Lørdag 8. februar 2020
SKANDALESAMARBEID: Thomas L. Kemmerich, fra det liberale FDP, håndhilser på Björn Höcke som er delstatsleder i det høyreekstreme Alternativ for Tyskland. FOTO: MARTIN SCHUTT, AP/NTB SCANPIX
• Tysk høyreside fikk støtte fra kjent fascist i Thüringen • Merkel måtte gripe inn
Fikk makta av fascister
HISTORISK: Denne uka samarbeidet høyresida i Tyskland med høyreekstreme for første gang siden andre verdenskrig.

TYSKLAND

Det høyreekstreme Alternativ for Tyskland (AfD) har det siste året befestet sin posisjon som Tysklands største opposisjonsparti. Selv om de er Tysklands tredje største parti i parlamentet, har de blitt holdt unna makta av de andre partiene på høyresida.

Det endret seg onsdag. For første gang siden krigen var et parti fra ytre høyre med på å danne flertall i en delstat i Tyskland.

Under tredje runde av avstemningen om førsteministervervet i delstaten Thüringen stemte kristenkonservative CDU – som er statsminister Angela Merkels parti – markedsliberale FDP og Alternativ for Tyskland (AfD) sammen for første gang.

De samlet seg om kandidaten fra FDP, Thomas L. Kemmerich, og kastet dermed den sittende delstatspresidenten fra venstresidepartiet Die Linke med en stemmes overvekt.

Fakta

Fascistiske koplinger i tysk delstat:

• 27. oktober ble det holdt delstatsvalg i Thüringen i Tyskland.

• Venstresidepartiet Die Linke vant valget med 31 prosent av stemmene. Høyreekstreme Alternativ for Tyskland ble nest størst med 23,4 prosent. Frihetsdemokratene FDP fikk 5 prosent.

• Onsdag ble toppkandidaten til FDP, Thomas Kemmerich, valgt til førsteminister for delstaten, med en stemmes overvekt. AfD støttet overraskende Kemmerich.

• Det er første gang siden andre verdenskrig at et parti til ytre høyre har vært en del av et styringsgrunnlag i Tyskland.

Når Merkel er borte

Resultatet av avstemningen ble en skandale i Tyskland. Angela Merkel har kalt samarbeidet mellom CDU, FDP og AfD for «utilgivelig».

Hun krevde at partiet skulle rydde opp lokalt. Avisa Deutsche Welle kalte utfallet «en skam for Tyskland» på lederplass. CDUs partileder Annegret Kramp-Karrenbauer har gått hardt ut mot sine partifeller i Thüringen:

– De har eksplisitt gått mot anbefalinger, krav og forespørsler fra partiet, sa hun onsdag ifølge Deutsche Welle.

CDU-lederen ba videre lokalpartiet i Thüringen om å støtte en utlysning om nyvalg.

AfDs nasjonale visetalsperson Beatrix von Storch begrunner selv avgjørelsen på e-post til Klassekampen med at de ville unngå det de kaller «en ytre venstre-regjering».

– Hadde dere samtaler med FDP og CDU før avstemmingen?

«Det er deler av både CDU og FDP som vil samarbeide med oss, også nasjonalt. Men Angela Merkel og venstresidefolk i hennes parti jobber for å blokkere dypere samtaler. Vi er veldig optimistiske på at dette vil endre seg når Merkel er borte, noe som skjer til neste år», skriver Beatrix von Storch.

Den nyvalgte førsteministeren, Kemmerich, sier at han ble overrasket over resultatet av avstemningen. Torsdag lovet han å gå av som førsteminister. Da Klassekampen gikk i trykken i går, var det fortsatt uklart når dette vil skje.

At samarbeidet finner sted i Thüringen, er symboltungt. Det var den første delstaten hvor nazipartiet NSDAP kom i regjering i 1930. Det ble starten på Adolf Hitlers maktovertakelse i Tyskland.

Lov å kalle fascist

AfDs leder i delstaten, Björn Höcke, er en av de mest radikale medlemmene av det høyreekstreme partiet.

Höcke leder en radikal fløy i AfD som kaller seg «Vingen», og er en av landets mest kontroversielle politikere.

Den tidligere historielæreren fra Vest-Tyskland bruker i en bok han ga ut i 2017, flere begreper som er hentet fra nazistenes propaganda fra trettitallet. I boka bruker han begreper som «raseselvmord, «kulturbolsjevisme» og «statsforfall».

I 2019 søkte aktivister i byen Eisenach om tillatelse til å demonstrere mot «fascisten Höcke». Myndighetene nektet dem først med begrunnelse i at ordet «fascist» var krenkende. Aktivistene tok saken til domstolene. Retten slo da fast at Höckes mange uttalelser ga grunnlag for benevnelsen. Den konkluderte: «Höcke kan bli kalt fascist.»

AfD: en maktfaktor

– Først sa FDP at støtta fra AfD var en overraskelse. Nå tyder stadig mer på at de har vært i samtaler i forkant, sier Ines Schwerdtner.

Hun er redaktør for den tyske utgaven av venstresidetidsskiftet Jacobin Magazine.

Schwerdtner sier videre at AfD nå har fått muligheten til å bevise at de er en maktfaktor i tysk politikk.

– Akkurat nå er AfD bedre politiske spillere enn de andre partiene. Det har etablert seg som det tydeligste opposisjonspartiet, samtidig som det vokser både som organisasjon og på målingene, sier hun.

– Høyresida i Tyskland står utrolig nok igjen overfor valget mellom ekstremhøyre og venstresida.

martinu@klassekampen.no

Mandag 30. mars 2020
BEKYMRA: WHO-topp Rick Brennan frykter fattige og krigsherjede land står uten mulighet til å forberede seg på korona, fordi Vesten stikker av med utstyret.
Lørdag 28. mars 2020
SUKSESS: Hele verden ser mot Sør-Korea for råd om virusbekjempelse. Vi ba en epidemiekspert fra Seoul forklare løsningen alle snakker om.
Fredag 27. mars 2020
VANSKER: Egypt trapper opp tiltak mot pandemien med delvis portforbud. Det går ikke knirkefritt å stenge den arabiske verdens mest folkerike land.
Torsdag 26. mars 2020
HARD PAKKE: En tiltakspakke på svimlende 22.000 milliarder kroner skal hindre koronanedtur i USA. Effekten vil avhenge av utbruddets varighet.
Onsdag 25. mars 2020
SPANSKESYKE: Spanske sykehus som allerede er i knestående, stålsetter seg for en kraftig forverring av korona- utbruddet.
Tirsdag 24. mars 2020
EFFEKTIVE: Med ekstreme tiltak hevder kinesiske myndigheter å ha fått koronaviruset under kontroll. Økonomen Keyu Jin tror landet nå kommer til å innta en global lederrolle.
Mandag 23. mars 2020
KRISEHJELP: Strenge budsjettregler står for fall når Tyskland i dag lanserer en hjelpepakke på størrelse med Oljefondet.
Lørdag 21. mars 2020
BIVIRKNING: EUs krav om nedskjæringer gjorde Italia sårbart lenge før koronakrisa kom. Unionens svar på italienernes bønn får stryk.
Fredag 20. mars 2020
SELVBERGING: Israels statsminister Benjamin ­Netanyahu setter i verk kontroversiell lov for å overvåke koronapasienter – og redde sitt eget politiske liv.
Torsdag 19. mars 2020
ILLE: Interne flyktninger i Syria ­forteller om elendige forhold uten ­reelle helsetilbud. – Vi kan ikke takle et koronautbrudd, sier Sara Saad (29).