Torsdag 6. februar 2020
EKSPLOSIVT: Gresk opprørspoliti skjøt tåregass mot demonstranter fra flyktningleiren Moria på Lesvos i Hellas tirsdag. FOTO: MANOLIS LAGOUTARIS, AP/NTB SCANPIX
Forsterkninger sendt inn for å slå ned på migrantopprør utenfor flyktningleir på Lesvos:
– Har nådd bristepunktet
SAMMENSTØT: Migranter på Lesvos protesterer mot ekstreme forhold og en ny lovgivning, som prioriterer nyankomne asylsøkere først.

HELLAS

– Det er veldig enkelt. Folk klarer ikke mer.

Det forteller syriske Mohammed Rezaee (27) på telefon etter to dager med harde sammenstøt mellom opprørspoliti og migranter på den greske øya Lesvos.

I protest mot ekstreme levevilkår og ny gresk asyllovgivning, vandret om lag 2000 migranter fra flyktningleiren utenfor Moria til ferieøyas hovedstad Mytilene mandag morgen.

Gresk opprørspoliti svarte med tåregass mot menn, kvinner og barn, viser flere videoer postet på sosiale medier.

Rezaee ble nylig innvilget asyl i Hellas, og har nå flyttet inn til Mytilene etter 14 måneder i den beryktede Moria-leiren. Mangel på alt av basale livsnødvendigheter driver folk ut i desperasjon, forteller han.

– I tillegg har de nye asyllovene skapt mye utilfredshet, sier Rezaee, som selv måtte evakueres under sitt arbeid som tolk på en lokal helseklinikk drevet av frivillige.

Han tror situasjonen nå har nådd «et bristepunkt».

Fakta

Moria-leiren:

• Tyrkia lovet i 2016 å stanse flyktningstrømmen til Europa, mot milliardhjelp fra EU. Likevel kom 46.000 asylsøkere til Hellas i 2019, en økning på 66 prosent sammenliknet med året før.

• Ifølge NTB befinner 35.000 flyktninger seg fortsatt på de greske øyene, de fleste i Lesbos, Samos og Chios. Leirene har en samlet kapasitet til å ta imot 5400 mennesker.

• Moria-leiren er den største av disse leirene. Leger uten grenser kaller forholdene på leiren «horrible og umenneskelige». 19.000 asylsøkere lever i Moria-leiren, som var ment å huse 2840 mennesker.

Hastebehandles

De siste månedene har flere greske øyer sett en voldsom økning av flyktninger som kommer sjøveien fra Tyrkia.

Statsminister Kyriakos Mitsotakis’ regjering lovte i høst å deportere 10.000 flyktninger og migranter fra øyene innen 2021. En ny lov, som trådte i kraft 1. januar, vil hastebehandle flere asylsaker – og først i køen står de sist ankomne. Det etterlater tusenvis av leirenes innbyggere i en enda større uvisshet enn før, forteller Rezaee.

Seint i januar annonserte også regjeringen at de vil bygge en fysisk barriere til sjøs for å forhindre tilstrømmingen av migranter til landet.

Dersom asylsøkerne blir avvist på gresk jord, vil de bli sendt tilbake over det smale Mytelene-stredet til Tyrkia.

Tirsdag fortsatte demonstrasjonene i Moria-leiren og i Mytilene. Greske myndigheter har derfor hastet inn nye patruljer av opprørspoliti.

Lokalbefolkningen raser

Men på Lesvos er det ikke bare flyktninger og migranter som har fått nok: Tirsdag stormet også lokalbefolkningen kontorene til offentlige myndigheter i protest mot manglende tiltak mot den desperate situasjonen.

Klassekampen har forgjeves forsøkt å få en uttalelse fra lokale myndigheter på Lesvos. Til lokalmediet Ekathimerini uttalte Kostas Moutzouris, Lesvos’ regionale guvernør, tirsdag at han «ikke er optimistisk».

– Gitt at 25.000 mennesker er fanget i åpne og lukkede sentre, så kan jeg ikke forvente en snarlig løsning, sa Moutzouris.

Truet av høyreekstreme

I tillegg rapporteres det om regelrette gateslagsmål mellom greske solidaritetsaktivister og høyreekstreme, og tomme bygg som huser migranter ulovlig skal ha blitt påtent, forteller Ida Eri Sørbye til Klassekampen.

Hun er koordinator for Dråpen i Havet, en humanitær organisasjon med et aktivitetssenter inne i Moria-leiren og to til i nærliggende landsbyer.

Mandag kveld befant hun seg på ett av aktivitetssentrene, der flere fra lokalbefolkningen stormet migrant-demonstranter under politi­eskorte på vei tilbake til leiren.

Sørbye forteller at hun, sammen med 35 migranter og frivillige på senteret, slukket alle lys og satt seg ned på gulvet for å gjemme seg. Deretter fikk de «smuglet» migrantene ut to og to tilbake til Moria-leiren.

Tirsdag raste høyreekstreme bander ute i gatene og truet frivillige hjelpeorganisasjoner, forteller hun.

– Vi har absolutt kommet til et bristepunkt nå, det er noe vi hele tida har gått og ventet på, sier Sørbye.

FNs høykommissær for flyktninger (UNHCR) gjentok i går sitt krav til greske myndigheter om å flytte migrantene til fastlandet og tilby dem bedre forhold. «Hellas’ øyregioner har tatt på seg et enormt uforholdsmessig stort ansvar», skriver UNHCR på Twitter.

palv@klassekampen.no

Fredag 28. februar 2020
DYRT: Anthony Depietros har et lyserødt arr som minne om at han ventet for lenge med å sjekke hjertet. Han er en av mange amerikanere som utsetter behandling fordi det koster for mye.
Torsdag 27. februar 2020
RUNDE TO: Britene truer med å gå ut av handelssamarbeidet med EU uten en ny avtale. EU vil sette hardt mot hardt.
Onsdag 26. februar 2020
SJANSESPILL: Å legge seg ut med den proisraelske lobbyen i USA er en strategisk risikosport, sier Midtøsten-ekspert Hilde Henriksen Waage.
Tirsdag 25. februar 2020
SKJEBNESAK: Det kan ta år før Wikileaks-grunnlegger Julian Assanges skjebne blir avgjort. I går startet rettssaken om utlevering til USA, under kaotiske omstendigheter.
Mandag 24. februar 2020
UTSATT: Alle de drepte i Hanau var ofre for innvandrerhat, mener representant for Tysklands kurdere. Han anklager ­Tyrkia for å buke angrepet politisk.
Lørdag 22. februar 2020
STOPPES: Bolivias tidligere president Evo Morales ble tvunget ut av landet. Nå nektes han å stille til senatsvalget fordi han ikke bor der.
Fredag 21. februar 2020
RYSTES: Onsdagens terror i den tyske byen Hanau føyer seg inn i en lang rekke høyreekstreme angrep de siste åra.
Torsdag 20. februar 2020
TRUET: FN prøver å holde Genève-forhandlingene i gang etter at havna i Tripoli ble angrepet tirsdag.
Onsdag 19. februar 2020
FLØYKAMP: Den voksende høyresida i de tyske kristendemokratene angriper partileder Angela Merkel. Nå vil de ta oppgjør med partiets innvandrings- og klimapolitikk.
Tirsdag 18. februar 2020
FRONTER: Motsetningene som har oppstått mellom Russland og Tyrkia i Idlib, kan få konsekvenser i Nord-Syria, frykter den kurdiske YPG-militsens talsmann.