Mandag 3. februar 2020
GJESP: Joe Biden har møtt opp for å kapre nye velgere i Burlington, men får sjelden mer en litt halvhjertet applaus fra publikum.
Den ene er for grå, den andre for radikal og den tredje dukket ikke engang opp til kampstart.
Hvem trumfer Trump?
SAMLEOBJEKT: Wrestling-promotør Austin Bayliss sikret seg to baseballer med Joe Bidens signaturer etter å ha møtt ham.
IDOL: Bernie Sanders’ budskap er at Donald Trump bygger sin makt på å splitte USAs arbeiderklasse. Det er ord som fører til eksploderende jubel blant de 3000 frammøtte i Cellular Center i Cedar Rapids.
HISTORISK: Ifølge filmskaper og venstreaktivist Michael Moore er Bernie Sanders-treffet det største valgkamparrangementet i Iowas historie.
TRUMP-KORTET: Hvilken av Demokratenes kandidater kan hamle opp med president Donald Trump? Klassekampen ble med to av dem på velgerjakt i Iowa.

usa

Wrestling-promotør Austin Bayliss (32) elsker et godt show, en god fight, og han elsker valgkampsirkuset som hvert fjerde år inntar hjemstaten hans Iowa. Småbarnsfaren ble hektet i 2016, og denne gang, i løpet av Demokratenes jakt på en utfordrer til mannen han selv stemte på, Donald Trump, har han det siste halvåret vært på over 60 arrangementer.

Bayliss liker at man får komme så tett på kandidatene. Han liker temperaturen, oppstyret rundt det hele.

Han har sett dem alle: Bernie Sanders, Elizabeth Warren, Pete Buttigieg, Amy Klobuchar, Tom Steyer og Andrew Yang. I dag har han kommet til småbyen Burlington, ved den islagte Mississippi-elvas bredder for å igjen se kandidaten han sier han selv vil støtte i Demokratenes nominasjonskamp; Joe Biden.

Men etter å ha sett hvordan mannen som leder på målingene, Bernie Sanders, særlig klarer å fyre opp sin bevegelse, mener han den tidligere visepresidenten står overfor noen alvorlige problemer.

Bayliss peker utover rommet i andreetasjen i en metodistkirke, der rundt hundre publikummere, det store flertallet over 60, sitter gråhåret på forgylte stoler og venter på at Biden skal gjøre sin entre.

– Se deg rundt. Jeg er 32 år og trolig den yngste velgeren her. Bidens største svakhet er at han er så kjedelig og ikke klarer å inspirere folk, slik Sanders gjør, sier Bayliss.

Fakta

Valgåret i USA:

• USA holder presidentvalg 3. november 2020.

• President Donald Trump stiller til gjenvalg. Han har to utfordrere i Det republikanske partiet, men ingen er ventet å kunne slå Trump i nominasjonsprosessen.

• Hos Demokratene er det tolv gjenværende kandidater. Blant favorittene er Bernie Sanders og Joe Biden.

• Nominasjonsprosessen starter i Iowa i dag og fortsetter i New Hampshire 11. februar, Nevada 22. februar og South Carolina 29. februar.

• Supertirsdagen er 3. mars, da det avholdes nominasjonsvalg i cirka 15 delstater, blant dem Texas, California, Georgia, North Carolina og Virginia.

• Deretter følger det på med nye nominasjonsvalg nesten hver uke fram til begynnelsen av juni.

Kilder: Wikipedia, uspresidentialelectionnews.com

Average Joe

Demokratenes nominasjonskamp starter her i den kritthvite jordbruksdelstaten Iowa. I Washington D.C. har riksrettssaken mot Trump, slik Bayliss sier alle for lengst hadde skjønt den ville, møtt veggen.

I Iowa handler nå veldig mye om å overbevise velgerne om at man er kandidaten som kan gjøre det som ser stadig vanskeligere ut: å vinne over Donald Trump i november.

Kandidatene jobber desperat for å sikre seg en god start når titusenvis av demokratvelgere ved nesten 1700 gymsaler, bibliotek og samfunnshus samler seg til såkalte caucus-møter for å velge sin favoritt.

Burlington er en nedslitt småby på Iowa-sida av Mississippi. Hovedgata er som tusenvis av andre hovedgater i forfalne småbyer over hele USA. Det er gjenspikrede vinduer og rustne butikkskilt på tomme bygninger der eiere for lengst har gitt opp i møte med konkurransen fra kjøpesentre og Jeff Bezos’ Amazon.

