Lørdag 29. februar 2020
Gjengjeldelse

• Den første uka av rettshøringen om utlevering av Wikileaks-grunnlegger Julian Assange til USA er over. Nå skal saken ha pause fram til nye rettsrunder i mai. Forholdene i domstolen Woolwich Crown Court utenfor London varsler imidlertid ikke godt for rettsrundene som kommer. Domstolen er tilknyttet høysikkerhetsfengselet Belmarsh, hvor de fleste innsatte er terrorister og mordere. Julian Assange er ikke dømt for noen ting, men behandles likevel som en høyrisikofange, også i rettssalen. Assange får ikke sitte med forsvarerne sine, men bak en glassvegg flankert av to sikkerhetsvakter.

• Rapporter fra rettsrunden forteller at han blir avkledd og ransaket flere ganger om dagen. Selv om han sier at han gjennom glasset hører dårlig hva som blir sagt i retten, avviser dommeren å slippe ham ut, slik tiltalte i andre domstoler kan. Ifølge Assange-støttespiller Craig Murray, som har fulgt rettssaken denne uka, sa dommeren Vanessa Baraitser at Assange kunne utgjøre en fare om han ble sluppet inn i rettslokalets hovedrom. Det er svært bekymringsfullt at høringen om utlevering gjennomføres på en måte som gjennomgående dehumaniserer Wikileaks-grunnleggeren og fratar ham muligheten til å forsvare seg skikkelig.

• Det er et grunnleggende rettsprinsipp at en tiltalt får konferere fritt med sine forsvarere og får med seg og forstår hva som skjer i en rettssal. I dette tilfellet er det i tillegg snakk om en høyst omdiskutert tiltale. De fleste presse- og ytringsfrihetsorganisasjoner er samstemte i sin kritikk av straffeforfølgelsen av Julian Assange. Dersom han utleveres til USA og dømmes etter spionasjeloven for de viktige og epokegjørende avsløringene av amerikanske krigsforbrytelser i 2010, vil det sette pressefriheten tilbake over hele verden. En slik dom betyr at ingen som avslører USAs maktovergrep, er trygge, uansett hvor de befinner seg. Det Assange er tiltalt for, burde han blitt hyllet for. I stedet bidrar Storbritannia med sin behandling av en mann som ikke har brutt landets lover, til at utleveringshøringen blir del av gjengjeldelsen.

Onsdag 8. april 2020
At besøkstallet ved Nordnorsk kunstmuseum falt i fjor, henger sammen med at tallene hadde økt kraftig i foregående år, hevder den sparkede direktøren Jérémie McGowan.
Onsdag 8. april 2020
KAMP: Hele verden vil ha tak i det ­samme utstyret. – Det stjeles og beslaglegges over en lav sko. Vi har væpnede vakter på lageret vårt i Kina, sier forretningsmannen Stephen Fu.
Onsdag 8. april 2020
TENKER NYTT: Ap-leder Jonas Gahr Støre sier Norge ikke var godt nok forberedt på pandemi. Han ber om grundig evaluering når krisa er over.
Onsdag 8. april 2020
• Koronakrisa har gitt oss digitalisering på speed. Der vi før møttes fysisk, har vi de siste ukene lært oss å manøvrere sosial kontakt ved hjelp av Zoom, Teams, Skype og Facetime. Lærere samles i grupper på Facebook for å dele digitale...
Tirsdag 7. april 2020
• Tenketanken Civita fortsetter sin utrettelige kamp for eierskapet til den norske modellen og begreper som tillit og faglig argumentasjon. I Civitas virkelighetsoppfatning er det i skjæringspunktet mellom Arbeiderpartiets høyreside og Høyre...
Tirsdag 7. april 2020
På grunn av korona­krisa har Forsvaret stengt museene sine. Det har også ført til at flere medarbeidere er blitt sagt opp på dagen.
Tirsdag 7. april 2020
NY EPOKE: Jubel og lettelse, sinne og avventende skepsis møter Keir Starmer, idet den nyvalgte Labour-lederen tar fatt på sin forvandling av partiet.
Tirsdag 7. april 2020
KRISETID: I hvor stor grad skal krise­tiltakene fortsette etter påske? Tida er inne for en langsiktig strategi og ­retning for landet, mener flere i ­opposisjonen.
Mandag 6. april 2020
AlbumJohann Sebastian Bach «Johannes-Passion, BWV 245»Collegium Vocale Gent Philippe Herreweghe (dir.)Phi/Outhere MusicDet er nå 50...
Mandag 6. april 2020
KommentarRobert Altmans bransje- og tidsåndssatire «The Player» (1992) utspiller seg i og rundt et filmstudio der hovedpersonen Griffin Mill (Tim Robbins) er ansvarlig for å sile...