Onsdag 5. februar 2020
TELLES FOR HÅND: Telling av stemmer i gymsalen på barneskolen Martin Luther King Elemantary i Des Moines i Iowa foregår manuelt med håndsopprekning. Den som er talt, tar ned hånda.
Flere kandidater utropte seg til vinnere etter et uklart valgresultat i Iowa:
De tok imot Bernie som en helt
TRE TIMER: Kassandra har med seg dattera Leila og forsøker etter beste evne til å underholde henne under den tre timer lange prosedyren i gymsalen.
FØRSTEGANGSVELGERE: Khadja Abdi og broren Idle Abdi og faren deres (til høyre) skal stemme for første gang.
FEIRER I UVISSHET: Bernie Sanders tilhengere feirer en hittil udokumentert seier på Holliday Inn nær flyplassen i Des Moines, da resultatene av valget ennå ikke er klare.
BAKKESTØTTE: I en gymsal i et fattig Des Moines-nabolag var det folk som aldri har stemt før, som brakte Bernie Sanders til førsteplass i sitt nabolag.

USA

Verken Idle Abdi (27), hans pensjonerte far, eller søstera Khadja (18) har noensinne stemt i et amerikansk valg. Men nå har de tre kommet til Martin Luther King Elementary i Des Moines for å stemme på Bernie Sanders i Demokratene nominasjonsvalg.

– For oss i dette nabolaget er det bare sunn fornuft å velge Bernie. Han er den eneste kandidaten som representerer oss og han har hele livet har kjempet for saker som gjør livet bedre for folk som oss, sier Abdi, som kom hit fra Somalia med resten av familien for 12 år siden.

Vi er i et av Des Moines fattigste nabolag, som også er et av nabolagene med flest ikke-hvite beboere her i Iowas største by.

– Dette er et arbeiderklasse-område, et fattig område. De fleste av oss her er fattige, og mange av oss støtter Sanders, sier Eva Blakely (85), som har et Bernie-klistremerke på brystet.

Da Klassekampen gikk i trykken i går, var de samlede resultatene fra nominasjonsmøtet i Iowa fortsatt ikke klare.

Men i gymsalen på Martin Luther King Elementary, når alle er telt opp, viser det seg at i denne valgkretsen, en av nesten 1700 over hele Iowa, så har 133 personer kommet for å vise hvem de vil støtte i Demokratenes nominasjonskamp.

I 2016 slo ble Sanders klart slått av Hillary Clinton her. Siden den gang har Sanders drevet kontinuerlig valgkamp både her og over hele USA.

Fakta

USAs presidentvalg 3. november 2020:

• President Donald Trump stiller til gjenvalg ved valget i november. Ingen er ventet å kunne slå Trump i nominasjonsprosessen.

• I Demokratene er det tolv gjenværende kandidater. Blant favorittene er Bernie Sanders, Joe Biden, Elizabeth Warren og Pete Buttigieg.

• Nominasjonsprosessen startet i Iowa på mandag og fortsetter i New Hampshire 11. februar, Nevada 22. februar og South Carolina 29. februar.

• Supertirsdag er 3. mars. Da avholdes det nominasjonsvalg i cirka 15 delstater. Deretter følger det på med nye nominasjonsvalg nesten hver uke fram til begynnelsen av juni.

Kilder: Wikipedia, ­uspresidentialelectionnews.com

Har det gitt resultater?

Kvelden varer lenger enn mange her hadde regnet med. Folk sitter langs veggene og spiller mobilspill, og unger som ikke har fått barnevakt, sover på foreldrenes fang.

Stemmer for første gang

Det store flertallet her inne er ikke-hvite. En lang rekke av de vi snakker med, har aldri deltatt i Iowas beryktede caucus-system, der man stemmer ved å fysisk stille seg sammen med andre tilhengere av din favoritt-kandidat.

– Jeg er 61 år, og dette er første gang jeg deltar, sier skoleansatte Dianne Handly.

Andre har på samme måte som Abdi-familien, aldri stemt i det hele tatt.

