Fredag 28. februar 2020
SKEPTISK: Tilhengere av Pete Buttigieg heier fram sin kandidat i et valg der helse er hovedsak. Buttigieg mener rivalen Bernie Sanders’ helseplan «vil lede til fire år til med Donald Trump».
Helsevesenet er hjertesaken for amerikanerne fram mot høstens presidentvalg:
Utsetter kostbare legebesøk
ARR: Anthony Depietros har et stort arr fra hjerteoperasjonen han ble tvunget til å ta etter å ha utsatt legebesøk mens han ventet på en bedre forsikring.
ASTMA: – Av og til må jeg ta fri fra jobb for å legges inn, og da får jeg ikke betalt. Jeg bor hos tanta mi som heldigvis ikke kaster meg ut om jeg ikke betaler leie, sier Maia Rosenberg som sliter med alvorlig astma.
DYRT: Anthony Depietros har et lyserødt arr som minne om at han ventet for lenge med å sjekke hjertet. Han er en av mange amerikanere som utsetter behandling fordi det koster for mye.

USA

Millioner av amerikanere – opp mot en femdel av befolkningen – venter med å søke behandling på grunn av de høye kostnadene.

30 år gamle Anthony Depietros fra New London i delstaten Connecticut er et eksempel. Han har et lyserødt arr over brystkassa som bevis på akkurat det.

– For fem år siden begynte jeg å få problemer med hjerteklapp, forteller han.

– Men jeg hadde ikke jobb på den tida. Jeg jobbet med reparasjon av svømmebassenger, men det var sesongarbeid. Jeg tjente 20.000 dollar i året.

Depietros ble omfattet av Obamacare. Likevel var det dyrt å få legehjelp.

– Det var et par hundre dollar per gang. Jeg har barn og mange ulike utgifter, så å gå til legen var ikke noe jeg prioriterte, selv om jeg burde ha gjort det, sier han.

To år seinere hadde Depietros skaffet seg en bedre jobb som sveiser på en stor bedrift i forsvarsindustrien. Der hadde de god helseforsikring. Hjerteproblemene fortsatte.

– Jeg hadde problemer med å gå i trapper og med å trekke pusten, så jeg bestemte meg for å gå til legen til slutt.

Det viste seg at han hadde en hjertesykdom og lunge­ødem, og han ble fløyet med helikopter til sykehus for en operasjon.

– Hadde jeg gått til legen for fem år siden, hadde jeg klart meg med et mye mindre inngrep. Nå hadde jeg ventet for lenge og trengte åpen hjertekirurgi. De skar meg helt opp.

Fakta

USAs helsevesen:

• USAs helsevesen fungerer slik at amerikanere flest må kjøpe forsikringer via jobben eller privat.

• Eldre og personer med lav inntekt har rett til hjelp via de statlige ordningene Medicare og Medicaid. Unge under 26 år omfattes av foreldrenes forsikring.

• 56 prosent sier at de ønsker et gratis helsetilbud for alle.

Forsikring dekker ikke alt

Til forskjell fra Norge har ikke USA noe offentlig helsevesen. I stedet må amerikanere kjøpe forsikringer via jobben eller privat. Eldre og personer med lav inntekt har rett til hjelp via de statlige ordningene Medicare og Medicaid, mens unge under 26 år omfattes av foreldrenes forsikring.

Fram mot presidentvalget 3. november er helse det viktigste spørsmålet for amerikanske velgere. Det viser flere målinger.

Mange betrakter det amerikanske helsesystemet som mislykket: USA bruker mer penger på helsevesenet enn noe annet industrialisert land, til tross for at millioner av mennesker står uten dekning og selv om forventet levealder er lavere enn i andre rike land. En analyse fra 2017 viser at USA er på 24. plass i verden når det gjelder FNs helsemål.

– Samtidig har Demokratene og Republikanerne ulikt syn på hvordan dette skal håndteres, noe som gjør at det er et spørsmål mange velgere tenker på, sier Christen Linke Young, helsepolitisk ekspert ved tankesmia The Brookings Institution i Washington.

