Lørdag 25. januar 2020
KJENDIS-KNOCKOUT: Podkastkjendis og kampsportentusiast Joe Rogan (t.h.) er blant dem som nå sier de vil støtte presidentkandidat Bernie Sanders i USA. FOTO: STEVE MARCUS, AFP/NTB SCANPIX
• Bernie Sanders leder nasjonal måling • Støtte fra omstridt kjendis kan gi oppsving
Gir USA en rett venstre
Bernie Sanders
SLAGKRAFTIG? Hva har meningsmålinger, hat fra Hillary Clinton og støtte fra podkastkjendis Joe Rogan til felles? Alt viser at det er Bernie Sanders som kan slå Donald Trump, mener tilhengere.

USA

Hvem står egentlig sterkest til å beseire høyrepopulist Donald Trump i november?

­Det er et av de sentrale spørsmålene når Bernie Sanders, Joe Biden, Elizabeth Warren og Pete Buttigieg forsøker å vinne Demokratenes primærvalg.

Nå mener Sanders-tilhengere at stadig flere punkter beviser at det bare er hans demokratiske sosialisme, og ikke Bidens status quo-politikk, som kan gjøre spådommer om fire nye Trump-år til skamme.

Samtidig skriver The Daily Beast at Trump selv i økende grad skal være bekymret for Sanders’ popularitet og frykter den populistiske styrken i hans politiske budskap.

Fakta

Demokratenes primærvalg:

• Demokratenes jakt på en utfordrer til Donald Trump starter i delstaten Iowa 3. februar og avsluttes på partikongressen i juli.

• Tidligere visepresident Joe Biden har lenge ledet på de fleste nasjonale målinger, men utfordres nå særlig av den selverklærte demokratiske sosialisten, Vermont-senator Bernie Sanders.

• Også Massachusetts-senator Elizabeth Warren og ordfører i South Bend i Indiana, Pete Buttigieg, gjør det godt på målingene i Iowa.

• Vinneren av Demokratens nominasjonskamp møter Trump i presidentvalget i USA tirsdag 3. november.

«Ikke gi seieren til Trump»

Slik frykt blir kanskje ikke mindre etter at en ny CNN-måling for første gang plasserer Sanders i primærvalg-tet.

Sanders, sammen med Biden, gjør det bedre i én-mot-én målinger mot Trump enn noen av de andre. En rekke målinger plasserer dem også foran Trump i avgjørende vippestater som Pennsylvania, Wisconsin og Michigan. Warren og Buttigieg ligger på sin side bak Trump i Wisconsin.

Samtidig viser Sanders-tilhengere til målinger som viser at bare 53 prosent av Sanders-velgere vil stemme på en annen Demokrat enn Sanders i et presidentvalg. Dermed trekker han med seg velgere som ellers ikke stemmer.

Ifølge Matt Bruenig ved tenketanken People’s Policy Project betyr tallene at alle andre kandidater enn Sanders vil bety ti prosent lavere oppslutning i november. Å ikke stemme fram Sanders vil derfor være å «gi valgseieren til Trump», ifølge Bruenig.

Rogan i Sanders-teltet

Med fire millioner ukentlige lyttere og over sju millioner følgere på Youtube er Joe Rogan USAs mest populære, podkastvert. Kampsportentusiasten er også en av de mest kontroversielle.

Denne uka sa han at han vil stemme på Sanders.

– Han har sagt det samme og stått for det samme hele sitt liv. Det er en veldig mektig struktur å operere ut fra, sa Rogan på sitt program.

Mange tror støtta kan styrke Sanders, som også driver offensiv stemmejakt hos svarte og latin-amerikanere, blant den hvite arbeiderklassen han trenger for å slå Trump.

New York Magazine peker på at «støtte fra Rogan kan øke Sanders’ støtte (…) særlig blant menn som ikke er politisk engasjerte, men som i likhet med Rogan er åpne for et overbevisende argument».

Vil omfavne hatet

På sosiale medier får Sanders kritikk for å omfavne støtta fra Rogan, som blant annet har blitt kritisert for sitt syn på transseksuelle.

«Du kan enten ha han i Sanders-teltet i samtale med folk med gode verdier eller kaste han ut og inn i armene på Trump. Det siste vil gjøre mye mer skade», tvitrer journalist Ryan Grim.

En som ikke vil være i Sanders-teltet, er 2016-taper Hillary Clinton. I et intervju denne uka sa hun om Sanders at «ingen liker han, ingen vil jobbe med han». Mange på venstresida mener imidlertid Sanders bare bør omfavne kritikk fra folk som elitefolk som Clinton. The New York Times trekker fram at Will Menaker, programleder for venstrepodkasten Chapo Trap House, tvitrer:

«Hatet fra hele det offisielle Washington D.C. og Demokratene mot ham og hans tilhengere bør være hans vinnerargument. De er korrupte og onde, og de hater ham og de hater deg fordi du ikke er det», skriver Menaker.

Denne uka anklaget Biden Sanders for «uærlige angrep» knyttet til Bidens syn på den populære velferdsordningen Social Security. På sosiale medier svarer Sanders:

«La oss være ærlige, Joe. En av oss kjempet i tiår for å kutte Social Security, og en av oss gjorde det ikke. Men ikke ta det fra meg, ta det fra deg», sier han og følger opp med et lydklipp der Biden selv tar til orde for slike kutt.

The Intercept skriver at Biden så tidlig som i 1984 og så seint som 2018 har til orde for å kutte i velferdsordningen.

eirikgs@klassekampen.no

Lørdag 22. februar 2020
STOPPES: Bolivias tidligere president Evo Morales ble tvunget ut av landet. Nå nektes han å stille til senatsvalget fordi han ikke bor der.
Fredag 21. februar 2020
RYSTES: Onsdagens terror i den tyske byen Hanau føyer seg inn i en lang rekke høyreekstreme angrep de siste åra.
Torsdag 20. februar 2020
TRUET: FN prøver å holde Genève-forhandlingene i gang etter at havna i Tripoli ble angrepet tirsdag.
Onsdag 19. februar 2020
FLØYKAMP: Den voksende høyresida i de tyske kristendemokratene angriper partileder Angela Merkel. Nå vil de ta oppgjør med partiets innvandrings- og klimapolitikk.
Tirsdag 18. februar 2020
FRONTER: Motsetningene som har oppstått mellom Russland og Tyrkia i Idlib, kan få konsekvenser i Nord-Syria, frykter den kurdiske YPG-militsens talsmann.
Mandag 17. februar 2020
GIV AKT: Nesten halvparten av Jair Bolsonaros regjering er militære. – Det gir presidenten en dårlig posisjon i kongressen, sier forsker.
Lørdag 15. februar 2020
FLYKTNINGER: Det italienske senatet stemte denne uka for å fjerne Lega-leder Matteo Salvinis immunitet i en kidnappingssak. Salvini vil bruke saken for å fremme sin politikk, mener m­otstanderne.
Fredag 14. februar 2020
ENIGE: Nato skal styrke treningsoppdraget i Irak, mens USA ønsker å trappe ned. – USA trenger Natos hjelp til å redde ansikt, sier irakisk analytiker.
Torsdag 13. februar 2020
TOPPER: Flertallet av velgere med lav inntekt, folk under 45 år og de som vil ha ny helsepolitikk, stemte på Bernie Sanders i New Hampshire. Rundt neste sving venter en vanskelig utfordrer.
Onsdag 12. februar 2020
SAMLING: Tirsdag gjorde venstre­partiet Sinn Féin det klart at de vil ha folkeavstemning om irsk gjenforening innen de neste fem årene.