Inne i metodistkirka sier den pensjonerte Burlington-læreren Dianne Ehret (65) at hun har stemt på republikanere tidligere, men er så lei seg over den «kunnskapsløse bølla Trump» at hun vil stemme på en demokrat for å bli kvitt ham. Hun tror at Biden med sin erfaring er den beste til å få det til. Hans største svakhet, mener hun, er hangen til å snuble i ord og «snakke før han tenker».

Det er imidlertid ingenting i løpet av halvtimen Biden snakker som underbygger onde rykter om at han er dement. Han framstår mer som en ganske middelmådig taler, avhengig av manus.

Han får sjelden mer en litt halvhjertet applaus fra publikum for en tale som i minimal grad handler om hva han vil gjøre politisk. Isteden er den full av kaldkrigsretorikk og handler om at en stemme på Biden vil være en stemme mot Trump, Vladimir Putin og Kim Jong-un. Et par strategisk plasserte skoleelever gjesper på første rad.

Korrupte Biden?

Wrestling-promotør Bayliss kommer fra en bondefamilie litt lenger sør i Iowa. I 2016 stemte han på Trump, aller mest fordi han likte Clinton så dårlig, men også fordi han ville ha «noe nytt».

– Alle vennene mine på min alder er «all in for Trump». Det blir vanskelig å slå ham, kanskje særlig for Biden, sier han.

Bayliss peker på, slik også mange Trump-kritikere gjør, at blant annet Biden-familiens rolle i riksrettssaken er problematisk for den tidligere visepresidenten. Selv om Republikanerne lyver om Bidens rolle i Ukraina, så synliggjør saken at sønnen Hunter Biden hadde en fett betalt styrejobb han ikke var kvalifisert for. Saken understreker også for mange hvordan den politiske klassen utnytter makt og posisjoner på korrupt vis.

Sanders-støttespillere som jussprofessor Zephyr Teachout mener Biden har et korrupsjonsproblem med tette bånd til Wall Street og ikke minst kredittkort-industrien, som har sitt hovedsete i Bidens egen hjemstat, skatteparadiset Delaware.

Kredittkortgiganten MBNA har støttet Biden med over 200.000 dollar siden 1989, og da Hunter Biden fullførte jusstudiet, ble han umiddelbart ansatt av MBNA som lobbyist og konsulent. Som takk bidro Biden sterkt til kredittkortindustrien i 2005 ved å få gjennom en lovgivning som gjorde det mye vanskeligere for vanlige amerikanere å kvitte seg med gjeld.

Mange frykter at om Demokratene velger Biden, så vil partiet stå uten troverdighet til å angripe Trumps egen korrupsjon og isteden gi presidenten en kasse med gratis ammunisjon i striden for gjenvalg. Særlig Sanders-tilhengere trekker også fram andre Biden-svakheter, som flere tilfeller av pinlig plagiering og en lang rekke løgner om sine studieprestasjoner og sin deltakelse i borgerrettighetsbevegelsen.

I Burlington klemmer Biden noen pensjonister før han forsvinner, uten å ta imot et eneste spørsmål fra en flokk sitattørste pressefolk.

– Det var også skuffende at han ikke tok imot spørsmål fra publikum, sier Bayliss.

Når Warren bredt nok?

Men Biden er i alle fall til stede i Iowa. Noen timer vestover, ved Iowa State University nord for Iowas største by, Des Moines, må en stillfaren gruppe på rundt 50 personer skuffet innse at Elizabeth Warren ikke dukker opp. Senatoren, som sammen med Biden og Pete Buttigieg ligger på plassene bak Sanders på målingene, har blitt sittende fast i Washington D.C., der riksrettshøringen mot Trump ruller videre.

Statsvitenskapsstudenten Maria Freeman (22) håper likevel at Warren får til det Hillary Clinton ikke klarte, å bli USAs første kvinnelige president.

– Jeg liker at hun ikke er en hvit, gammel mann, samtidig som hun har stor erfaring. Jeg liker også Bernie Sanders, men jeg liker personligheten til Warren litt bedre, sier hun.

Trump kaller Warren for «Pocahontas» etter at hun på tynt grunnlag og sterke reaksjoner fra Cherokee-stammen i flere år har skrytt på seg urfolksidentitet. Freeman tror også presidenten vil kjøre på med kvinnehat mot Warren. Alt i alt frykter hun at den Harvard-utdannede jussprofessoren Warren ikke har «brei nok appell» til å vinne verken nominasjonen eller mot Trump. Da tror hun sitt eget andrevalg, Bernie Sanders, har større sjanser.

– Buttigieg og Biden har jeg ikke vurdert i det hele tatt. Bidens styrke er vel at han var visepresident i åtte år, men jeg ser ikke helt hvordan hans erfaring er relevant for vår generasjon, og jeg savner et tydeligere klimabudskap, sier Freeman.

