inn i sitt mest avgjørende slag.

På det som gjerne omtales som supertirsdag skal hele 14 delstater, territoriet Amerikansk Samoa og demokrater bosatt i utlandet holde primærvalg.

Nesten 40 prosent av delegatene, som til syvende og sist avgjør valget, vil være fordelt når stemmene er talt opp. Meningsmålingene viser at forspranget til Vermont-senator Sanders kan bli umulig å ta igjen etter dette. Derfor er supertirsdag superviktig.

Det leses også av markedsføringsbudsjettet: Samlet sett har kandidatene brukt 2,5 milliarder kroner på reklame i de 14 supertirsdag-delstatene.

Fakta

Demokratenes valg:

• Demokratenes nominasjonsprosess har endret seg etter dramaet i 2016, da det ble kjent at partieliten hadde hjulpet Hillary Clinton til seieren.

• Ved å sikre seg flertallet av de 3979 såkalte forpliktede delegatene, kan en kandidat bli nominert direkte på partiets landsmøte i juli.

• Dersom ingen kandidater får flertall, går prosessen inn i andre runde. Da kommer de 771 fristilte superdelegatene i spill. De er ikke forpliktet til å stemme på bestemte kandidater. Lite tyder på at de foretrekker Bernie Sanders.

Biden vs. Bernie

Bidens comeback har gitt hodebry for venstreside-håpet Sanders.

Bidens støtte blant afro­amerikanerne, som nasjonalt utgjør en kvart av Demokratenes velgere, viste seg sterk i helga.

Og mens Sanders får støtte fra de unge, er Biden det mest attraktive alternativet for partiets eldre garde. I Sør-Carolina var valgdeltakelsen lavere blant de under enn de over 45 år.

I tillegg er nykomlingen Pete Buttigieg nå ute av konkurransen. Han er ventet å gi sin videre støtte til Biden, og med på lasset følger trolig Buttigiegs 26 delegater fra tidligere primærvalg i februar.

Alt ligger derfor til rette for at supertirsdag blir en superduell mellom Biden og Sanders.

Her følger en oversikt over de viktigste slagene:

• California

USAs mest befolkningsrike delstat skal fordele hele 415 delegater. Med et gjennomsnitt på over 30 prosents oppslutning, er Sanders storfavoritt. Men et skår i gleden er venstreside-rivalen Elisabeth Warren, som er ventet å stjele et betydelig antall delegater.

Biden ligger nå også an til å kare seg over 15 prosents oppslutning, som er minimumsgrensa for å bli tildelt delegater.

• Texas

I Texas skal det kjempes om 228 delegater. Delstaten har mange svarte velgere, og det taler til fordel for Biden, som ligger på en knepen andreplass etter Sanders på meningsmålingene.

Men myten om at de svarte representerer en enhetlig velgergruppe, er død: Forskjeller i alder, utdannelse og religiøs tilknytning spiller en stor rolle, og Bidens suksess i Sør-Carolina er ikke nødvendigvis en pekepinn på hvem stemmene går til i Texas.

Sanders gikk i forrige uke forbi Biden som de svarte velgernes favoritt nasjonalt. Bidens vind i seilene fra lørdag kan derfor fort vise seg å bare være et blaff. Sanders har også solid oppbakking fra Texas’ tallrike latinamerikanske velgere.

I tillegg må Biden nå kjempe mot tidligere New York-borgermester og mediemogul Michael Bloomberg, som i dag entrer nominasjonsracet. Holder meningsmålingene stikk, vil både Sanders og Biden blø delegater til Bloomberg.

• Nord-Carolina

Biden vant stort i Sør-Carolina, men i nabostaten Nord-Carolina, som tilbyr 110 delegater, regnes som langt mer liberal enn naboen. Det taler til fordel for Sanders, som nå ligger likt med Biden på meningsmålingene der.

Bidens oppslutning i nord har falt jevnt og trutt de siste månedene, mye takket være jokerkandidaten Michael Bloomberg og hans reklamemillioner.

• Virginia

99 delegater er på spill i Virginia, der Sanders har en knapp ledelse. Delstaten regnes som svært viktig fordi den er mangfoldig, både når det gjelder andelen minoriteter og folk fra arbeiderklassen. Resultatet her vil gi en god pekepinn på evnen til å bygge en brei koalisjon i kampen mot Trump i november. Her forventes det en jevn kamp mellom Sanders, Biden og Bloomberg.