– Håper på det beste

24 år gamle Maia Rosenberg, som studerer lingvistikk og arbeider ekstra med digital kommunikasjon, er fortsatt forsikret gjennom foreldrene i to år til.

Hun har nettopp kommet tilbake fra tre dager på sykehus når vi møtes på en kafé i New York-bydelen Williamsburg. Siden barndommen har hun hatt alvorlig astma, derfor må hun på sykehus med jevne mellomrom.

Forsikringen dekker vel å merke ikke alle utgifter. Hun får en del regninger som verken hun eller foreldrene har råd til å betale.

Til sammen handler det om omtrent 5000 dollar, tror hun.

– Jeg legger dem i en haug og tør ikke engang åpne dem, sier Rosenberg.

– Jeg håper på det beste. Jeg har ikke noe hus eller noen bil jeg kan miste på grunn av gjelda. Men det har ført til en del problemer. Blant annet har jeg problemer med å leie bolig, siden jeg ikke har god kredittverdighet.

Grunnen til at hun måtte på sykehuset denne gangen, var at legen syntes at verdiene hennes så dårlige ut da hun var inne til kontroll. Legen ville sende henne rett til sykehuset med ambulanse. Rosenberg var imidlertid urolig over hvor mye av kostnaden helseforsikringen hennes ville dekke.

Ambulanseturer som ikke dekkes av forsikringen, kan i USA bli enormt dyre – en gang måtte hun betale 1000 dollar (omtrent 9300 norske kroner) for en reise på bare et par kvartaler.

– Det tok et par timer å få bekreftelse fra forsikringsselskapet. Da fikk jeg vite at det antakelig ville koste 60 dollar, pluss en avgift på ti prosent, forteller Rosenberg.

– Men de kunne ikke gi meg det eksakte beløpet. Da vet man aldri om det koster 500 eller 200 dollar. Det ble taxi til sykehuset i stedet, forteller hun.

Helsepolitikk på agendaen

Systemene som hjelper gamle og fattige, koster for mye. Det mener president Donald Trump og Republikanerne. Han har lovet å rive opp forgjengeren Barack Obamas helsereform, Affordable Care Act, «Obamacare», som har gitt 20 millioner amerikanere adgang til helseforsikring. Trump har lovet å erstatte den med en ny plan som skal gi «forsikring for alle». Noen slikt har imidlertid ikke dukket opp ennå.

– Demokratene er opptatt av å redusere antallet som mangler forsikring og redusere den økonomiske byrden fra forsikringspremier, sier Christen Linke Young i The Brookings Institution i Washington.

Inspirert av Skandinavia

I løpet av våren stemmer Demokratene i USAs 50 delstater over hvem som skal stille mot Donald Trump i november. En forskjell fra tidligere valg er at spørsmålet om offentlig ansvar for helsevesenet har vunnet fram.

Demokratenes venstrekandidat Bernie Sanders ligger godt an i valgkampen, ikke minst blant unge velgere. Han har flere ganger pekt på Skandinavia som inspirasjonskilde. Sanders lover «Medicare for all» – et gratis helsetilbud for alle. Reformen, som også støttes av kandidaten Elizabeth Warren, senator fra Massachusetts, skal finansieres blant annet gjennom høyere skatter for de rike og for storbedrifter.

Andre kandidater taler for en langsom endring av helsevesenet, med en statlig helseforsikring som alternativ til de private.

Tidligere visepresident Joe Biden holder på den reformen Barack Obama fikk gjennom. Han mener et gratis tilbud for alle er en utopi.

Milliardæren Michael Bloomberg, tidligere borgermester i New York, har også lovet å verne om Obamacare.

Også sentrumskandidaten Pete Buttigieg, tidligere borgermester fra delstaten Indiana, har advart mot å avskaffe privat helseforsikring.

