Lørdag 29. februar 2020
PÅ VEI: Flyktninger på vei mot den gresk-tyrkiske grensa i Edirne. I går hadde Nato krisemøte etter et angrep på tyrkiske soldater i Syria. FOTO: ERGIN YILDIZ, AP /NTB SCANPIX
• Erdogan åpner grensa for flyktninger • Vil ha støtte mot russerne i Nord-Syria
Rop om europeisk hjelp
ESKALERER: Tyrkias president bruker flyktninger som pressmiddel for å få europeisk støtte i Syria. Dette er en desperat handling, sier forsker.

Tyrkia

– Tyrkia åpner grensa mot Europa for å presse europeiske land inn på sin side i konflikten, sier Einar Wigen, førsteamanuensis i Tyrkia-studier ved Universitetet i Oslo.

I dag huser Tyrkia over fire millioner flyktninger. 3,6 millioner av disse kommer fra Syria. Siden mars 2016 har Tyrkia og EU samarbeidet om å holde syriske flyktninger unna EUs yttergrenser. Etter at 33 tyrkiske soldater ble drept i et syrisk luftangrep i Nord-Syria natt til fredag, kan dette samarbeidet nå gå mot slutten. Etter angrepet annonserte Tyrkia at de ikke lenger ville holde tilbake flyktninger som ønsket å reise til Europa. Fredag ble også flere flyktninger observert på vei fra Tyrkia til Hellas og Bulgaria.

Ifølge førsteamanuensis Einar Wigen er dette en desperat handling av Tyrkias president, Recep Tayyip Erdogan.

– Han er redd for å stå aleine mot Russland, sier han.

Fakta

Tyrkia i Syria:

• Tyrkia har vært diplomatisk og militært til stede i den syriske borgerkrigen siden den begynte i 2011.

• Etter en avtale med Russland fra 2018 har Tyrkia etablert tolv observasjonsposter i Idlib-provinsen.

• Natt til fredag ble 33 tyrkiske soldater drept i et luftangrep nord i Syria.

• Få timer sener drepte tyrkiske styrker 16 syriske soldater og militssoldater i et gjengjeldelses­angrep.

Kilde: NTB

Går sine egne veier

Selv om Tyrkia er Nato-medlem har landet den siste tida distansert seg fra alliansen. Blant annet kjøpte landet russiske antiluftraketter i juli i fjor.

Pinar Tank, seniorforsker ved fredsforskningsinstituttet Prio, utdyper om Tyrkias utenrikspolitikk:

– Siden 2015 har Erdogan gått egne veier. Han har lagt mer vekt på samarbeidet med Russland, så langt det har vært mulig.

Tank beskriver forholdet mellom Tyrkia og Russland som en transaksjonspolitikk, der partene samarbeider så lenge det er i begges interesse.

– Erdogan har spilt høyt, og utfallet er dårlig. Han har endt opp med svekka bånd til Nato og motstridende interesser med Russland i Syria, sier seniorforskeren.

Kaotisk i Idlib

Tyrkia og Russland står på hver sin side av konflikten i den nordsyriske provinsen Idlib. Idlib er den siste opprørskontrollerte provinsen i Syria.

I det siste har en gjenerobringsoffensiv fra Syrias regjeringsstyrker ført til at nærmere en million mennesker har blitt fordrevet.

Russland støtter Assad-regimets offensiv. Tyrkia ønsker å forhindre at Assad konsoliderer makta fullstendig i landet. Derfor gikk Tyrkia inn i Nord-Syria med egne tropper i desember i fjor.

Ifølge Karen-Anna Eggen er russerne overrasket over hvor langt Tyrkia har vært villig til å gå for å forsvare Idlib. Hun er forsker ved Institutt for forsvarsstudier, og har russisk sikkerhetspolitikk som forskningsfelt. Hun skriver følgende i en melding til Klassekampen:

«De (Russland journ.anm.) har undervurdert Erdogans vilje til å slå tilbake mot al-Assad-vennlige styrker, samtidig som at de ikke er interessert i en direkte konfrontasjon med Tyrkia».

Eggen forteller videre at Russland har forsøkt å kommunisere med Tyrkia for å hindre at tyrkiske styrker blir rammet av russiske angrep.

Likevel er situasjonen spent, understreker hun.

«Ulike kilder melder at russiske luftangrep allerede har drept tyrkiske soldater og at russiske militærrådgivere utsettes for tyrkisk artilleriangrep», skriver hun.

Einar Wigen forteller også at ­Tyrkia forsøker å koordinere troppe­bevegelser og posisjoner med Russland for å unngå direkte konfrontasjon med russerne. – At tyrkiske styrker skal komme i direkte trefninger med russiske styrker er Erdogans største frykt, sier Wigen.

Fredag ettermiddag annonserte russiske myndigheter at Erdogan og Russlands president, Vladimir Putin, har blitt enige om å arrangere et toppmøte for å diskutere situasjonen i Nord-Syria.

Holder opprøret i live

– Det er viktig for Tyrkia å holde opposisjonen i gang for å få til en forhandla fredsløsning, sier Wigen.

Han forteller at Erdogan ønsker å sikre et nytt syrisk regime av to grunner:

– Et Assad-styrt Syria er ikke et land dit flyktningene kan vende tilbake. Det vil også være fiendtlig innstilt mot Tyrkia, sier han.

martinu@klassekampen.no

Onsdag 8. april 2020
KAMP: Hele verden vil ha tak i det ­samme utstyret. – Det stjeles og beslaglegges over en lav sko. Vi har væpnede vakter på lageret vårt i Kina, sier forretningsmannen Stephen Fu.
Tirsdag 7. april 2020
NY EPOKE: Jubel og lettelse, sinne og avventende skepsis møter Keir Starmer, idet den nyvalgte Labour-lederen tar fatt på sin forvandling av partiet.
Mandag 6. april 2020
FEILDESIGN: Verdensbanken er under angrep. Låneinstitusjonen beskyldes for å berike investorer på bekostning av fattige lands koronakapasitet.
Lørdag 4. april 2020
BETENKT: Flere land snur seg til IMF for hjelp til å håndtere koronakrisa. Økonomer mener organisasjonen må gjennom drastiske forandringer for å kunne spille en konstruktiv rolle.
Fredag 3. april 2020
STENGT: Eksport­restriksjoner på en rekke legemidler skaper frykt for at verdens medisinskap går tomt.
Torsdag 2. april 2020
VEISKILLE: Blir verden etter korona en ­nyliberal dystopi der Amazon og ­Google ­gjennomsyrer alt og alle – eller kan folket ta digital revansj?
Onsdag 1. april 2020
ØKER: Krisetele­foner nedringes når portforbud innføres. Fra flere land meldes det om en stor økning av vold i hjemmet i forbindelse med koronakrisa.
Tirsdag 31. mars 2020
TILTAK: Koronaepidemien river opp gamle sår fra eurokrisa. Nå vil 13 av 19 regjeringer i eurosona ha felles forpliktelser for å verne de svakeste landene mot katastrofe.
Mandag 30. mars 2020
BEKYMRA: WHO-topp Rick Brennan frykter fattige og krigsherjede land står uten mulighet til å forberede seg på korona, fordi Vesten stikker av med utstyret.
Lørdag 28. mars 2020
SUKSESS: Hele verden ser mot Sør-Korea for råd om virusbekjempelse. Vi ba en epidemiekspert fra Seoul forklare løsningen alle snakker om.