Revolusjon for livet

Heller ikke Sanders kommer seg til Iowa denne dagen. Tre kvarter lenger sør er det likevel langt større fres i hans politiske revolusjon enn hos Biden og Warren. I en stor konserthall lyser slagordet «Ikke meg. Oss» opp en av veggene i konserthallen som ifølge vaktene nå er helt full.

College-studenten Timothy Moore forteller at han i november måtte legges inn på sykehus på grunn av mentale helseproblemer. Etter en ukes opphold kom regningen: 2000 dollar. Regningen må betales innen utgangen av februar, men han har ikke pengene.

– Du har akkurat kommet ut av sykehus og får den i trynet. Det gjør alt så mye verre. Det kan ikke være sånn. Helsetjenester må være en rettighet, og jeg støtter Bernie på grunn av hans plan om «Medicare for all», sier Moore.

Det er et par tusen mennesker her – i all hovedsak unge med Bernie-skilt og Bernie-skjorter. Når filmskaper og venstreaktivist Michael Moore kommer på scenen, sier han at det er det største valgkamparrangementet i Iowas historie. Og det altså uten at Sanders selv er til stede. Han er også på riksrettsoppdrag i Washington, men snakker, etter noen tekniske problemer, direkte til publikum på telefon.

Hans budskap er at Trump bygger sin makt på å splitte USAs arbeiderklasse. Sanders, derimot, vil gjøre helsetjenester til en menneskerettighet, slette studentgjeld, gjøre utdanning gratis og ikke minst få på plass en «Green New Deal» – ved å samle arbeiderklassen og på tvers av generasjoner bygge en multietnisk grasrotbevegelse som skal transformere USA.

«Bernie beats Trump»-buttons florerer her. Kampanjens hovedstrategi er å trekke millioner av amerikanere som vanligvis ikke stemmer inn i den politisk prosessen. Han sier kampanjens historisk store grasrotorganisering gjør ham sikker på seier i Iowa og gjentar oppfordringer om å ta med seg ti venner til valgmøtene. De neste ukene og månedene skal Sanders’ endringsteori møte virkeligheten.

Hjerte til besvær

Blant mange her finnes det en følelse av at det er denne sjansen de får, at det er nå eller aldri, ikke minst med tanke på at tida renner ut for forsøket på å manøvrere samfunn og menneskehet i klimakrisas tid. Fire nye år med klimafornekter Trump kan knuse siste rest av håpet. En seier til Sanders, og hans Green New Deal-plan, kan derimot gjøre Det hvite hus til en klimaforkjemper som inspirerer resten av verden gjennom konkrete handlinger.

Warren College-student Moore tror Warren, som posisjonerer seg som kandidaten lengst til venstre etter Sanders, skåret et selvmål da hun hevdet at Sanders hadde sagt at en kvinne ikke kunne vinne 2020-valget. Mange Sanders-tilhengere, som peker på at Sanders har tatt til orde for en kvinnelig president i flere tiår, mener dette viser at Warren ikke kan stoles på. Hun, en tidligere republikaner som har kalt seg «kapitalist til beinet», har ifølge Sanders-fansen langt mer til felles med Clinton og resten av demokrat-etablissementet.

Blomsterdekoratørene Samantha Hoesing (34) og Jenny Van Weelden (34) sier at de ikke er blant den hardeste Sanders-fansen og at de også har vurdert å stemme på Warren. De kommer ikke utenom at Sanders’ alder er en stor ulempe. Hoesing sier at mannen hennes har revurdert sin Sanders-støtte etter senatorens hjerteproblemer i fjor høst. Men de siste ukenes valgkamp, og kveldens Sanders-samling – der publikum nå venter på at musikeren Bon Iver skal gå på scenen – styrker likevel deres tro på at det er Sanders som har mest kraft og støtte bak seg og som dermed har størst sjanse til å vinne mot Donald Trump i november.

Slik tro styrkes av en lang rekke gode målinger for Sanders, både nasjonalt, men også i en rekke av delstatene som snart skal ut i valg. Målinger viser også at Sanders den siste tida har begynt å spise seg inn i Bidens gråhårede velgerskare.

Sanders’ opptur skaper bekymring hos Trump, men også hos den næringslivsallierte delen av Demokratene, som støtter Joe Biden og Pete Buttigieg. Fra scenen får kongresskvinne Rashida Tlaib publikum med på å bue mot Hillary Clinton, som fyrte opp striden fra 2016, ved å nylig hevde at «ingen liker» Bernie Sanders.

