Lørdag 22. februar 2020
FEEL THE BERN: Harald Mæle Jr. ringer velgere i North Carolina.
Fra et kontor i Oslo prøver de å få amerikanere til å velge Bernie Sanders:
Bernies norske bande
NOT ME. US: Stian Amundsen Grundstad ringte for Sanders for første gang i 2016.
FOR EVERYONE, NOT THE WEALTHY FEW: Kristofer Olai Ravn Stavseng (27) snakker med en velger.
A FUTURE TO BELIEVE IN: Agathe Brautaset Waage (22) ringer for første gang i år.
NORGE RINGER: De tror at et annet system er mulig. I USA. Disse unge nordmennene forteller amerikanere hvorfor de bør ha en sosialist som president.

VALG I USA

– Hello, my name is Kristofer and I’m a volunteer with the Bernie Sanders campaign. Am I talking to Stephanie?

Personen i den andre enden av røret bekrefter at hun er Stephanie, en potensiell velger i North Carolina hvor Demokratene har primærvalg 3. mars.

Norske Kristofer Olai Stavseng (27) spør om Stephanie kjenner til Sanders’ presidentkampanje. Den handler om at den amerikanske økonomien og staten skal fungere for alle – ikke bare for de få velstående, forteller han.

– You are? That’s wonderful! utbryter Stavseng når Stephanie bekrefter at hun er Sanders-tilhenger – og allerede har forhåndsstemt.

Han takker for samtalen og registrerer opplysningene i systemet til Sanders-kampanjen på PC-skjermen foran seg.

Fra et kontor i Oslo

Til vanlig studerer Stavseng retorikk på Blindern, jobber i en interesseorganisasjon og er aktiv i KrF.

Siden slutten av januar har han i tillegg brukt store deler av fritida på å ringe amerikanske velgere.

Stavseng er ikke alene. To kvelder i uka samles en kjerne av unge, norske voksne seg i et kontorlokale i Oslo sentrum. De fleste er kledd i Bernie-T-skjorter.

Kvelden begynner ofte med en oppdatering på de siste meningsmålingene – og kanskje en inspirerende film. Når Klassekampen er på besøk torsdag kveld diskuteres også nattas demokratiske debatt heftig.

At den moderate kandidaten, tidligere New York-borgermester Michael Bloomberg (78), gjorde en dårlig debatt, legger ikke akkurat en demper på stemningen.

Så begynner ringingen. Ofte kan de sitte til over midnatt og snakke politikk med rundt 250 amerikanere.

Målet er å kaste ut Donald Trump fra Det hvite hus og gjøre den demokratiske sosialisten Bernie Sanders (78) til USAs neste president.

Phone banking

De driver med såkalt phone banking for Bernie Sanders’ presidentkampanje. Det går ut på å samle informasjon om velgerne – og å mobilisere dem til å stemme. Informasjonen som samles inn på telefon kan være avgjørende i valgkampen. For eksempel registreres usikre velgere.

Sanders-kampanjen «på bakken» som banker på dører kan med forhåndsinnhentet informasjon konsentrere seg om usikre velgere, i stedet for å bruke tid på å oppsøke velgere som allerede har bestemt seg.

De norske ringerne gir også informasjon til velgerne om hvor og når Sanders-velgerne kan forhåndsstemme.

I Demokratenes nominasjonskamp i 2016 var det en håndfull nordmenn som med en telefon i hånd forsøkte å mobilisere amerikanske velgere til å støtte opp om Sanders. I år har gruppa av nordmenn vokst voldsomt.

Erik Kursetgjerde (26) har vært med siden 2016 og er «primus motor» for de norske Bernie-tilhengerne. Han anslår at det i år har vært rundt 50 nordmenn som har ringt aktivt.

I tillegg til Oslo-gjengen, har det blitt ringt fra både Sunnmøre og Fredrikstad. Det jobbes med å stable på beina Bernie-sentraler i både Bergen og Trondheim.

Tror på et annet USA

Det er den voldsomme urettferdigheten i USA og troa på at et annet system er mulig som engasjerer de norske «phone bankerne» som Klassekampen møter torsdag kveld.

– Vanlige amerikanere har ikke reallønnsvekst, det er store sosiale problemer i mange stater og folk får ikke helsehjelpa de trenger, sier Kursetgjerde som til vanlig er aktiv i Arbeiderpartiet.

For Tore Sinding Bekkedal (32) er det personlig. Halve familien kommer fra USA.

– Jeg har vokst opp i prekariatet her i Norge. Resten av familien har samme sosiale bakgrunn. Jeg har alltid hatt helsepleie, tilgang til utdanning og sosial trygghet. Det har ikke de. Jeg erfarer på daglig basis hva mangelen på en velferdsstat påfører en familie i USA, sier Bekkedal, som også er aktiv i Ap i Norge.

I Bernie Sanders’ kampanje ser de noe annet enn «status quo». Kursetgjerde sier at det ikke funket for demokratene å nominere moderate Hillary Clinton i 2016.

