Torsdag 30. januar 2020
SER FRAMOVER: Ingen av de etablerte forlagene er blitt «nullet» oftere enn Vigmostad & Bjørke de siste 20 årene. Forlagssjef Elizabeth Sellevold vil ikke kommentere statistikken, som hun mener er foreldet. FOTO: ODIN JÆGER
Forlaget Vigmostad & Bjørke har slitt med å få bøker inn på innkjøpsordningen for ny norsk skjønnlitteratur:
Avvist én av fem ganger
Vigmostad & Bjørke har fått 17 såkalte nullinger siden 2010. – Vi dveler ikke ved fortida, sier forlagssjef Elizabeth Sellevold.

Bøker

«Nulling» er det brutale begrepet bokbransjen bruker når en skjønnlitterær bok får avslag på søknaden om innkjøp til bibliotekene.

Siden årtusenskiftet har 706 av 5125 bøker for voksne fått denne skjebnen. Det viser en oversikt Klassekampen har fått fra Kulturrådet.

Blant de store, etablerte forlagene er det ingen som er blitt nullet oftere enn Vigmostad & Bjørke. 17 av forlagets 86 påmeldte bøker er blitt avvist av Kulturrådets vurderingsutvalg. Dette til tross for at alle bøker som holder et minstekrav til kvalitet, skal kjøpes inn.

Fakta

Innkjøpsordningen 2000–2019:

• Klassekampen har gått gjennom alle påmeldte bøker til innkjøpsordningen for ny norsk skjønnlitteratur fra år 2000 til 2019.

• I denne perioden har Kulturrådet kjøpt inn 4419 titler, mens 706 er blitt avvist. Totalt er altså 14 prosent av de påmeldte bøkene blitt «nullet».

• I denne saken ser vi på hvordan de etablerte forlagene Aschehoug, Cappelen Damm, Gyldendal, Oktober, Samlaget, Tiden, Vigmostad & Bjørke, Kolon og Flamme har lyktes med sine påmeldinger.

– Foreldet faktagrunnlag

Forlagssjef Elizabeth Sellevold i Vigmostad & Bjørke ønsker ikke å kommentere statistikken.

– Dette går 20 år tilbake i tid og er et foreldet faktagrunnlag å kommentere. Vi har hatt to avslag de to siste årene; en krimbok og en aforismesamling. Det lever vi svært godt med, sier hun.

Da Klassekampen gjør Sellevold oppmerksom på at alle avslagene av Vigmostad & Bjørke-bøker er kommet mellom 2010 og 2019, svarer hun følgende:

– Forlaget har forandret seg mye fra ti år tilbake tid. Vi er ikke så opptatt av å dvele ved fortida; vi er offensive og veldig godt fornøyd med bøkene våre.

– I 2014 fikk dere tre debutanter nullet. Ingen av disse har kommet med ny bok hos dere. Hvorfor skal skjønnlitterære debutanter velge Vigmostad & Bjørke som sitt forlag?

– Jeg ønsker ikke å kommentere forhold som ligger så langt tilbake i tid, sier Sellevold igjen, før hun legger til at Vigmostad & Bjørke hele tida jobber med å utvikle forfatterskap.

– Debutanter i Vigmostad & Bjørke vil få noen av landets beste redaktører, et flott redaksjonelt team og et uformelt og entusiastisk forlag som følger opp hver eneste bok.

Påvirket av forlagslogoen

Litteraturviter Frode Helmich Pedersen ved Universitetet i Bergen synes det er verdt å merke seg at Vigmostad & Bjørke ikke har like lang fartstid som flere av konkurrentene. Forlaget ble stiftet i 1992 og har først det siste ti­året satset tungt på skjønn­litteratur for voksne.

– Det kan se ut som om Kulturrådet har en tilbøyelighet til å nulle bøker som kommer fra mindre etablerte forlag, sier Pedersen.

– Kan så mange nullinger være skadelig for Vigmostad & Bjørke?

