Fredag 21. februar 2020
SIKRER BEVIS: Hvitkledde rettsmedisinere entrer en bygning i sentrum av byen Hanau, åstedet for terrorangrepet som onsdag kveld rammet byen. FOTO: ANDREAS ARNOLD, AP/NTB SCANPIX
• Minst ti drepte i terrorangrep • Gjerningsmann etterlot seg 24-siders manifest
Rammet av rasistisk terror
MINNES: En mann legger ned blomster utenfor kafeen Midnight, der tre av ofrene, som alle var av kurdisk opprinnelse, satt. FOTO: MARTIN MEISSNER, AP/NTB SCANPIX
ANGREP: Politiet sikrer åstedet for angrepet. Tyske myndigheter etterforsker saken som rasistisk motivert. FOTO: MICHAEL PROBST, AP/NTB SCANPIX
RYSTES: Onsdagens terror i den tyske byen Hanau føyer seg inn i en lang rekke høyreekstreme angrep de siste åra.

TYSKLAND

Gjestene på Midnight, en kafé i sentrum av byen Hanau, nøt onsdag kveld sine vannpiper sånn som de pleier. Men rett før klokka ti om kvelden ble freden brutt. Plutselig kom en mann og begynte å skyte mot dem. Kort tid etter var tre personer drept. Et nytt tysk marerittangrep fra ytre høyre var i gang.

– Folk er sjokkerte. Vitner forteller at det oppsto et kaos. Folk kom løpende ut av kafeen, mange gråt og skreik, forteller Jutta Degen-Peters, journalist i lokalavisa Hanau Anzeiger på telefon med Klassekampen.

Den 43 år gamle gjerningsmannen dro deretter videre til en annen kafé i området der han selv bodde. Her drepte han ytterligere seks personer. Ofrene har alle tyrkisk og kurdisk bakgrunn, og politiet etterforsker saken som rasistisk motivert.

Fakta

Tyske høyreekstreme:

• Man antar det er 13.000 voldsorienterte høyreekstreme i Tyskland.

• Antall registrerte voldshendelser og trusler mot tyske jøder økte i 2018 med 60 prosent.

• I 2018 fikk Beate Zschäpe fra nynazistgruppa NSU en livstidsdom for ti drap.

• 68 personer mistet livet som følge av høyreekstrem vold fra 2016 til 2018.

Kilde: Tysklands innenriksdepartement (2018) og C-Rex ved UiO

Høyreekstremt manifest

Tysk politi fant seinere gjerningsmannen og hans 72 år gamle mor døde i leiligheten deres. Dødstallet ble torsdag ettermiddag oppjustert til ti ofre til sammen.

I leiligheten lå også et 24-sider langt manifest, som Tore Bjørgo, leder for Senter for ekstremismeforskning (C-Rex) ved Universitetet i Oslo, har lest.

– Det er liten tvil om at angrepet er rasistisk motivert, sier han til Klassekampen.

I manifestet vil mannen utrydde befolkningen i flere land med muslimsk majoritet.

– Det slående er at han ikke henter tankegodset sitt fra «klassisk» høyreekstreme ideologi, men fra konspiratoriske subkulturer, sier Bjørgo.

– I tillegg er det åpenbart at han lider av mentale forstyrrelser og har grandiose tanker om seg selv, fortsetter han.

Det inkluderer bisarre påstander om at han har vært under etterforskning fra etterretningstjenester hele livet, og at blant annet USAs president Donald Trump og Liverpool-trener Jürgen Klopp har «stjålet hans ideer», sier Bjørgo.

I en video på nettet henvender gjerningsmannen seg til det amerikanske folk. Der ber han dem «våkne opp» og storme «hemmelige, underjordiske militærbaser som dreper barn».

Tyskland på terror-topp

Angrepene etterforskes av tyske myndigheter som høyreekstrem terror. Tysklands forbundskansler Angela Merkel presiserte torsdag at tyske myndigheter kommer til å gjøre alt de kan for å få klarhet i motivet for hendelsen.

– Rasisme er en gift, og hat er en gift. Denne gifta finnes i vårt samfunn, sa Merkel, ifølge NRK.

Terrorangrepet føyer seg inn i rekka av en lang rekke hendelser fra tyske høyreekstreme de siste åra.