Det vil heller ikke funke å nominere en moderat demokrat i år, tror han.

– Jeg sier ikke at Sanders er garantisten mot at Trump kommer til å vinne, men jeg tror han er den beste sjansen man har, sier Kursetgjerde.

Lovlighet

Å mobilisere for Bernie Sanders fra utlandet er ikke ukontroversielt. Det er flere amerikanere som blir overrasket når de får vite at personen i andre enden av røret ringer fra Norge.

Kursetgjerde sier at det er mange som stiller spørsmål om lovligheten av det de driver med, men han forsikrer at de i henhold til amerikansk valglovgivning har sitt på det tørre så lenge det de gjør er hundre prosent frivillig.

– Om vi fikk betalt for å være her, ville det vært ulovlig, sier Kursetgjerde.

– Eller om vi hadde innvirkning på kampanjens beslutningsprosess. Det er innafor å gi av sin egen tid, skyter Bekkedal inn.

De forteller at det ikke bare er fra Norge det mobiliseres for Bernie Sanders. Det er frivillige ringesentraler i hele verden – og særlig sterkt er engasjementet i Europa.

Må ha med USA

Jusstudent Agathe Brautaset Waage (22) ringer for første gang i år.

– I 2016 var jeg ikke klar over at det var mulig å engasjere meg som norsk statsborger. Også tenkte jeg at vi ikke bør blande oss inn i andre land sine valg. USA må gjøre sine greier, vi må gjøre våre greier, sier Waage.

– Men nå har jeg endret syn på det. Det er så mange utfordringer nå som er så store – og som haster – som vi må stå sammen for å løse. Særlig klimakrisa. Der er det viktig at vi har USA med på laget. Jeg har ikke lyst til 50 år fram i tid å føle at jeg ikke prøvde. Nå prøver jeg å gjøre litt, sier Waage.

Andre kandidater

– Si at Bernie Sanders taper nominasjonskampen, og at en annen vinner, som Joe Biden. Vil dere ringe for den også?

Det blir stille i noen sekunder.

– Hvis Bloomberg vinner, så tror ikke jeg at jeg kan ringe for ham. Det kommer jeg ikke til å greie, sier Kursetgjerde om den tidligere borgermesteren i New York – trygt plassert i den moderate delen av det demokratiske partiet.

– Blir det Joe Biden, kan jeg gjerne ringe for ham. Han er i hvert fall bedre enn han som sitter nå. Blir det Warren, kan jeg til og med reise over og bidra. Hun er uten tvil min nummer to, sier Kursetgjerde.

– Jeg kunne heller ikke ringt for Bloomberg, sier Waage.

Stavseng sier han ikke kjenner hjertet banke like mye for de andre kandidatene.

– Jeg tror ikke det. Jeg tror ikke jeg ville klart å gjøre det med samme entusiasme, sier Stavseng.

andreash@klassekampen.no

Mandag 30. mars 2020
DEBATT: Velferdsstatsforkjemper Linn Herning advarer mot å prioritere korona­tiltak over ressurssvake grupper. Hun ber venstresida våkne.
Lørdag 28. mars 2020
MØRKT: Koronakrisa kan gi rekordmange konkurser i år. Nå åpner staten lommeboka og vil gi direkte pengestøtte til bedrifter som er rammet.
Fredag 27. mars 2020
SPOR: FHI lager en app som skal gjøre det lettere å spore koronasmitten i Norge. Men i motsetning til i Sør- Korea blir det frivillig å delta.
Torsdag 26. mars 2020
MØRKT: Trysil ligger øde. Fiske­mottaket i Hasvik er tomt for fisk. I Ullensaker forsvinner jobbene når flyene slutter å gå. Men smelteovnene i Høyanger holder koken.
Tirsdag 24. mars 2020
DEPRESJON: Norge har like høy arbeidsledighet som under depresjonen på 1930-tallet. Økonomene tror de midlertidige smitteverntiltakene får langvarige konsekvenser.
Mandag 23. mars 2020
BEREDSKAP: I fjor importerte Norge 61 prosent av alt matkorn. Samtidig har vi lagt ned beredskapslagrene for korn. Det gjør oss sårbare.
Lørdag 21. mars 2020
SKEPTISK: I dag får justisminister Monica Mæland trolig fullmakt til å overstyre Stortinget. Det skremmer mannen som hadde jobben hennes inntil 2018.
Fredag 20. mars 2020
KRITISK: Eivind Smith, en av landets fremste jurister på grunnlovsrett, mener den nye kriseloven ikke sikrer Stortinget nok kontroll.
Torsdag 19. mars 2020
OMSTILLING: SV vil bruke koronakrisa og oljepris­fallet til å omstille norsk industri. – Det er en tid for alt, svarer Arbeiderpartiet.
Onsdag 18. mars 2020
NEI: Opposisjonen vil stanse årets utbytte i kriserammede selskaper, og får støtte fra Frp. Sylvi Listhaug vil ikke gi statlig krisehjelp til selskaper som tar ut utbytte i år.