Tirsdag 11. februar 2020
«MØKKALEI»: Kristina Hansen er leder av Finnmark Ap og tidligere ordfører i Nordkapp. Hun sier oljebransjen har brutt all tillit etter beslutningen om ikke å ilandføre Johan Castberg-feltet. FOTO: VIDAR RUUD, NTB SCANPIX
Ap-topper i Finnmark sier holdningen til oljebransjen i nord er i ferd med å snu:
Lei av brutte oljeløfter
OLJE I NORD: Finnmark ble lovet et oljeeventyr fra Johan Castberg-feltet, men fikk smuler. Det demper lysta på ny oljeleting i Barentshavet, sier flere Ap-topper.

Iskanten

I februar 2013 ble sjampanjen sprettet i Finnmark da Statoil (nå Equinor) annonserte at de ville føre inn olja fra Johan Castberg-feltet til en oljeterminal i Nordkapp kommune. Mellom fem og seks milliarder kroner skulle investeres, og kommunen håpet at terminalen ville gi opp mot 80 v­arige arbeidsplasser.

I desember 2019 annonserte Equinor at de dropper ilandføring og heller satser på omlasting av olja til havs. Dermed gikk kommunen nord i Finnmark både glipp av sårt tiltrengte arbeidsplasser og investeringer.

– Folk er forbanna. Både lokalt og regionalt blir dette omtalt som en skandale, sier Kristina Hansen, leder av Finnmark Arbeiderparti (Ap).

Fakta

Olje i nord:

• I desember besluttet Equinor å droppe ilandføring av olje fra Johan Castberg-feltet til Veidnes i Nordkapp kommune i Finnmark. Dermed mistet kommunen arbeidsplasser og investeringer.

• Beslutningen ble møtt med sterke reaksjoner fra både lokale og nasjonale politikere.

• Equinor regner fortsatt med at Johan Castberg vil skape rundt 265 årsverk i Nord-Troms og Finnmark når feltet er i drift.

• Ap-topper i nord sier til Klassekampen at tilliten til oljenæringen er kraftig svekket.

Castberg var vendepunkt

Klassekampen har de siste dagene vært i kontakt med flere sentrale topper i Finnmark Ap.

I det tidligere svært oljevennlige fylkeslaget i Ap er det en økende skepsis til olje­næringen. Ap-toppene er samstemte om to ting:

Equinors beslutning om å droppe ilandføringen av Johan Castberg-feltet var et vendepunkt. Det er en økende holdning blant politikere at Finnmark ikke sitter igjen med nok av gevinsten fra petroleumsaktiviteten i Barents­havet.

Holdningsendringen vil smitte over i debatten om oljenæringens framtid i nord­områdene. Det kan gi motstand mot å flytte iskanten nordover vind i seilene.

Vinden snur

Kristina Hansen er tydelig på at Equinors nei til ilandføring av Johan Castberg-feltet får konsekvenser for oljenæringen.

– De taper oppslutning, sier hun.

Hansen får følge av Runar Sjåstad, stortingsrepresentant (Ap) fra Finnmark.

– Det var en grov feil av Equinor. Det er den største gavepakka til folk som vil ha minimal aktivitet i Barentshavet. Det er ingen tvil om at motstanden mot olje og gass er økende i nord, sier Sjåstad.

Han mener det har vært en «good will» for næringen i nord, forutsatt at det skulle skapes lokale ringvirkninger.

– Det er lagt til rette for regionale ringvirkninger, men de har sviktet totalt med lokale ringvirkninger, sier Sjåstad.

Også Tana-ordfører og tidligere Ap-nestleder og fiskeriminister Helga Pedersen stemmer i:

– Det Equinor gjør, er utrolig skadelig for tilliten til olje- og gassnæringen i Finnmark og i Nord-Norge, sier Pedersen.

