Tirsdag 4. februar 2020
AVVISER: Demonstranter på Tahrirplassen er ikke fornøyde med utnevnelsen av landets nye statsminister, Mohammed Allawi. På plakaten med hans bilde står det «Avvist av folket». FOTO: KHALID MOHAMMED, AP/NTB SCANPIX
Mohammed Allawi er utnevnt som Iraks nye statsminister:
Starter i sur motvind
INGEN RO: Demonstrantene i Irak mener landets nye statsminister er gammel vin på nye flasker.

Irak

Demonstranter i Iraks hovedstad Bagdad og sørlige provinser var raskt ute med å fordømme lørdagens utnevnelse av Mohammed Tawfiq Allawi som landets nye statsminister. Demonstrantene sier de vil avvise enhver kandidat fra det etablerte politiske systemet, som de mener er gjennomsyret av korrupsjon og sekteriske stridigheter. 66 år gamle Allawi er ikke noe ukjent ansikt i irakisk politikk: Han var landets kommunikasjonsminister både i 2006 og 2010.

Begge gangene trakk Allawi seg i protest mot regjeringens interne, sekteriske spill.

Gitt hans harde linje mot korrupsjon i tida som minister, har det irakiske parlamentet håpet utnevnelsen vil bidra til ro i landet som har opplevd store demonstrasjoner de siste månedene. Ifølge nyhetskanalen Al Jazeera lover demonstrantene i stedet å eskalere situasjonen.

Fakta

Ny statsminister i Irak:

• Tidligere kommunikasjonsminister Mohammed Allawi nomineres til å ta over som ny statsminister i Irak.

• I fire måneder har hovedstaden Bagdad og det sørlige Irak vært herjet av en protestbevegelse som krever nyvalg, en politisk uavhengig statsminister og slutt på korrupsjon.

• Nominasjonen av 66 år gamle Allawi er resultatet av en langvarig dragkamp mellom rivaliserende partier i Irak.

• På Tahrir-plassen, som har vært sentrum for protestbølgen i Bagdad, er flere skeptiske til nominasjonen. Kilde: NTB

Hører protestene

Omfattende protester mot økonomisk krise, arbeidsløshet og landet som kamparena i konflikten mellom USA og Iran, har herjet i Irak siden oktober og kostet rundt 600 mennesker livet.

– Dere demonstrerer for deres hjemland, og hvis jeg ikke kan oppfylle kravene deres, er jeg ikke verdig denne posisjonen, sa Allawi i en tale der han henvendte seg direkte til demonstrantene på Twitter.

Det ser ikke ut som den direkte tilnærmingen har økt støtta hans.

Iransk støtte

Likevel er Allawis utsikter ikke fullstendig bekmørke. I en støtteerklæring har den populistiske og mektige sjialederen Moqtada al-Sadr ifølge nyhetsbyrået Reuters bedt sine følgere, kjent som «blå-hattene», om å avslutte protestene og «vende tilbake til hverdagslivet». Al-Sadr leder Iraks største politiske koalisjon, Saairun.

Også Iran gikk søndag ut med sin fulle oppbakking til statsminister Allawi.

«Vi fortsetter vår støtte til Iraks uavhengighet og å styrke grunnlaget for demokrati», sa Abbas Mousavi, Irans utenrikspolitiske talsmann, ifølge Reuters. Mousavi gjentok også Irans oppfordring til det irakiske parlamentet om å kaste USAs soldater på dør. Iran har dype forbindelser til en lang rekke sjiamuslimske grupperinger i Irak, i tillegg til kurdiske grupper nord i landet.

Må sikre tillit

Et fastlåst parlament har i månedsvis forsøkt å finne en erstatter til Iraks avtroppende statsminister Abdul Mahdi, som trakk seg i kjølvannet av landets politiske uro.

Allawi har nå én måned på seg til å danne regjering og sikre seg tillit fra de to dominerende blokkene i parlamentet, Saairun og Fatah.

palv@klassekampen.no

Fredag 28. februar 2020
DYRT: Anthony Depietros har et lyserødt arr som minne om at han ventet for lenge med å sjekke hjertet. Han er en av mange amerikanere som utsetter behandling fordi det koster for mye.
Torsdag 27. februar 2020
RUNDE TO: Britene truer med å gå ut av handelssamarbeidet med EU uten en ny avtale. EU vil sette hardt mot hardt.
Onsdag 26. februar 2020
SJANSESPILL: Å legge seg ut med den proisraelske lobbyen i USA er en strategisk risikosport, sier Midtøsten-ekspert Hilde Henriksen Waage.
Tirsdag 25. februar 2020
SKJEBNESAK: Det kan ta år før Wikileaks-grunnlegger Julian Assanges skjebne blir avgjort. I går startet rettssaken om utlevering til USA, under kaotiske omstendigheter.
Mandag 24. februar 2020
UTSATT: Alle de drepte i Hanau var ofre for innvandrerhat, mener representant for Tysklands kurdere. Han anklager ­Tyrkia for å buke angrepet politisk.
Lørdag 22. februar 2020
STOPPES: Bolivias tidligere president Evo Morales ble tvunget ut av landet. Nå nektes han å stille til senatsvalget fordi han ikke bor der.
Fredag 21. februar 2020
RYSTES: Onsdagens terror i den tyske byen Hanau føyer seg inn i en lang rekke høyreekstreme angrep de siste åra.
Torsdag 20. februar 2020
TRUET: FN prøver å holde Genève-forhandlingene i gang etter at havna i Tripoli ble angrepet tirsdag.
Onsdag 19. februar 2020
FLØYKAMP: Den voksende høyresida i de tyske kristendemokratene angriper partileder Angela Merkel. Nå vil de ta oppgjør med partiets innvandrings- og klimapolitikk.
Tirsdag 18. februar 2020
FRONTER: Motsetningene som har oppstått mellom Russland og Tyrkia i Idlib, kan få konsekvenser i Nord-Syria, frykter den kurdiske YPG-militsens talsmann.