– Ja, for det må jo bety at det er mindre gjevt å komme ut der enn på Oktober. Sam­tidig er det ikke sikkert det er rimelig at Vigmostad & Bjørke skal ha en så stor prosentandel av nullingene.

Det er heller ikke unaturlig at vurderingsutvalget til Kulturrådet sliter med å se forbi forlagslogoen på bøkene de får inn, mener Pedersen.

– Jeg tror ikke noe menneske som skal gjøre slike vurderinger, klarer å se bort fra slik informasjon. Samtidig bør man i Kulturrådet være veldig bevisst på dette og sørge for at medlemmene i vurderingsutvalget tenker gjennom sine egne fordommer.

– Unner ingen å bli nullet

Forlaget som uten tvil har de beste innkjøpstallene å vise til siden år 2000, er Kolon. I løpet av de siste 20 årene er bøker fra forlaget blitt veid og funnet for lett bare to ganger.

Bjørn Aagenæs, som har ledet Kolon siden 2009, sier at han bare husker én av nullingene, og at den andre antakelig gjaldt en tittel som ble oppmeldt i en annen kategori.

– Vi bestreber oss på å utgi så gode bøker som mulig. Dessuten har vi en stall av særdeles gode forfattere som leverer på høyt nivå.

– Tror du at enkelte forlag har et rykte, godt eller dårlig, som påvirker avgjørelsene til vurderingsutvalgene?

– Jeg tror forlagene har mange ulike rykter, men ikke at de påvirker avgjørelsene til vurderingsutvalgene.

– Er 20 prosent nullinger mer enn et seriøst forlag kan være bekjent av?

– Å bli nullet er dyrt, vondt og dårlig. Jeg unner ingen å bli nullet, og tror en såpass høy nullingsprosent kanskje kan skyldes misforståelser eller andre forhold jeg ikke kjenner.

kultur@klassekampen.no

Artikkelen er oppdatert: 30. januar 2020 kl. 12.55
Fredag 28. februar 2020
Den årelange krangelen om forfatternes stipendpott kan nærme seg en løsning: Partene er blitt enige om å overlate fordelingen til et nøytralt utvalg.
Torsdag 27. februar 2020
Romsås bades i sol idet Mariana begår barmhjertighetsdrap på en fugl. Filmen «Alle utlendinger har lukka gardiner» viser den gylne baksida av Oslos demoniserte østkant.
Onsdag 26. februar 2020
Antall påmeldte bøker til innkjøpsordningen har økt kraftig, og ordningen er presset. Utvalgsleder Anne Oterholm i Kulturrådet mener nye kriterier må til for å bevare ordningen.
Tirsdag 25. februar 2020
Det er ikke opp til Trond Giske å definere hva seksuell trakassering er, fastslår forfatterne av boka «Giske-saken».
Mandag 24. februar 2020
Plutselig kan grava til din favoritt­forfatter være borte. Kun tilfeldigheter gjorde at gravstedet etter den modernistiske poeten Claes Gill (1910–1973) nå kan bli bevart.
Lørdag 22. februar 2020
Må dagens forfattere selv ta ansvar for markedsføringen? Nei, sier Kaja Kvernbakken, som likevel finner stor glede i å «pushe» debutboka på Instagram.
Fredag 21. februar 2020
– Vi vil ha en eier som satser på journalistikken, sier Joel Jonsson, tillitsvalgt i Hall Media. Polaris og Amedia er i budkamp om det kriserammede konsernet.
Torsdag 20. februar 2020
De siste fem årene er det knapt blitt utgitt diktsamlinger for ungdom. Nå tror flere at trenden kan snu.
Onsdag 19. februar 2020
Resetts søknad om medlemskap i Redaktørforeningen ble avslått etter en «helhetsvurdering». Pressenestor Per Edgar Kokkvold etterlyser en bedre begrunnelse.
Tirsdag 18. februar 2020
Poet og bibliotekar Paal Bjelke Andersen opplever at de «enkle» diktene ikke snakker til ham.