Tirsdag 25. februar 2020
FERDIG: Høyres Svein Harberg slår fast at regjeringen ikke har gjort noe galt i håndteringen av Nav-skandalen. Han får støtte fra Frp.FOTO: VIDAR RUUD, NTB SCANPIX
• Kontrollkomiteen vil gi delt Nav-innstilling • Frp vil ikke kritisere regjeringen
Går inn for null kritikk
GÅR FRI: Høyre kan ikke se at regjering­en har gjort noe galt i håndteringen av Nav-skandalen. Frp stiller seg bak konklusjonen når saken i dag avsluttes i Stortingets kontrollkomité.

Nav

I ettermiddag skal Stortingets kontroll- og konstitusjonskomité konkludere i Nav-skandalen. Etter hva Klassekampen forstår, vil ikke komiteen klare å samle seg om å peke ut et politisk ansvar for det som blir omtalt som den største rettssikkerhetsskandalen i nyere norsk historie.

Mens Rødt fremmet mistillit mot sittende arbeids- og sosialminister Anniken Hauglie (H) før jul, varslet SV og MDG støtte til mistillit etter Stortingets Nav-høring i begynnelsen av januar.

Før Ap og Sp konkluderte i mistillitsspørsmålet, forlot Frp regjeringen. I den følgende statsrådsrokaden gikk Hauglie av som arbeidsminister. Statsminister Erna Solberg (H) sa at Nav-skandalen ikke hadde betydning for Hauglies avgang.

Fakta

Nav-skandalen:

• I oktober ble det kjent at flere titalls personer ble uriktig dømt for trygdesvindel grunnet feiltolkning av EØS-regelverket.

• 9. og 10. januar holdt Stortingets kontroll- og konstitusjonskomité høring om saken. SV, Rødt og MDG gikk inn for mistillit mot arbeidsminister Anniken Hauglie (H).

• 20. januar gikk Frp ut av regjering. I den påfølgende rokaden av statsråder 24. januar gikk Hauglie av.

• I dag skal kontrollkomiteen konkludere i Nav-skandalen. Det ligger an til å bli en delt innstilling.

Ikke noe kritikkverdig

I kulissene i kontrollkomiteen har Ap, SV og Sp jobbet med å samle seg om felles konklusjoner i skandalen. Det samme har Høyre, Frp og Venstre. Det går dermed mot at komiteen vil deles på midten i sine konklusjoner.

Høyres Svein Harberg vil ikke røpe overfor Klassekampen hva de borgerlige konklusjonene er. Han understreker at det er mye kritikkverdig i saken, men nekter å kritisere den sittende regjeringen.

– Er det noe ved den sittende regjeringens håndtering av Nav-skandalen som er kritikkverdig?

– Nei, jeg kan ikke se det. Den sittende regjeringen er den som har ryddet opp og tatt det på alvor. Den har også satt i gang undersøkelser og satt i gang oppgjør med dem som har fått saken sin feilbehandlet. Så nei, jeg kan ikke se hva vi skulle ha kritisert nåværende regjering for.

– Når det skjer en så stor skandale med flere titalls justismord – er det ikke viktig at det også fordeles et politisk ansvar?

– Nja. Det er tre ting som er viktig for meg. Det er å finne ut så fort som mulig hvem som har fått sine saker feilbehandlet, slik at man får ordnet opp i det. Så er det å finne ut hva som gikk galt for å tette hullene i systemet, slik at det ikke skjer igjen. Og så er det å se om noen har vist uforstand i tjenesten. Men da må vi først vite hva som har skjedd, sier Harberg.

Høyre: Ikke noe å lure på

– Det er flere som har tatt opp faren for ansvarspulverisering i Nav-skandalen. Er det en bekymring du deler?

– Nei, overhodet ikke. Jeg skjønner ikke hvor det kommer fra. Jeg skjønner ikke hva som skulle ha vært ansvarspulverisering. Anniken Hauglie tok ansvar. Det kan ikke være så mye å lure på.

Han sier det er mye man ennå ikke vet om Nav-skandalen, og viser til at Høyre avventer rapporten fra det regjeringsoppnevnte granskingsutvalget. Den vil etter planen komme i juni.

Frps Solveig Horne bekrefter overfor Klassekampen at partiet vil stå sammen med regjeringspartienes merknader.

Hun sier at saken er alvorlig, men at ansvaret kan trekkes tilbake i tid til tidligere regjeringer. Hun avventer også granskingsutvalgets rapport.

– Vi er opptatt av at noen rydder opp. Regjeringen er tydelige på at de lover å rydde opp, sier hun.

Høyres konklusjoner står i sterk kontrast til de rødgrønnes holdning.

Verken saksordfører Eva Kristin Hansen (Ap), Sps Hans Inge Myrvold eller SVs Freddy André Øvstegård vil si hva de rødgrønne konkluderer med.

Øvstegård (SV) bekrefter overfor Klassekampen at han vil gå til morgendagens møte med mål om å samle alle opposisjonspartiene om å fremme sterk kritikk av regjeringen – et såkalt daddelvedtak.

– Vi er opptatt av at regjeringen ikke kan løpe fra ansvaret ved å la Hauglie gå av før kontrollkomiteen har ferdigbehandlet saken. Derfor overtar Erna Solberg og regjeringen ansvaret for den verste rettssikkerhetsskandalen i nyere norsk historie. Det er naturlig å fremme et kritikkvedtak mot regjeringen for ikke å ha hindret justismord fra å skje, sier Øvstegård.

andreash@klassekampen.no

Lørdag 21. mars 2020
SKEPTISK: I dag får justisminister Monica Mæland trolig fullmakt til å overstyre Stortinget. Det skremmer mannen som hadde jobben hennes inntil 2018.
Torsdag 19. mars 2020
OMSTILLING: SV vil bruke koronakrisa og oljepris­fallet til å omstille norsk industri. – Det er en tid for alt, svarer Arbeiderpartiet.
Tirsdag 17. mars 2020
DYR: Ingen vet hvor mye Stortingets koronapakke koster. Likevel tror partiene at de vil måtte åpne pengesekken igjen snart.
Lørdag 14. mars 2020
PÅ JOBB: Regjeringen forventer 20.000 permitteringer. Jo mindre de tjener, jo hardere rammes de.
Mandag 9. mars 2020
DONASJON? – En åpning for egg­donasjon må aldri bety at vi aksepterer kjøp og salg av kvinnekroppen, sier SVs nestleder Kirsti Bergstø.
Fredag 6. mars 2020
NOK: – Asylretten har kollapset, sier Høyres innvandringspolitiske talsperson. Partiet har et klart mål: Norge skal slutte å behandle asylsøknader.
Mandag 2. mars 2020
SAMMEN: Agenda, Virke og fag­forbundet HK mener politikerne gjør for lite for å møte jobbraset i varehandelen.
Lørdag 29. februar 2020
RETT: Fire måneder etter at regjeringen slo alarm om justismord mot trygdede, sår EU tvil om hvorvidt Nav egentlig gjorde noe galt. Det tar Torbjørn Røe Isaksen med ro.
Fredag 28. februar 2020
STRID: Det ble stille da Trine Skei Grande tok Abid Raja og Sveinung Rotevatn inn som statsråder. Men på bakrommet kjemper fremdeles støttespillerne for å felle lederen.
Tirsdag 25. februar 2020
GÅR FRI: Høyre kan ikke se at regjering­en har gjort noe galt i håndteringen av Nav-skandalen. Frp stiller seg bak konklusjonen når saken i dag avsluttes i Stortingets kontrollkomité.