For å minnes femårsdagen for terroren i Norge 22. juli 2011, drepte en 18 år gammel mann ni personer på et kjøpesenter i München i 2016.

I juni i fjor ble Walter Lübcke fra kristendemokratiske CDU skutt og drept utenfor sitt eget hjem.

Gruppa Nordkreuz ble i juli arrestert for å oppbevare en «dødsliste» på 25.000 politikere og «andre flyktningvenner», samt 200 likposer og en betydelig mengde kalsiumdioksid, som brukes til å oppløse lik.

I oktober drepte en mann to personer før han prøvde å storme en synagoge i et angrep motivert av jødehat.

– Når det gjelder antall dødelige høyreekstreme angrep, viser våre tall at Tyskland ligger klart på topp i Europa, sier Bjørgo ved C-Rex.

Den seineste uka har Tysklands høyreekstreme mareritt fortsatt. Fredag ble tolv menn arrestert for å ha planlagt masseangrep på muslimer i tyske lokalsamfunn.

Det fikk flere muslimske miljøer til å be om økt beskyttelse fra tyske myndigheter, skriver avisa The Guardian.

– Vi må huske at disse terroristene, disse høyreekstreme fundamentalistene, ikke bare angriper oss som en muslimsk minoritet i Tyskland. De angriper også jøder og går til skyts mot tyske politikere som ikke er enige med dem, sier Motasem Abdel Aziz til Klassekampen.

Han er styremedlem i Majid al-Taqwa-moskeen i Frankfurt, bare 25 kilometer unna åstedet for gårsdagens angrep.

Aziz presiserer at han ikke har hørt om truslene som moskeer har fått, eller om at flere har bedt om beskyttelse.

– Jeg og mange andre gjør vårt som samfunnsborgere i Tyskland. Selv om angrepene og de høyreekstreme kreftene har fått vind i seilene, representerer de verken tyskerne eller Tyskland, sier han og legger til:

– Mine barn og barnebarn er en del av dette landet. Vi er glade i det og føler oss ikke fremmede her. Som samfunnsborgere må vi gjøre vårt og stemme ved valg, for å forhindre at høyreekstreme partier vinner fram.

palv@klassekampen.no

amalw@klassekampen.no

Mandag 30. mars 2020
BEKYMRA: WHO-topp Rick Brennan frykter fattige og krigsherjede land står uten mulighet til å forberede seg på korona, fordi Vesten stikker av med utstyret.
Lørdag 28. mars 2020
SUKSESS: Hele verden ser mot Sør-Korea for råd om virusbekjempelse. Vi ba en epidemiekspert fra Seoul forklare løsningen alle snakker om.
Fredag 27. mars 2020
VANSKER: Egypt trapper opp tiltak mot pandemien med delvis portforbud. Det går ikke knirkefritt å stenge den arabiske verdens mest folkerike land.
Torsdag 26. mars 2020
HARD PAKKE: En tiltakspakke på svimlende 22.000 milliarder kroner skal hindre koronanedtur i USA. Effekten vil avhenge av utbruddets varighet.
Onsdag 25. mars 2020
SPANSKESYKE: Spanske sykehus som allerede er i knestående, stålsetter seg for en kraftig forverring av korona- utbruddet.
Tirsdag 24. mars 2020
EFFEKTIVE: Med ekstreme tiltak hevder kinesiske myndigheter å ha fått koronaviruset under kontroll. Økonomen Keyu Jin tror landet nå kommer til å innta en global lederrolle.
Mandag 23. mars 2020
KRISEHJELP: Strenge budsjettregler står for fall når Tyskland i dag lanserer en hjelpepakke på størrelse med Oljefondet.
Lørdag 21. mars 2020
BIVIRKNING: EUs krav om nedskjæringer gjorde Italia sårbart lenge før koronakrisa kom. Unionens svar på italienernes bønn får stryk.
Fredag 20. mars 2020
SELVBERGING: Israels statsminister Benjamin ­Netanyahu setter i verk kontroversiell lov for å overvåke koronapasienter – og redde sitt eget politiske liv.
Torsdag 19. mars 2020
ILLE: Interne flyktninger i Syria ­forteller om elendige forhold uten ­reelle helsetilbud. – Vi kan ikke takle et koronautbrudd, sier Sara Saad (29).