– Jeg er uføretrygdet. Jeg er fattig. Jeg har aldri stemt før i hele mitt liv, sier Jill Bailey (52).

– Så hvorfor nå?

– Fordi Bernie er for folket, ikke de rike. Dattera min ville også være her, men hun måtte jobbe, sier hun.

Arbeiderklassevelgere

90 prosent av Iowas befolkning er hvit. Men også her finnes en av de viktigste velgergruppene Sanders trenger å mobilisere om han skal ha håp om vinne.

Valgsjokket i 2016, da Donald Trump slo Hillary Clinton, blir gjerne forklart med at den hvite arbeiderklassevelgerne som gikk fra Obama til Trump i vippestater som Wisconsin, Michigan og Pennsylvania.

Glemt i denne fortellingen blir ofte alle de ikke-hvite arbeiderklassevelgerne, ikke minst svarte, i for eksempel Wisconsin-storbyen Milwaukee, som ikke fant det verdt å stemme på Clinton, i delstaten hun tapte med under 30.000 stemmer.

Medicare for all

Men Bernie Sanders-kampanjen har ikke glemt dem, og ser isteden både svarte, latinos og hvite fra en lavtlønnet arbeiderklasse som en helt avgjørende del av planen for å vinne makt.

Gjennom kampsaker som Medicare for all og en gigantisk grasrot-operasjon er målet å trekke til seg velgere som sjelden eller aldri stemmer ved valg, i stor grad arbeiderklassefolk som ofte føler at presidentvalg har liten materiell betydning for deres liv.

Verken bygningsarbeideren Jared Kutis (36) eller Alexis Leiva (27) stemte på Clinton i 2016. De sier de så henne som del av en korrupt politikerklasse.

Kutis mistet sin fagorganiserte jobb etter finanskrisa i 2009. Nå må han finne dyre helseforsikringer, og har blitt trukket til Sanders og hans helseplan Medicare for all.

– Jeg liker at han har kjempet for det samme hele livet, sier han.

Egen mobiliseringsstrategi

I 2016 var det rundt 100 millioner ikke-velgere, i et land der 43 prosent av alle som kunne ha stemt, ikke gjorde det. Til sammenligning stemte i underkant av 66 millioner på Clinton og 63 millioner på Trump i 2016.

Velgerne Sanders jakter på er med andre ord mange, og hans tro på at mange nok av dem kan vinnes til å danne en breiere koalisjon enn noen av sine konkurrenter, er hans viktigste argument for hvorfor han er den som kan slå Trump.

– Jeg er sikker på at det kommer til å funke, og det er det vi får se her i kveld, sier lokalpolitikeren Ako Abdul-Samad, som er med på å lede Sanders-organiseringen her denne kvelden.

En Sanders-frivillig sier til oss:

– Hvis teorien stemmer, og om vi lykkes, så er det game over, både for Demokrat-eliten og for Trump.

Støtter Biden

Dit er det veldig langt. Men Sanders’ kandidatur har i alle fall mobilisert mange i arbeiderklassestrøket her i Des Moines.

Kassandra (21) har med seg dattera Leila (2). Hun sier de mangler penger, og at det er viktig for henne å være her, som del av et forsøk på å gjøre livene deres bedre.

Linus Tor-Foden (50), med bakgrunn fra Nigeria, støtter Joe Biden. Kona Blessing Tor-Fode (47) har aldri deltatt i et primærvalg før. Nå står hun ikke sammen med mannen sin, men hos alle de andre Sanders-tilhengerne.

– Vi må kvitte oss med Trump, og det kan Bernie få til, sier hun.

Etter en lettere kaotisk affære viser det seg til slutt at 76 av de 133 personene her støttet Bernie Sanders. Biden ender på andreplass med 36, mens Warren akkurat når grensa for å få delegater, 20.

Rapporteringsskandalen

Lignende resultater rapporteres fra flere arbeiderklasseområder.

