Onsdag 29. januar 2020
UTSATT: Produksjonen av sikkerhetsdører til to nye museer holdt på å ta knekken på Bodø-selskapet Rapp Bomek. Her er direktør Terje Bøe (til venstre) ved det nye Munchmuseet i 2017, flankert av Per Ove Paulsen i Mil Sec. FOTO: FARTEIN RUDJORD
Dørleverandøren til Munch- og Nasjonalmuseet holdt på å gå konkurs – ble reddet denne uka:
Sinket av Bodø-firma
Allerede i høst kom det meldinger om trøbbel med leveransene til det nye Munchmuseet. Først mandag ble det kunngjort at nyåpningen må utsettes.

kultur

I Oslo er to prestisjebygg i ferd med å ferdigstilles. Det nye Munchmuseet i Bjørvika og det nye Nasjonalmuseet på Vestbanetomta er planlagt å være to fyrtårn i Kultur-Norge. Men åpningen av begge de to storslåtte signalbyggene er utsatt – av nøyaktige samme grunn. Brann- og sikkerhetsdørene til de nye byggene lar nemlig vente på seg. Det er Bodø-selskapet Rapp Bomek som har hatt ansvaret for produksjonen av disse dørene, men allerede i høst kom meldinger om at selskapet var i økonomiske vanskeligheter.

Fakta

Nytt Munchmuseum:

• Oslo kommune bygger et nytt Munchmuseum i Bjørvika.

• Byggingen startet i 2015 og skal etter planen åpnes sommeren 2020.

• Museet skal huse Oslo kommunes samling av kunstneren Edvard Munch, som er på nærmere 28.000 kunstverk.

• Denne uka ble det kjent at åpningen av museet utsettes til høsten 2020.

– Ikke store nok muskler

Før jul ble det klart at situasjonen var så prekær at bedriften var på konkursens rand. Mandag kom meldingen om at selskapet har fått på plass en løsning som sikrer videre drift.

Og det var først etter dette at Oslo kommune kunngjorde at åpningen av det nye Munch­museet vil bli utsatt.

– Vi har gjennom høsten vært kjent med noe forsinkelser i leveransen av spesialdørene, men vurderingen var at dette ikke ville påvirke åpning av museet, sier direktør Eli Grimsby i Kultur- og idrettsbygg i Oslo kommune.

– Det var først like før jul at vi ble varslet om at all produksjon og leveranse var stanset.

Rapp Bomek er en av Bodøs mest tradisjonsrike industribedrifter og har vært kjent for å levere kvalitetsutstyr til fiskeindustrien. Det forteller journalist Per Torbjørn Jystad i Avisa Nordland. Han har fulgt selskapet tett de siste årene.

– Da oljekrisa inntraff i 2015–2016, gikk selskapet bokstavelig talt på land. Og da de landet kontrakten med Nasjonalmuseet, var det en stor opptur, sier Jystad.

– Tok Rapp Bomek seg vann over hodet med oppdragene for hovedstadens nye kunstmuseer?

– Det vil jeg ikke si. De har levert avansert utstyr til norsk offshoreindustri tidligere. Samtidig er det bare et mellomstort selskap, og da har de kanskje ikke store nok muskler når de først kommer i klem, sier Jystad.

Gikk på kostnadssmell

Allerede i slutten oktober 2019 ble det klart at Rapp Bomek slet med kostnadsoverskridelser på prosjektene for Munchmuseet og Nasjonalmuseet.

Det endelige omfanget av overskridelsene ble avklart i slutten av november.

Da sendte Statsbygg ut en pressemelding om at åpningen av det nye Nasjonalmuseet ville bli utsatt et halvt år, til våren 2021.

– Det var de gjenstående kostnadene i prosjektet som var krevende. Da vi fikk konstatert det, startet vi dialogen med vår hovedbankforbindelse, sier Terje Bøe, avtroppende direktør i Rapp Bomek.

– Tilsier det at også Munchmuseet burde informert tidligere om utsettelsene?

– Jeg kan bare snakke for vår egen del, og vi har vært åpne om våre problemer fra midten av desember 2019. Før det har vi arbeidet med å sikre videre drift. Så lenge situasjonen har vært uavklart, har det også vært vanskelig for våre oppdragsgivere å gå ut med konkret informasjon.

Vurderte andre løsninger

Eli Grimsby forteller at selv om Munchmuseet og Nasjonalmuseet har samme leverandør, er det ikke snakk om identiske leveranser.

– Men da vi rett før jul ble varslet om at all produksjon var stanset, begynte vi umiddelbart, sammen med vår entreprenør, å vurdere mulige løsninger i håp om å unngå store forsinkelser.

– Har dere hatt en kriseløsning i bakhånd?

– Vi har vurdert ulike løsninger, men har hele tida ansett gjenopptakelse av produksjonen av spesialdørene som den beste løsningen for oss, siden dette ville gi den raskeste leveransen til museet, sier Grimsby.

dageivindl@klassekampen.no

Onsdag 26. februar 2020
• Flertallet i kontroll- og konstitusjonskomiteen på Stortinget, bestående av Ap, Sp og SV, mener regjeringens håndtering av Nav-skandalen er sterkt kritikkverdig. Et såkalt daddelvedtak vil likevel ikke få flertall fordi Høyre, KrF, Venstre...
Onsdag 26. februar 2020
SJANSESPILL: Å legge seg ut med den proisraelske lobbyen i USA er en strategisk risikosport, sier Midtøsten-ekspert Hilde Henriksen Waage.
Onsdag 26. februar 2020
IMOT: En lov som hver enkelt står fritt til å tolke, er ikke mye til lov, sier Kjersti Toppe. Hun går mot forslaget om å la kvinner i samråd med lege vurdere abort etter uke tolv.
Onsdag 26. februar 2020
Antall påmeldte bøker til innkjøpsordningen har økt kraftig, og ordningen er presset. Utvalgsleder Anne Oterholm i Kulturrådet mener nye kriterier må til for å bevare ordningen.
Tirsdag 25. februar 2020
• «I dag har jeg hatt min tristeste dag i politikken noensinne», sa Matt Bennett til nettavisa Politico. Bennett jobber for tenketanken Tredje vei, som vil at det demokratiske partiet skal bevege seg mot sentrum. Hendelsen som formørker...
Tirsdag 25. februar 2020
SKJEBNESAK: Det kan ta år før Wikileaks-grunnlegger Julian Assanges skjebne blir avgjort. I går startet rettssaken om utlevering til USA, under kaotiske omstendigheter.
Tirsdag 25. februar 2020
GÅR FRI: Høyre kan ikke se at regjering­en har gjort noe galt i håndteringen av Nav-skandalen. Frp stiller seg bak konklusjonen når saken i dag avsluttes i Stortingets kontrollkomité.
Tirsdag 25. februar 2020
Det er ikke opp til Trond Giske å definere hva seksuell trakassering er, fastslår forfatterne av boka «Giske-saken».
Mandag 24. februar 2020
Det er visstnok helt sør i England det skjer. Bare spør ferskingene i Squid og Porridge Radio.
Mandag 24. februar 2020
Tre år etter en norsk debutklassiker følger Charlotte Dos Santos endelig opp.