Onsdag 19. februar 2020
ARVEN I FARE: Konservative krefter i statsminister Angela Merkels parti vil vekk fra politikken under hennes styre, særlig Merkels hjørnesteiner, innvandringspolitikk og klimatiltak. 8FOTO: MARKUS SCHREIBER, AP/NTB SCANPIX
En ny nasjonalkonservativ vind blåser over de tyske kristendemokratene:
Angriper Merkels linje
FLØYKAMP: Den voksende høyresida i de tyske kristendemokratene angriper partileder Angela Merkel. Nå vil de ta oppgjør med partiets innvandrings- og klimapolitikk.

TYSKLAND

Tysklands forbudskansler Angela Merkel har vunnet fire valg med sin sentrum-høyrepolitikk. Med en inntil nylig åpen innvandringspolitikk og satsing på grønn energi har hun styrt Tyskland siden 2005.

Den politikken kan det bli slutt på. Snart skal de tyske kristendemokratene i hennes parti CDU velge en ny leder, og stadig flere fraksjoner ønsker å ta partiet i en konservativ retning. Tydeligst blant disse er den såkalte Verdi­unioen.

Fakta

Ledervalg i det kristenkonservative partiet:

11. juni 2019 annonserte Angela Merkel at hun gikk av som leder for det kristenkonservative partiet CDU. Hun gjorde det samtidig klart at hun ville fortsette om forbundskansler ut valgperioden.

• Angela Merkels håndplukkede arvtaker, Annegret Kramp-Karrenbauer, har slitt med å kontrollere partiet. Hun annonserte sin avgang som partileder forrige uke etter at CDU i delstaten Thüringen samarbeidet med Alternativ for Tyskland i et ledervalg i delstaten.

• CDUs neste leder vil også bli partiets nye statsministerkandidat. Den konservative delen av partiet støtter Friedrich Merz som leder.

Nye nasjonalkonservative

Selv fraksjonering er organisert i Tyskland. I tillegg til de offisielle partigruppene, som CDUs ungdomsforbund, kvinneforbund og forbund for homofile og skeive, er fraksjonene organisert i egne foreninger.

En av de nyeste kaller seg for Verdiunionen.

Tysklandskjenner og historiker Astrid S. Dypvik utdyper:

– Utgangspunktet for Verdiunionen har vært å stramme inn innvandringspolitikken.

Foreningen ble etablert i 2017. Innvandringskritikken er et svar til Merkel-administrasjonens liberale politikk under flyktningstrømmen i 2015. Da tok landet imot 1,1 millioner flyktninger.

Dybvik tror Verdiunionens kritikk av forbundskansler Merkel dreier seg om mer en bare innvandring:

– Det handler om hele synet på den tyske nasjonen. De kritiserer Merkel for å være for lite opptatt av tyske verdier og tysk kultur og for å gjøre det vanskelig å være stolt av å være tysk.

Hun peker videre på at Verdiunionen er kritisk til forbundskanslerens politikk for grønn omstilling.

– Verdiunionen er et symptom på en brei trend på tysk høyreside, der konservative blir stadig mer kritiske til Merkels politikk, særlig på disse to områdene, sier hun, og legger til at Det konservative partiet er i krise.

– Veksten til AfD viser tydelig at CDU sliter med å appellere til konservative velgere, sier hun med henvisning til det høyreekstreme partiet Alternativ for Tyskland, som nå ligger på rundt 15 prosent på målingene.

Kapret sparket spionsjef

Selv om Verdiunionen bare har 4000 medlemmer, har foreningen fått mye oppmerksomhet den siste tida. Det er det hovedsakelig to grunner til. Den ene er at foreningen har en mer åpen holdning til Alternativ for Tyskland enn resten av partiet. Den andre er deres mest profilerte medlem: Hans-Georg Maasse.

Maasse har fortid som spion. Fra 2012 til 2018 var han leder for den tyske innenriksetterettningen, men fikk sparken i 2018 i etterkant av høyreekstreme demonstrasjoner i byen Chemnitz det året.

