Torsdag 6. februar 2020
KRITISK: Venstres finanspolitiske talsperson Guri Melby mener fotomontasjen av Sumaya Jirde Ali og en kakerlakk er et eksempel på at Human Rights Service ikke gjør samfunnsdebatten mer opplyst. FOTO: SIV DOLMEN
Kakerlakk-bilde blåser liv i debatten om statsstøtte til innvandringskritiske Human Rights Service:
Ber om kutt i støtta
Venstre forventer at regjeringen kutter statsstøtta til Human Rights Service. SV og Rødt vil også ta fra dem årets tilskudd.

statsstøtte

Statsstøtta til den innvandringskritiske stiftelsen Human Rights Service (HRS) har vært svært omstridt innad i regjeringen Solberg.

Med Frp ute av regjeringskontorene kan tilskuddet henge i en tynn tråd. Guri Melby, finanspolitisk talsperson i Venstre, forventer at regjeringen kutter støtta i neste års budsjett.

– Venstre på Stortinget har hele tida vært imot at HRS skal få støtte. Støtta er ment å gå til noen som bidrar konstruktivt i samfunnsdebatten. Det skal være rom for ulike syn også i innvandringsdebatten, men vi mener at HRS bidrar på en veldig destruktiv måte, sier Melby.

Fakta

Human Rights Service:

• Norsk stiftelse grunnlagt av Rita Karlsen i 2001. Karlsen er fortsatt leder, mens Hege Storhaug er informasjonsansvarlig.

• Har som formål å «sette søkelys på ulike sider av innvandrings- og integreringsfeltet».

• Mottar i år 1,8 millioner kroner over statsbudsjettet.

– Sprer fremmedfrykt

I går skrev Klassekampen at Antirasistisk Senter har politianmeldt HRS for en illustrasjon der et bilde av samfunnsdebattant Sumaya Jirde Ali er stilt opp sammen med en kakerlakk, noe som senteret mener er rasistisk.

Bildet illustrerer en kommentar på HRS’ nettsted Rights.no om dommen i Høyesterett der en kvinne ble dømt til 24 dagers betinget fengsel for å ha kalt Ali en «korrupt kakerlakk».

Melby mener at dette er et godt eksempel på et usaklig innlegg i samfunnsdebatten.

– Jeg ser ingen grunn til at en organisasjon som på den måten bidrar til å spre fremmedfrykt og svært negative holdninger, skal få statsstøtte. Det er ingenting som tyder på at de gjør samfunnsdebatten mer opplyst, sier hun.

SV får støtte fra Rødt

SV varsler at de vil ta grep allerede i vår. Kulturpolitisk talsperson Freddy André Øvstegård sier at partiet vil foreslå å kutte årets bevilgning til HRS i behandlingen av revidert budsjett i mai.

– Regjeringen kan ikke lenger skylde på Frps velsignende hånd over denne hatbloggen. HRS skulle aldri fått tilskudd i utgangspunktet, sier Øvstegaard.

Forslaget kommer til å få støtte fra Rødt.

– Staten kan ikke finansiere en blogg som nører opp under fordommer mot muslimer, sier Rødt-leder Bjørnar Moxnes.

Nestleder Hadia Tajik i Arbeiderpartiet skriver i en e-post at hennes parti «har hele tida vært imot støtte til HRS over statsbudsjettet».

Guri Melby i Venstre vil ikke kommentere enkeltsaker i revidert budsjett.

– Det skal vi forhandle om i mai, sier hun.

Kaller forslaget useriøst

Også Kristelig Folkeparti har sagt at de vil kutte støtta til HRS. KrFs finanspolitiske talsperson Tore Storehaug vil imidlertid ikke uttale seg om revidert budsjett.

– Men det vi har sagt før, er at støtta til HRS må flyttes fra posten den står på til en søknads­basert ordning med objektive kriterier, sier han.

Heidi Greni i Senterpartiet mener det er useriøst å kutte støtta til en organisasjon i revidert budsjett, midt i året. Hun vil ikke si om Senterpartiet vil gå inn for å kutte bevilgningen i neste års budsjett.

Etter at HRS i 2017 ba lesere om å sende inn bilder av hvordan islam dominerer det offentlige rommet, varslet Høyre at partiet ville se nøye på statsstøtta.

Høyres daværende kunnskapsminister Jan Tore Sanner (H) sørget i fjor for å kutte i støtta til HRS, før han fikk flyttet budsjettposten over til Justisdepartementet.

Mudassar Kapur, finanspolitisk talsperson i Høyre, sier at budsjettavtalen for 2020 ligger fast. Han vil ikke uttale seg om neste års budsjett.

Daglig leder Rita Karlsen i HRS skriver i en e-post at det ikke er noe nytt at «antidemokratiske krefter ønsker å begrense ytringsfriheten».

Klassekampen har forsøkt å få en kommentar fra kulturminister Abid Raja (V) og justisminister Monica Mæland (H), men har ikke fått svar.

kultur@klassekampen.no

Fredag 28. februar 2020
Den årelange krangelen om forfatternes stipendpott kan nærme seg en løsning: Partene er blitt enige om å overlate fordelingen til et nøytralt utvalg.
Torsdag 27. februar 2020
Romsås bades i sol idet Mariana begår barmhjertighetsdrap på en fugl. Filmen «Alle utlendinger har lukka gardiner» viser den gylne baksida av Oslos demoniserte østkant.
Onsdag 26. februar 2020
Antall påmeldte bøker til innkjøpsordningen har økt kraftig, og ordningen er presset. Utvalgsleder Anne Oterholm i Kulturrådet mener nye kriterier må til for å bevare ordningen.
Tirsdag 25. februar 2020
Det er ikke opp til Trond Giske å definere hva seksuell trakassering er, fastslår forfatterne av boka «Giske-saken».
Mandag 24. februar 2020
Plutselig kan grava til din favoritt­forfatter være borte. Kun tilfeldigheter gjorde at gravstedet etter den modernistiske poeten Claes Gill (1910–1973) nå kan bli bevart.
Lørdag 22. februar 2020
Må dagens forfattere selv ta ansvar for markedsføringen? Nei, sier Kaja Kvernbakken, som likevel finner stor glede i å «pushe» debutboka på Instagram.
Fredag 21. februar 2020
– Vi vil ha en eier som satser på journalistikken, sier Joel Jonsson, tillitsvalgt i Hall Media. Polaris og Amedia er i budkamp om det kriserammede konsernet.
Torsdag 20. februar 2020
De siste fem årene er det knapt blitt utgitt diktsamlinger for ungdom. Nå tror flere at trenden kan snu.
Onsdag 19. februar 2020
Resetts søknad om medlemskap i Redaktørforeningen ble avslått etter en «helhetsvurdering». Pressenestor Per Edgar Kokkvold etterlyser en bedre begrunnelse.
Tirsdag 18. februar 2020
Poet og bibliotekar Paal Bjelke Andersen opplever at de «enkle» diktene ikke snakker til ham.