• Massachusetts

I Elisabeth Warrens hjemstat er det Sanders som ligger best an. Han er fortsatt favoritt, selv om Warren i forrige uke fikk drahjelp i form av støtte fra avisa Boston Globe.

Samtidig kan Buttigiegs exit ha skubbet Biden over 15 prosentsgrensa, sånn at delstatens 91 delegater fordeles på disse tre.

• Minnesota

De siste dagen har både Buttigieg og finansmilliardær og filantrop Tom Steyer droppet ut av nominasjonskampen.

Kun Minnesota-senator Amy Klobuchar og parlamentsmedlem fra Hawaii, Tulsi Gabbard, gjenstår i skrivende stund av de øvrige kandidatene.

Av disse er det kun Klobuchar som er ventet å få delegater på supertirsdag, for hun er storfavoritt på hjemmebane. I kampen om Minnesotas 67 delegater, ligger Bernie Sanders på en andreplass, med Bloomberg hakk i hæl.

• Alle de andre

Få eller ingen meningsmålinger viser hvordan det står til i sørstatene Alabama, Arkansas og Tennessee, som til sammen representerer 147 delegater.

Langt de fleste analytikere tror resultatene herfra vil ligne lørdagens fra Sør-Carolina, altså storseier til Biden.

På den andre siden er Sanders favoritt i hjemdelstaten Vermont, i nabodelstaten Maine, i Colorado og i Utah. Her kjempes det om til sammen 136 delegater.

Superskepsis til Sanders

Med Buttigieg ute, Bloomberg inne og Biden med et comeback, viser en analyse av nettstedet Five Thirty Eight at sannsynligheten nå er stor for at ingen kandidater ender med delegat-flertall.

Det betyr at det blir opp til både forpliktede delegater og superdelegater å bestemme hvem Demokratene mener skal slå Trump i november.

Basert på intervju med 93 superdelegater, skrev avisa The New York Times at de heller ville risikere en «skade på partiet» enn å gi presidentkandidaturet til Bernie Sanders.

Demokratenes landsmøte avholdes 13.–16. juli.

palv@klassekampen.no

Onsdag 8. april 2020
At besøkstallet ved Nordnorsk kunstmuseum falt i fjor, henger sammen med at tallene hadde økt kraftig i foregående år, hevder den sparkede direktøren Jérémie McGowan.
Onsdag 8. april 2020
KAMP: Hele verden vil ha tak i det ­samme utstyret. – Det stjeles og beslaglegges over en lav sko. Vi har væpnede vakter på lageret vårt i Kina, sier forretningsmannen Stephen Fu.
Onsdag 8. april 2020
TENKER NYTT: Ap-leder Jonas Gahr Støre sier Norge ikke var godt nok forberedt på pandemi. Han ber om grundig evaluering når krisa er over.
Onsdag 8. april 2020
• Koronakrisa har gitt oss digitalisering på speed. Der vi før møttes fysisk, har vi de siste ukene lært oss å manøvrere sosial kontakt ved hjelp av Zoom, Teams, Skype og Facetime. Lærere samles i grupper på Facebook for å dele digitale...
Tirsdag 7. april 2020
• Tenketanken Civita fortsetter sin utrettelige kamp for eierskapet til den norske modellen og begreper som tillit og faglig argumentasjon. I Civitas virkelighetsoppfatning er det i skjæringspunktet mellom Arbeiderpartiets høyreside og Høyre...
Tirsdag 7. april 2020
På grunn av korona­krisa har Forsvaret stengt museene sine. Det har også ført til at flere medarbeidere er blitt sagt opp på dagen.
Tirsdag 7. april 2020
NY EPOKE: Jubel og lettelse, sinne og avventende skepsis møter Keir Starmer, idet den nyvalgte Labour-lederen tar fatt på sin forvandling av partiet.
Tirsdag 7. april 2020
KRISETID: I hvor stor grad skal krise­tiltakene fortsette etter påske? Tida er inne for en langsiktig strategi og ­retning for landet, mener flere i ­opposisjonen.
Mandag 6. april 2020
AlbumJohann Sebastian Bach «Johannes-Passion, BWV 245»Collegium Vocale Gent Philippe Herreweghe (dir.)Phi/Outhere MusicDet er nå 50...
Mandag 6. april 2020
KommentarRobert Altmans bransje- og tidsåndssatire «The Player» (1992) utspiller seg i og rundt et filmstudio der hovedpersonen Griffin Mill (Tim Robbins) er ansvarlig for å sile...