Forbundskansler Merkel gikk beinhardt ut mot den rasistisk motiverte volden og nazihilsenene under demonstrasjonen. Maasse rykket kort tid seinere ut på vegne av etterretningen og sådde tvil om det hadde forekommet rasistisk hets og vold. Det førte til at han mistet jobben som spionsjef. Siden har han kommet med en rekke kritiske uttalelser mot Angela Merkels innvandringspolitikk.

– Maasses retorikk har mye til felles med AfDs. Han kritiserer Merkel for innvandringspolitikken og tysk presse for å ikke fortelle sannheten om hva som skjer i landet, sier Dypvik.

Nærmere høyreekstreme

At Maasse og andre konservative politikere tar etter Alternativ for Tyskland er ikke tilfeldig. Ved valget i 2017 stemte 900.000 tidligere CDU-velgere på det høyreekstreme partiet. Det er en tendens som har fortsatt i delstatsvalg, særlig i de tidligere østtyske delene av landet.

Ved delstatsvalget i Thüringen i oktober i fjor ble AfD større enn CDU. Etter valget i Thüringen gikk CDU sammen med frihetsdemokratene (FDP) og AfD kastet den sittende venstresidelederen. Det var første gang AfD var en del av et styringsflertall i landet: Et tabu var brutt.

Etter massiv kritikk trakk den nyvalgte lederen for Thüringen seg samme uke. Verdiunionen, som tidligere ikke har utelukket et samarbeid, ble i etterkant presset av partiledelsen i CDU til å lukke døra til å jobbe med AfD.

martinu@klassekampen.no

Mandag 30. mars 2020
BEKYMRA: WHO-topp Rick Brennan frykter fattige og krigsherjede land står uten mulighet til å forberede seg på korona, fordi Vesten stikker av med utstyret.
Mandag 30. mars 2020
• Diskusjonen om hvor godt vi i Norge var rustet til å møte den pågående koronapandemien er i gang. Sp-leder Trygve Slagsvold Vedum tok i VG før helga til orde for en gjennomgang av norsk beredskap, blant annet innenfor tilgang på medisiner...
Mandag 30. mars 2020
DEBATT: Velferdsstatsforkjemper Linn Herning advarer mot å prioritere korona­tiltak over ressurssvake grupper. Hun ber venstresida våkne.
Mandag 30. mars 2020
Uansett hvor lenge unntakstilstanden varer, vil 2020 neppe bli et normalt inntektsår for museene. Museumsforbundet frykter at tapet kan vedvare i flere år.
Lørdag 28. mars 2020
En av ti nordmenn har liten tiltro til forsk­ning på kjønn og likestilling, viser en ny undersøkelse. I flere land er kjønnsstudier under sterkt press.
Lørdag 28. mars 2020
SUKSESS: Hele verden ser mot Sør-Korea for råd om virusbekjempelse. Vi ba en epidemiekspert fra Seoul forklare løsningen alle snakker om.
Lørdag 28. mars 2020
MØRKT: Koronakrisa kan gi rekordmange konkurser i år. Nå åpner staten lommeboka og vil gi direkte pengestøtte til bedrifter som er rammet.
Lørdag 28. mars 2020
• For få uker siden kunne ingen forutse den dramatiske situasjonen Norge og verden nå befinner seg i: Helsetjenester i land etter land overbelastes av syke pasienter, samfunn stenges ned til et minimum, børsene faller og folk mister jobbene...
Fredag 27. mars 2020
VANSKER: Egypt trapper opp tiltak mot pandemien med delvis portforbud. Det går ikke knirkefritt å stenge den arabiske verdens mest folkerike land.
Fredag 27. mars 2020
Hole bibliotek lar brukerne bestille og plukke opp bøker i en eske på utsida av døra. Nå håper Norsk bibliotekforening at flere små bibliotek følger etter.