Men utover kvelden skal det vise seg at hele Iowa-valget ender i et salig kaos, der resultatene ikke blir offentliggjort som forventet.

Forsinkelsen ble knyttet til problemer med innrapportering av resultatet. Slik rapportering ble gjort via en app, som lokale valgledere ifølge New York Times skal ha hatt problemer med å bruke. Appen skal ha blitt hastelaget av et selskap som heter Shadow Inc. i løpet av to måneder og valgledere skal i liten grad ha fått trening i å bruke den. Selskapet har blant annet fått penger av Buttigieg-kampanjen, og deres app skal også brukes i Nevada. Donald Trump feiret kaoset som et bevis på Demokratenes inkompetanse.

På det som skulle vært Sanders-kampanjens feiring ved et Holiday Inn-hotell ved flyplassen er folk frustrerte over kaoset. Det oppleves som om partiledelsen nok en gang er med på å ødelegge for dem, og folk raser mot rapporterings-appen.

En halvtime etter midnatt bryter det likevel ut jubel blant aktivistene i baren da Sanders-kampanjen offentliggjør sin egen opptelling på valgkampmøtene, deres interne tall.

De viser at basert på 40 prosent av valgmøtene har Sanders fått flest stemmer med 23.400, mens Buttigieg har fått 19.400 stemmer.

Seinere offentliggjør også Buttigieg et notat der han hevder at basert på interne tall fra rundt 1000 valgkretser, så er det han som er vunnet.

Litt tidligere, i gymsalen på Martin Luther King Elementary, synes Khadja Abdi (18), broren og faren at kvelden trekker ut. Men de sier er klare til å investere både tid og krefter for å drive Sanders kamp videre, og er spente på hvor mange fra USAs arbeiderklasse som vil slutte seg til dem. Nå ruller nominasjonskampen videre til New Hampshire, Nevada og Super-Tirsdag, der resultatet fra omtrent 15 stater blir klart.

eirikgs@klassekampen.no

christophero@klassekampen.no

Fredag 28. februar 2020
DYRT: Anthony Depietros har et lyserødt arr som minne om at han ventet for lenge med å sjekke hjertet. Han er en av mange amerikanere som utsetter behandling fordi det koster for mye.
Torsdag 27. februar 2020
RUNDE TO: Britene truer med å gå ut av handelssamarbeidet med EU uten en ny avtale. EU vil sette hardt mot hardt.
Onsdag 26. februar 2020
SJANSESPILL: Å legge seg ut med den proisraelske lobbyen i USA er en strategisk risikosport, sier Midtøsten-ekspert Hilde Henriksen Waage.
Tirsdag 25. februar 2020
SKJEBNESAK: Det kan ta år før Wikileaks-grunnlegger Julian Assanges skjebne blir avgjort. I går startet rettssaken om utlevering til USA, under kaotiske omstendigheter.
Mandag 24. februar 2020
UTSATT: Alle de drepte i Hanau var ofre for innvandrerhat, mener representant for Tysklands kurdere. Han anklager ­Tyrkia for å buke angrepet politisk.
Lørdag 22. februar 2020
STOPPES: Bolivias tidligere president Evo Morales ble tvunget ut av landet. Nå nektes han å stille til senatsvalget fordi han ikke bor der.
Fredag 21. februar 2020
RYSTES: Onsdagens terror i den tyske byen Hanau føyer seg inn i en lang rekke høyreekstreme angrep de siste åra.
Torsdag 20. februar 2020
TRUET: FN prøver å holde Genève-forhandlingene i gang etter at havna i Tripoli ble angrepet tirsdag.
Onsdag 19. februar 2020
FLØYKAMP: Den voksende høyresida i de tyske kristendemokratene angriper partileder Angela Merkel. Nå vil de ta oppgjør med partiets innvandrings- og klimapolitikk.
Tirsdag 18. februar 2020
FRONTER: Motsetningene som har oppstått mellom Russland og Tyrkia i Idlib, kan få konsekvenser i Nord-Syria, frykter den kurdiske YPG-militsens talsmann.