Vil påvirke iskant-debatt

I løpet av våren skal regjeringen legge fram sitt forslag til ny forvaltningsplan for Barentshavet. Stortinget må i forbindelse med den bestemme hvordan man skal definere iskanten – og i praksis hvor langt nord det kan åpnes for oljeleting.

Helga Pedersen sier manglende ilandføring fra Johan Castberg vil få konsekvenser for debatten.

– Dette vil smitte over i debatten om iskanten, Lofoten, Vesterålen og Senja og andre områder som bransjen vil åpne for leting. Det er åpenbart at det vil påvirke synet på bransjen og deres muligheter for å utvide, sier Pedersen.

Også Kristina Hansen tror debatten om iskanten vil bli påvirket.

– Mange har holdt en knapp på bruk framfor vern fordi man har håpet på grunnlag for mye aktivitet på land. Der svikter oljebransjen, og de har brutt all tillit med sin beslutning om at Castberg ikke skal ilandføres, sier Hansen.

Delt om iskanten

Finnmark Ap har ennå ikke landet på noe standpunkt i saken om iskanten, men det kan bli tema på årsmøtet i fylket 29. februar.

Fylkeslederen sier hun ennå ikke har konkludert, men at det vil bli en avveining av interesser mellom bruk og vern.

De ordførerne i Finnmark som Klassekampen har vært i kontakt med, er delt i spørsmålet om iskanten.

Hammerfest-ordfører Marianne Sivertsen Næss (Ap) advarer mot å flytte iskanten sørover.

Masøy-ordfører Bernth Sjursen (Ap) tar til orde for en dynamisk iskantdefinisjon og peker på at ny teknologi gir nye muligheter.

Vadsø-ordfører Wenche Pedersen (Ap) vil på sin side flytte iskanten sørover:

– Vi må legge til grunn føre var-tenkning og være så forsiktige vi kan i disse områdene, sier hun.

politikk@klassekampen.no

Fredag 28. februar 2020
STRID: Det ble stille da Trine Skei Grande tok Abid Raja og Sveinung Rotevatn inn som statsråder. Men på bakrommet kjemper fremdeles støttespillerne for å felle lederen.
Tirsdag 25. februar 2020
GÅR FRI: Høyre kan ikke se at regjering­en har gjort noe galt i håndteringen av Nav-skandalen. Frp stiller seg bak konklusjonen når saken i dag avsluttes i Stortingets kontrollkomité.
Onsdag 19. februar 2020
ZERO AVGIFT: Widerøe trenger et solid avgiftskutt for å redde distriktsflyene. Nå får selskapet uventet støtte fra miljøorganisasjonen Zero.
Lørdag 15. februar 2020
OPPGJØR: Stats­minister Erna Solberg avviser at klima er relevant for iskant-diskusjonen – stikk i strid med KrF og Venstre.
Fredag 14. februar 2020
I VINDEN: Trygve Slagsvold Vedum tror at norsk havvind kan bli «en enorm industri». Olje er en viktig del av oppskriften.
Torsdag 13. februar 2020
KLIMA: Aps programkomité foreslår tung statlig satsing på et nytt industrieventyr for hydrogen. Det kan skape titusener av arbeidsplasser, sier Jonas Gahr Støre.
Tirsdag 11. februar 2020
OLJE I NORD: Finnmark ble lovet et oljeeventyr fra Johan Castberg-feltet, men fikk smuler. Det demper lysta på ny oljeleting i Barentshavet, sier flere Ap-topper.
Mandag 10. februar 2020
KLIMA: Skal Rødt få gjennomslag, må politikken være «mulig og gjennomførbar». Det sier Rødt-nest­leder Marie Sneve Martinussen.
Lørdag 8. februar 2020
NY VÅR: Frp, Venstre og KrF bykser fram etter Frps regjeringsexit. Både Høyre og Ap sliter kraftig.
Onsdag 29. januar 2020
VERDI: Ap-leder Jonas Gahr Støre gjør iskanten til et verdispørsmål og sier at «vi må ta større varsomhetshensyn i disse områdene» enn tidligere.