Helsevesenet var i fokus da kandidatene møttes i en tv-sendt debatt i South Carolina på tirsdag denne uka. Bernie Sanders, som er favoritt etter triumfer i New Hampshire og Nevada, havnet i skuddlinja. Pete Buttigieg hevdet at kostnadene for Sanders’ helseplan «vil lede til fire år til med Donald Trump» og advarte om at Demokratene også kan miste kontrollen over Representantens hus, som partiet vant i mellomvalget i 2018. Minnesota-senatoren Amy Klobuchar hevdet at debatten trenger mer enn «løfter som ser bra ut på klistremerker». Sanders kontret med at planen ikke vil koste så mye som noen hevder, og at den er den beste løsningen for landet.

56 prosent vil ha gratis

Young fra The Brookings Institution ser både fordeler og ulemper ved en helsereform.

– Et system som Medicare for all vil være mye enklere. Det vil også sikre at ingen står uten forsikring, sier Young.

– Men det vil også innebære langt høyere utgifter for staten, fortsetter hun, og henviser til en rapport fra forskningsorganisasjonen Urban Institute som mener det vil koste 2500 milliarder dollar.

Motstanderne advarer om skatteøkninger.

56 prosent av amerikanerne er for Medicare for all. 41 prosent er imot. Dette viser den siste undersøkelsen fra Kaiser Family Foundation, en stiftelse som studerer helsespørsmål.

Om det blir en valgvinner, gjenstår å se.

Maia Rosenberg er imidlertid sikker på at Bernie Sanders’ helsepolitikk vil hjelpe henne. Hun vil stemme på ham ved primærvalget i New York 28. april.

– Enten han vinner eller ikke, har spørsmålet om offentlig helsevesen kommet på dagsordenen. Det systemet vi har nå, går kraftig ut over livskvaliteten til folk flest. Alt handler bare om å overleve, sier Rosenberg.

utenriks@klassekampen.no

Onsdag 8. april 2020
At besøkstallet ved Nordnorsk kunstmuseum falt i fjor, henger sammen med at tallene hadde økt kraftig i foregående år, hevder den sparkede direktøren Jérémie McGowan.
Onsdag 8. april 2020
KAMP: Hele verden vil ha tak i det ­samme utstyret. – Det stjeles og beslaglegges over en lav sko. Vi har væpnede vakter på lageret vårt i Kina, sier forretningsmannen Stephen Fu.
Onsdag 8. april 2020
TENKER NYTT: Ap-leder Jonas Gahr Støre sier Norge ikke var godt nok forberedt på pandemi. Han ber om grundig evaluering når krisa er over.
Onsdag 8. april 2020
• Koronakrisa har gitt oss digitalisering på speed. Der vi før møttes fysisk, har vi de siste ukene lært oss å manøvrere sosial kontakt ved hjelp av Zoom, Teams, Skype og Facetime. Lærere samles i grupper på Facebook for å dele digitale...
Tirsdag 7. april 2020
• Tenketanken Civita fortsetter sin utrettelige kamp for eierskapet til den norske modellen og begreper som tillit og faglig argumentasjon. I Civitas virkelighetsoppfatning er det i skjæringspunktet mellom Arbeiderpartiets høyreside og Høyre...
Tirsdag 7. april 2020
På grunn av korona­krisa har Forsvaret stengt museene sine. Det har også ført til at flere medarbeidere er blitt sagt opp på dagen.
Tirsdag 7. april 2020
NY EPOKE: Jubel og lettelse, sinne og avventende skepsis møter Keir Starmer, idet den nyvalgte Labour-lederen tar fatt på sin forvandling av partiet.
Tirsdag 7. april 2020
KRISETID: I hvor stor grad skal krise­tiltakene fortsette etter påske? Tida er inne for en langsiktig strategi og ­retning for landet, mener flere i ­opposisjonen.
Mandag 6. april 2020
AlbumJohann Sebastian Bach «Johannes-Passion, BWV 245»Collegium Vocale Gent Philippe Herreweghe (dir.)Phi/Outhere MusicDet er nå 50...
Mandag 6. april 2020
KommentarRobert Altmans bransje- og tidsåndssatire «The Player» (1992) utspiller seg i og rundt et filmstudio der hovedpersonen Griffin Mill (Tim Robbins) er ansvarlig for å sile...