Både publikum her, og de som kvelden etter fyller mesteparten av et innendørs stadium for å se en veldig opplagt Sanders – som har kommet seg av gårde fra Washington og spilles inn på scenen av bandet Vampire Weekend, er ikke enige.

– Vi kommer til å vinne fordi det ikke bare er meg. Det er oss, sier Sanders fra scenen.

3000 mennesker eksploderer i jubel og fortsetter mens han snakker om at skal USAs rikeste virkelig skal utfordres, så nå må USAs skadeskutte fagbevegelse gjøres kampklar igjen.

Tror Sanders blir stoppet

Tilbake på Biden-møtet i Burlington forteller Jon Garst (56), ansatt i fagforeningen Smart Union, oss at middelklassen forsvinner og at det har blitt for mange fattige.

Han synes Sanders står litt for langt til venstre og sier han i første omgang vil stemme på Biden. Men han er åpen for å velge Sanders og vil definitivt velge Sanders framfor Trump i presidentvalget. Han mener Trumps påstander om at han har fikset økonomien bare er oppspinn, og at livet fortsatt er like vanskelig for de fleste her.

– Hva er Sanders’ styrke?

– At han skjønner at det er hele systemet som ikke virker, sier han.

Wrestling-promotør, Biden-tilhenger og Trump-velger Bayliss sier at Sanders står for langt til venstre for ham selv og mange han kjenner. Men han forstår at Sanders’ helseplan er populær, og han tror Sanders kommer til å vinne i Iowa og gjøre det sterkt i valgene videre, godt hjulpet av kritikk fra upopulære folk som Clinton.

– Det gjør ham bare sterkere, sier Bayliss.

Han tror imidlertid at den demokratiske sosialisten også denne gangen kommer til å bli sabotert av Demokratenes partielite.

– De kommer til å finne en måte å stoppe Sanders på.

– Hvorfor det?

– Biden er deres «chosen one», så jeg tror han blir kandidaten til slutt. Det kommer til å gjøre Sanders-fansen enda mer rasende på Demokratene og sørge for at Trump vinner valget igjen. Det er det jeg tror kommer til å skje til slutt, sier Bayliss.

Han utelukker heller ikke at han kommer til å stemme på Trump, selv om Biden blir Demokratenes kandidat.

– Jeg synes ikke han er så ille som man skal ha det til. Jeg har litt mer penger i lomma nå enn før Trump. Han har vært god for meg og min familie, sier Bayliss, som forsvinner av gårde med to baseballer med autografen til Joe Biden på.

eirikgs@klassekampen.no

Fredag 28. februar 2020
DYRT: Anthony Depietros har et lyserødt arr som minne om at han ventet for lenge med å sjekke hjertet. Han er en av mange amerikanere som utsetter behandling fordi det koster for mye.
Torsdag 27. februar 2020
RUNDE TO: Britene truer med å gå ut av handelssamarbeidet med EU uten en ny avtale. EU vil sette hardt mot hardt.
Onsdag 26. februar 2020
SJANSESPILL: Å legge seg ut med den proisraelske lobbyen i USA er en strategisk risikosport, sier Midtøsten-ekspert Hilde Henriksen Waage.
Tirsdag 25. februar 2020
SKJEBNESAK: Det kan ta år før Wikileaks-grunnlegger Julian Assanges skjebne blir avgjort. I går startet rettssaken om utlevering til USA, under kaotiske omstendigheter.
Mandag 24. februar 2020
UTSATT: Alle de drepte i Hanau var ofre for innvandrerhat, mener representant for Tysklands kurdere. Han anklager ­Tyrkia for å buke angrepet politisk.
Lørdag 22. februar 2020
STOPPES: Bolivias tidligere president Evo Morales ble tvunget ut av landet. Nå nektes han å stille til senatsvalget fordi han ikke bor der.
Fredag 21. februar 2020
RYSTES: Onsdagens terror i den tyske byen Hanau føyer seg inn i en lang rekke høyreekstreme angrep de siste åra.
Torsdag 20. februar 2020
TRUET: FN prøver å holde Genève-forhandlingene i gang etter at havna i Tripoli ble angrepet tirsdag.
Onsdag 19. februar 2020
FLØYKAMP: Den voksende høyresida i de tyske kristendemokratene angriper partileder Angela Merkel. Nå vil de ta oppgjør med partiets innvandrings- og klimapolitikk.
Tirsdag 18. februar 2020
FRONTER: Motsetningene som har oppstått mellom Russland og Tyrkia i Idlib, kan få konsekvenser i Nord-Syria, frykter den kurdiske YPG-militsens talsmann.