Lørdag 8. februar 2020
SKANDALESAMARBEID: Thomas L. Kemmerich, fra det liberale FDP, håndhilser på Björn Höcke som er delstatsleder i det høyreekstreme Alternativ for Tyskland. FOTO: MARTIN SCHUTT, AP/NTB SCANPIX
• Tysk høyreside fikk støtte fra kjent fascist i Thüringen • Merkel måtte gripe inn
Fikk makta av fascister
HISTORISK: Denne uka samarbeidet høyresida i Tyskland med høyreekstreme for første gang siden andre verdenskrig.

TYSKLAND

Det høyreekstreme Alternativ for Tyskland (AfD) har det siste året befestet sin posisjon som Tysklands største opposisjonsparti. Selv om de er Tysklands tredje største parti i parlamentet, har de blitt holdt unna makta av de andre partiene på høyresida.

Det endret seg onsdag. For første gang siden krigen var et parti fra ytre høyre med på å danne flertall i en delstat i Tyskland.

Under tredje runde av avstemningen om førsteministervervet i delstaten Thüringen stemte kristenkonservative CDU – som er statsminister Angela Merkels parti – markedsliberale FDP og Alternativ for Tyskland (AfD) sammen for første gang.

De samlet seg om kandidaten fra FDP, Thomas L. Kemmerich, og kastet dermed den sittende delstatspresidenten fra venstresidepartiet Die Linke med en stemmes overvekt.

Fakta

Fascistiske koplinger i tysk delstat:

• 27. oktober ble det holdt delstatsvalg i Thüringen i Tyskland.

• Venstresidepartiet Die Linke vant valget med 31 prosent av stemmene. Høyreekstreme Alternativ for Tyskland ble nest størst med 23,4 prosent. Frihetsdemokratene FDP fikk 5 prosent.

• Onsdag ble toppkandidaten til FDP, Thomas Kemmerich, valgt til førsteminister for delstaten, med en stemmes overvekt. AfD støttet overraskende Kemmerich.

• Det er første gang siden andre verdenskrig at et parti til ytre høyre har vært en del av et styringsgrunnlag i Tyskland.

Når Merkel er borte

Resultatet av avstemningen ble en skandale i Tyskland. Angela Merkel har kalt samarbeidet mellom CDU, FDP og AfD for «utilgivelig».

Hun krevde at partiet skulle rydde opp lokalt. Avisa Deutsche Welle kalte utfallet «en skam for Tyskland» på lederplass. CDUs partileder Annegret Kramp-Karrenbauer har gått hardt ut mot sine partifeller i Thüringen:

– De har eksplisitt gått mot anbefalinger, krav og forespørsler fra partiet, sa hun onsdag ifølge Deutsche Welle.

CDU-lederen ba videre lokalpartiet i Thüringen om å støtte en utlysning om nyvalg.

AfDs nasjonale visetalsperson Beatrix von Storch begrunner selv avgjørelsen på e-post til Klassekampen med at de ville unngå det de kaller «en ytre venstre-regjering».

– Hadde dere samtaler med FDP og CDU før avstemmingen?

«Det er deler av både CDU og FDP som vil samarbeide med oss, også nasjonalt. Men Angela Merkel og venstresidefolk i hennes parti jobber for å blokkere dypere samtaler. Vi er veldig optimistiske på at dette vil endre seg når Merkel er borte, noe som skjer til neste år», skriver Beatrix von Storch.

Den nyvalgte førsteministeren, Kemmerich, sier at han ble overrasket over resultatet av avstemningen. Torsdag lovet han å gå av som førsteminister. Da Klassekampen gikk i trykken i går, var det fortsatt uklart når dette vil skje.

At samarbeidet finner sted i Thüringen, er symboltungt. Det var den første delstaten hvor nazipartiet NSDAP kom i regjering i 1930. Det ble starten på Adolf Hitlers maktovertakelse i Tyskland.

Lov å kalle fascist

AfDs leder i delstaten, Björn Höcke, er en av de mest radikale medlemmene av det høyreekstreme partiet.

Höcke leder en radikal fløy i AfD som kaller seg «Vingen», og er en av landets mest kontroversielle politikere.

Den tidligere historielæreren fra Vest-Tyskland bruker i en bok han ga ut i 2017, flere begreper som er hentet fra nazistenes propaganda fra trettitallet. I boka bruker han begreper som «raseselvmord, «kulturbolsjevisme» og «statsforfall».

I 2019 søkte aktivister i byen Eisenach om tillatelse til å demonstrere mot «fascisten Höcke». Myndighetene nektet dem først med begrunnelse i at ordet «fascist» var krenkende. Aktivistene tok saken til domstolene. Retten slo da fast at Höckes mange uttalelser ga grunnlag for benevnelsen. Den konkluderte: «Höcke kan bli kalt fascist.»

AfD: en maktfaktor

– Først sa FDP at støtta fra AfD var en overraskelse. Nå tyder stadig mer på at de har vært i samtaler i forkant, sier Ines Schwerdtner.

Hun er redaktør for den tyske utgaven av venstresidetidsskiftet Jacobin Magazine.

Schwerdtner sier videre at AfD nå har fått muligheten til å bevise at de er en maktfaktor i tysk politikk.

– Akkurat nå er AfD bedre politiske spillere enn de andre partiene. Det har etablert seg som det tydeligste opposisjonspartiet, samtidig som det vokser både som organisasjon og på målingene, sier hun.

– Høyresida i Tyskland står utrolig nok igjen overfor valget mellom ekstremhøyre og venstresida.

martinu@klassekampen.no

Fredag 28. februar 2020
DYRT: Anthony Depietros har et lyserødt arr som minne om at han ventet for lenge med å sjekke hjertet. Han er en av mange amerikanere som utsetter behandling fordi det koster for mye.
Torsdag 27. februar 2020
RUNDE TO: Britene truer med å gå ut av handelssamarbeidet med EU uten en ny avtale. EU vil sette hardt mot hardt.
Onsdag 26. februar 2020
SJANSESPILL: Å legge seg ut med den proisraelske lobbyen i USA er en strategisk risikosport, sier Midtøsten-ekspert Hilde Henriksen Waage.
Tirsdag 25. februar 2020
SKJEBNESAK: Det kan ta år før Wikileaks-grunnlegger Julian Assanges skjebne blir avgjort. I går startet rettssaken om utlevering til USA, under kaotiske omstendigheter.
Mandag 24. februar 2020
UTSATT: Alle de drepte i Hanau var ofre for innvandrerhat, mener representant for Tysklands kurdere. Han anklager ­Tyrkia for å buke angrepet politisk.
Lørdag 22. februar 2020
STOPPES: Bolivias tidligere president Evo Morales ble tvunget ut av landet. Nå nektes han å stille til senatsvalget fordi han ikke bor der.
Fredag 21. februar 2020
RYSTES: Onsdagens terror i den tyske byen Hanau føyer seg inn i en lang rekke høyreekstreme angrep de siste åra.
Torsdag 20. februar 2020
TRUET: FN prøver å holde Genève-forhandlingene i gang etter at havna i Tripoli ble angrepet tirsdag.
Onsdag 19. februar 2020
FLØYKAMP: Den voksende høyresida i de tyske kristendemokratene angriper partileder Angela Merkel. Nå vil de ta oppgjør med partiets innvandrings- og klimapolitikk.
Tirsdag 18. februar 2020
FRONTER: Motsetningene som har oppstått mellom Russland og Tyrkia i Idlib, kan få konsekvenser i Nord-Syria, frykter den kurdiske YPG-militsens talsmann.